Biber gazı sıktılar meclis karıştı!

İki aylık bir aradan sonra bugün ilk kez toplanan Kosova Meclisi Genel Kurulu yine karıştı. Muhalefet milletvekilleri, toplantının hemen başında göz yaşartıcı gaz attı. Kosova meclisi genel kurulunda aylar öncesi bir kaç kez görülen sahne bugün de tekrarlandı. Kosova Meclis Başkanı Kadri Veseli ' nin toplantıyı açması ve muhalefeti diyaloga çağrıyı içeren açıklamayı okuması üzerine muhalefet partileri sıralarından göz yaşartıcı gaz atıldı.
Meclis Başkanı Sırbistan Hükümet Muhalefet Kosova Meclis Başkanı 


Milletvekilleri tekrar zor anlar yaşadı. Göz yaşartıcı gaz atılmasının hemen ardından genel kurul salonunda güvenliği sağlayan meclis güvenlik personeli gaz maskeleri takarak, muhalefet milletvekillerinin oturduğu bölüme yöneldi. Güvenlik personeli muhalefet milletvekillerinde göz yaşartıcı kapsülleri ele geçirmek için arama yapmayı çalıştı. Bu sırada güvenlikçiler ile milletvekilleri arasında kısa süreli arbede yaşandı. Göz yaşartıcı gazın hızlı bir şekilde salona yayılması üzerine milletvekilleri ile medya mensupları salondan ayrılmak zorunda kaldı.

Meclis binası önünde muhalefet taraftarları protesto gösterisi düzenlendi. Yüzlerce taraftar hükümetin istifasını istedi. Hükümet karşıtı sloganlar dağıtan göstericiler, meclis önü ve etrafında adeta kuş uçurtmayan güvenlik güçleri ile sık sık karşı karşıya geldi.

Kosova polisi, göstericileri meclise girmelerini önlemek için olağanüstü önlemler aldı. Üç siyasi partiden oluşan birleşik muhalefet aylardır, Kosova ' da Sırp belediyeler Birliği Anlaşması ile Kosova ve Karadağ arasında Devlet Sınırları Anlaşmasının iptal edilmesini talep ediyor.

Kosova ile Sırbistan arasında geçen Ağustos ayında AB aracılığıyla Brüksel ' de imzalanan söz konusu anlaşmaların Kosova ' nın bağımsızlık ve egemenliğini ihlal ettiğini iddia eden muhalefet, hükümetten istifa etmesi ve erken seçimlere gidilmesini talep ediyor. Muhalefet aylardır, göz yaşartıcı gaz kullanarak meclis genel kurulunun toplanmasını engellemekte ve meclis çalışmalarını engelliyor.
19 Şubat 2016 Cuma günü yayınlandı