Fener Rum Patriği Bartelemous Didimde

Hristiyan Ortodoksların ruhani lideri Fener Rum Patriği Barthelomeus İzmir'de yapılacak büyük ayin öncesinde Aydın'ın Didim ilçesini ziyaret etti. Patrik Barthelomeus'un dün akşam Didim'e geldiği öğrenilirken bugün ise ilçenin tarihi ve ören yerlerini ziyaret etti.
Hristiyan Eskiköy Belediye Başkanı Apollon 


Fener Rum Patriği Barthelomeus ve beraberindeki heyet Aydın'ın Didim ilçesinde dünyaca ünlü ' kehanet merkezi ' olarak ta bilinen Apollon tapınağını ziyaret etti. İlçenin en eski yerleşim birimi içerisinde yer alan tapınak ziyareti sırasında tapınakta ki yazılı eserleri de inceleyen Barthelomeus tapınaktan fotoğraflar çekti ve Didim Kültür Mirası Koruma Derneği Başkanı Mustafa Şentürk ve Turizmci Hikmet Atilla'dan bilgiler aldı.

' PATRİK'TEN TÜRK-YUNAN DOSTLUĞU MESAJI '

Tapınak ziyaretinin ardından Patrik Barthelomeus, Türk Yunan dostluk evini ziyaret edip, evde bulunan eski eserleri inceleyerek, anı defterine görüşlerini bildirdi. Patrik Barthelomeus anı defterine ' Gelişmesi için bizimde çalıştığımız Türk Yunan dostluğuna hizmet veren bu merkeze ve değerli sahibine başarılar diler, tebrik ederim. Hayır dualarımızla ' ifadelerin eyer verdi.
Patrik daha sonra 1830 yılında Rumlar tarafından inşa edilen ve ' Ayayani Kilisesi ' (Hz. Yahya Kilisesi) olarak bilinen ve 1924'ten itibaren mübadele ile Yoran'a yerleştirilen Türkler tarafından camiye çevrilen Eskiköy Camii'ni ziyaret etti. Ziyaretlerle ilgili konuşan Patrik Barthelomeus İzmir'de ki ayin öncesinde tarihi ve turistik amaçlı olarak Didim'e geldiğini ve ilk kez Didim'de bulunduğunu söyledi.

Patrik Barthelomeus'un ziyareti ile ilgili konuşan Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı ise Patriğe şehir hakkında bilgi verdiklerini belirterek ' Bu kişi Ortodoks camiasının ruhani lideri ve en önde gelen kişisi. İlçemizde bulunması Ortodoks camiası tarafından çok önemli ve ilçe turizmine de katkı sağlayacaktır. Patrik Barthelomeus ile dinler ve medeniyetler buluşması açısından neler yapabiliriz onu konuştuk. Kendisi buraya Milet Baş Piskoposunu gönderecek buraya ve 1 Eylül Barış şenliklerinde medeniyetlerin ulaşmasına yönelik etkinlikler düzenleyeceğiz ' dedi. Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı Didim'in tanıtımı açısından ziyaretin önemli olduğunu ve ilk İstanbul ziyaretinde Patriğin davetine icap edeceğini söyledi.
Patrik Barthelomeus'un ziyaretleri kapsamında Milet Antik kentini ve Priene Harabelerini ziyaret ederek İzmir'e döneceği öğrenildi.
21 Nisan 2012 Cumartesi günü yayınlandı