30 yıl önce köye gelen öğretmen hayatlarını değiştirdi

Mersin hasat eden vatandaşlar
Mersin Öğretmen Gübre Uttu 

-Ağaçlardan görüntü.
-Mersin üreten mahalleli ile röp.
-Mahalle Muhtarı ile röp.

( ANTALYA - ÖZEL)- Mersin'den getirdiği aşı kalemiyle ağaçları aşılayan öğretmen köylüye yeni gelir kapısı açtı ANTALYA

- Antalya'nın Kumluca ilçesinde Nar, narenciye ve örtü altı seracılık ile geçimini sürdüren Erentepe Mahallesinde yaşayan vatandaşlar yaban mersini sayesinde önemli bir gelir elde ediyor. 30 yıl önce mahalleye tayin edilen ve bugün ismini bile hatırlatmadıkları bir öğretmenin Mersin'den getirip aşıladığı ağaçlarda yaban mersini üreten ve kilogramı pazarlarda 7-8 TL'den alıcı bulan yaban mersini mahalle halkının meyve ve seracılıktan sonra en önemli gelir kapısı oldu. Doğada su, gübre ve ilaç maliyeti olmadan yetişen yaban mersininin tek zorluğu hasatı oluyor. Çünkü bir kişi günde en fazla 20 kilo mersin toplayabiliyor.Pazarda 7 - 8 TL ye satılan mersin bir gün önce toplayan vatandaşlara ilçe merkezinde Cuma günü kurulan pazarda satıyorlar. Her şey 30 yıl önce köye gelen öğretmenle başladı Erentepe mahallesine 30 yıl önce vatandaşın ismini bile unuttuğu bir öğretenin tayiniyle başlayan yaban mersini üretimi bugün köylünün önemli geçim kaynaklarından biri oldu. O dönemde köy olan Erentepe halkına gelir olur düşüncesi ile mahalle içinde arazi ve bahçe kenarlarında bulunan mersinleri memleketi Mersinden getirdiği aşı kalemleri ile aşılatan öğretmen sayesinde Erentepe halkı 30 yıldır yaban mersini üretimi yapıyor. Öğretmenin ardından aşılamaya devam eden mahalleliler bugün yaban ersininden önemli miktarda gelir elde ediyorlar. Erentepe Mahallesinde Mersin üreten Talip Uğurlu (62) Yaban Mersini köyün muhtelif yerlerinde fazlaca olduğunu ve bahçe kenarlarında yetiştiğini belirterek " Suyu, ilacı ve gübresi yok. Pazarda 7 - 8 TL ye satıyoruz. Hiçbir maliyeti yok. Tek zorluğu hasatı” dedi.
Mahalle Muhtarı Ali Göçer ise “ Mersinden aşı getirip aşıladık. İlacı, suyu ve gübresi yok. Köylünün kazanç kaynağı oluyor. Sadece toplaması zor, başka zorluğu yok” dedi.
Fatma Uğurlu ise; “ Öğretmen ilk aşılamayı yaptıktan sonra sonra gelen büyüklerimiz Yaban Mersinlerini aşılamaya devam etmiş Biz de aşıladık. Gübresi yok, hasatı toplaması zor. Pazar harçlığı oluyor. Evimizin geçimine katsı sağlıyor. Yaparsak Allah’ın verdiği bir nimet” dedi.

9 Kasım 2018 Cuma günü yayınlandı