Maymun Diyen Seyirciye İbretlik Ders

Melbourne'de Collingwood ve Swans futbol kulüpleri arasında oynanan karşılaşmada, 13 yaşındaki bir taraftar Avustralya'nın en ünlü sporcularından Adam Goodes'a ' maymun ' diye bağırdı.
Julia Gillard Aborjin Melbourne Avustralya Avustralya Başbakanı 


Swans forması giyen Aborjin futbolcu Goodes'ın, Julia Surowka isimli kızı güvenlik görevlilerine şikayet etmesi üzerine genç Collingwood taraftarı stadyumdan çıkarıldı.

Olayın geçmişte kötü davranılan Avustralya yerlilerinden ' özür dilenmesi ' amacıyla hafta sonu boyunca gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında yaşanması, ülkedeki tartışmaları daha da alevlendirdi.

Ancak 33 yaşındaki Goodes, olayın ardından Surowka'yı savunarak, bunun bir cadı avına dönüşmemesi gerektiği konusunda uyardı.

Goodes, ' Kırıcı bir olaydı ama bu futbol sahalarında başıma ilk kez gelmiyor. Arkama baktığımda bana'maymun'diyenin genç bir kız olduğunu gördüm. Böyle bir şey nasıl olabilir diye düşündüm ' dedi.

' ONA DESTEK OLMALIYIZ '

Asıl sorumlunun Surowka'nın yetiştiği çevre olduğunu belirten Goodes, ' Şu an en çok destek görmesi gereken kişi bu küçük kız. Henüz 13 yaşında. Eğitilmemiş ' ifadesini kullandı.

Genç kızın etmiş olduğu hakaretin gerçek anlamını bilmediğini düşündüğünü söyleyen Goodes, ' Az önce beni telefonla arayarak özür diledi. Lütfen ona destek verelim ' dedi.

Surowka, Goodes'a ithafen yazdığı açık mektupta, ' Sevgili Adam, seninle telefonda konuşmak güzeldi. Irkçılık yaptığım için özür dilerim. Kimseyi kırmak istememiştim. Artık konuşmadan önce iki kere düşüneceğim ' diyerek pişmanlığını dile getirdi.

RAKİP KULÜP BAŞKANI DA ÖZÜR DİLEDİ

Collingwood Kulübü Başkanı Eddie McGuire da olayın ardından Goodes'tan özür dilerken, ayrımcılığın başta siyasetçiler olmak üzere Avustralya toplumunun tüm kademelerinde baş gösterdiğini ifade etti.

McGuire buna karşın Surowka'nın Collingwood ailesinin bir parçası olarak kalmaya devam edeceğini belirterek, ' Kendisine stadımızın kapıları açık. Biz affedici bir kulübüz. Unutmayalım ki, o genç bir kız. Ve aşağılanmaktan ziyade eğitime ihtiyacı var ' dedi.

BAŞBAKAN DA ÖVDÜ

Goodes'ın gösterdiği olgunluk Avustralya kamuoyunda büyük takdir topladı. Avustralya Başbakanı Julia Gillard, ' Kendisinin sözleri ve davranışları, saygı ve sportmenliğin en üst düzeydeki örneklerini ortaya koydu. Adam'ın hem saha içi hem de saha dışındaki duruşu, sadece kulübü için değil tüm toplum için büyük bir itibar kaynağı ' dedi.

27 Mayıs 2013 Pazartesi günü yayınlandı