Ferrari Neden Özür Diledi?

Dünyanın en büyük otomobil firmalarından Ferrari, Çin piyasasına girişinin 20. yılı vesilesiyle düzenlediği etkinlik öncesi otomobillerinden birinin tarihi bir Çin anıtı üzerine çıkıp hasara yol açmasından dolayı özür diledi.
Çinli Ferrari Nanjing 


Çin medyasında yer alan haberlerde, Ferrari marka bir spor otomobilin, ülkenin doğusundaki Nanjing şehrinde yer alan ve Ming hanedanlığı dönemine ait 600 yıllık bir duvar üzerinde patinaj yaptığı ve duvar üzerinde tekerlek izlerine rastlandığı bildirildi. Otomobilin, Çin piyasasına girişinin 20. yılını kutlayan Ferrari firmasının 6 milyon yuanlik aracının 600 yıllık tarihi mekândan geçmişti. Yaşanan kriz sonrası, tarihi mekânda yapılması planlanan araba fuarı da iptal edildi.

Ferrari olayın reklam amaçlı olduğuna dair iddiaları reddederek, verilen hasardan dolayı Çinli yetkililerden ve halktan özür diledi ve hasarın onarımı için gerekenlerin yapılacağı sözü verdi.

Ferrari marka arabanın tarihi duvar üzerinde patinaj yaptığı görüntülerinin internette yayınlanması ülkede büyük bir tartışmaya sebep oldu. Sosyal paylaşım sitelerinde tartışılan konuya birçok Çinli tepki gösterdi. Çinlilerin birçoğu olayı Çin kültürüne ve geleneklerine karşı ' hakaret ' olarak değerlendirirken, tepkilerin asıl odak noktası, ' 12 bin dolar karşılığında duvarın Ferrari mağazası tarafından kullanımına için izin veren yetkililer ' oldu.

Ferrari, yaşanan olaydan bölgedeki Ferrari mağazası çalışanını sorumlu tutarken, Nanjing Kültür Bürosu yetkilileri ise ticari amaçlarla hiçbir işletme ya da şahsa böyle bir izin verilmediğini ifade etti. Olay üzerine, Ferrari'nin Çin piyasasına girişinin 20. yılı vesilesiyle yapılması planlanan etkinlik iptal edildi.

Öte yandan, Çin internet bloglarında ' Ferrari ' kelimesi bloke edilirken, olayın hükümet yetkililerine yönelik eleştirileri sınırlama amacıyla yapılmış olabileceliği şeklinde yorumlandı.

11 Mayıs 2012 Cuma günü yayınlandı