Rusya'da Zafer Günü Kutlandı

Sovyetler Birliği'nin Nazi Almanya ' sına karşı 1945 yılında kazandığı zaferin yıldönümü olan Zafer Günü, Moskova'da büyük bir coşkuyla kutlandı.Kremlin Sarayı önünde bulunan Meçhul Asker Anıtı'na karanfil bırakan Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Başbakan Dimitri Medvedev daha sonra tören alanına geçti. Siyasi parti liderleri, Sovyetler Birliği son lideri Mihail Gorbaçov, bakanlar, milletvekilleri ve vatandaşlar töreni meydanda izledi.
Başbakan Dmitri Medvedev Almanya Medvedev 


Rusya'da ' Büyük Vatan Savaşı ' olarak bilinen zaferin 67. yıldönümü münasebetiyle ünlü Kızıl Meydan'da düzenlenen tören sabahın erken saatlerinde askeri geçit töreni ile başladı.
Devlet Başkanı Vladimir Putin, törenin açılışında yaptığı konuşmada, ' kimsenin faşizmin nasıl ortaya çıktığını unutmaması gerektiğini ' belirterek, her bir ulusun bağımsızlığı ve uluslararası normlara saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.

Rusya'nın küresel güvenliğin tesisi ve güçlendirilmesine yönelik kararlı bir politika izlediğini belirten Putin, bu politikanın arkasında güçlü ahlaki değerler bulunduğunu ifade etti.
Rusya'nın, ' kahramanca bir direnişle Nazizme büyük bir darbe vurduğunu ' söyleyen Putin, ' Genç nesiller, muzaffer insanların, gerçek özgürlük askerlerinin torunları olduklarını bilmeli ve unutmamalıdırlar ' şeklinde konuştu.

Putin ayrıca meydandaki gazilere seslenerek, ' Sizler savaşı yalnız silah gücüyle değil, kahramanlık inancıyla da kazanabileceğini gösterdiniz. Sizin vatanı sevmek ve korumak kahramanlığınız hiç bir zaman eskilerde kalmayacak ve torunlarımıza bir örnek ve ölçü olacaktır. Biz her zaman sizlerin kahramanlığınıza vefalıyız ve gökyüzünün barış ve güvenli olması için elimizden gelen her şeyi yapacağız ' şeklinde coşkulu bir konuşma yaptı.

Yaklaşık 45 dakika süren askeri geçit töreninde 14 bin askerin görev aldığı belirtilirken, törenler de 2. Dünya Savaşı'nda Naziler'e karşı savaşan 1,500 gazinin de bulunduğu ifade edildi.
Törende nükleer başlıklı dev füzeler, tank ve zırhlı araçlar geçiş yaparken, Rus bayrakları ve flamalar taşıyan helikopterler de meydan üzerinden alçak uçuş yaparak devlet erkanı ve katılımcıları selamladı.

9 Mayıs 2012 Çarşamba günü yayınlandı