Beşşar Esad Rus Televizyonuna Mülakat Verdi

Rus televizyonuna mülakat veren Suriye Devlet Başkanı Beşşar, kendisine karşı ayaklanan muhaliflerin arasında El Kaide örgütünün üyeleri, teröristler ve paralı yabancı askerler olduğunu belirterek bunlarla mücadele ettiklerini söyledi.
Avrupa El Kaide Libya Lübnan 


Uzun bir aradan sonra ekranların karşısına çıkan Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Rusya devlet televizyonu Russia 24 ' ün muhabiri Anastasia Popova ' nın sorularını yanıtladı. Rejim karşıtlarının kurduğu Özgür Suriye Ordusu hakkında sorulan soruya cevap veren Esad, “Öncelikle bu bir ordu değil ve özgür de değiller çünkü silahlarını farklı yabancı ülkelerden temin ediyorlar. Bu yüzden asla özgür değiller. Onlar kanunları yıllardır ihlal eden ve çeşitli suçlardan hüküm giymiş bir grup suçlu. Bunlar arasında El Kaide gibi aşırı grupların üyeleri var, teröristler var ve evet bazı paralı yabancı askerler var. Bunlar tutuklandılar, bazıları ise hala yaşıyor ve bunları ifşa edeceğiz” dedi.

Suriye ' ye silah kaçırıldığı iddiaları hakkındaki soruya cevap veren Esad, “Ne Suriye ne de komşuları sınırlarını kontrol edemez, bunu anlamalısınız. Sınırlarınızı kapatarak basitçe kaçakçılığı önleyemezsiniz, ancak bunu azaltabilirsiniz. Silahların çoğu Lübnan ve Türkiye ' den geliyor ama bu ülkelerin yetkililerin silah kaçakçılığını teşvik ettiğini kanıtlayamadık” dedi. Libya ve diğer ülkelerde yaşanan olayların bir ' Bahar ' olmadığını sadece ' Kaos ' olduğunu söyleyen Esad, “Eğer Suriye ' de kaos ekerseniz onu biçersiniz” dedi.

Terör sorunun ülkede had safhada olduğunu belirten Esad, “Bazıları eğer önceden reformların uygulanması halinde şimdi durumun daha iyi olabileceğini söylüyor. Bu doğru değil, teröristler reformları baltaladı, onlar reform için değil terör için savaşıyorlar” dedi.

AB ' nin uyguladığı yaptırımlar hakkındaki soruyu yanıtlayan Esad, “AB ' nin yaptırımları hükümeti değil sıradan insanları etkiledi. Ekonomi de etkilendi anca Suriye daha önce çok zorluklarla karşılaştı. Batı dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesiyle iyi ilişkilerimiz var. Dünya sadece Avrupa ve ABD ' den oluşmuyor, alternatifler bulabiliriz ve bu zorlukların üstesinden gelebiliriz” diye konuştu.

Rusya ve Çin ' in, Suriye ' ye olan desteği hakkındaki soruya cevap veren Esad, “Bu ülkeler beni başkan olarak desteklemiyor, sözde rejimi de desteklemiyorlar. Ayrıca ben bu kelimeyi sevmiyorum çünkü bizim belli bir devlet düzenimiz var. Bu ülkeler bölgedeki istikrardan yana ve Suriye ' nin jeopolitik önemini ve rolünü çok iyi anlıyorlar. Bu destek olmadan kaos hakim olacaktır ve Suriye ' nin ardından her yere yayılacaktır. Bu desteğin sadece Suriye ' yle ilgili olduğunu düşünmüyorum, bu destek uluslararası istikrar için” dedi.
17 Mayıs 2012 Perşembe günü yayınlandı