Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

15 Bin Hükümlüye Erken Tahliye

7 Nisan 2012 Cumartesi günü yayınlandı Adalet Bakanı Sadullah Ergin, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanunu'nda değişiklik yapan tasarının yasalaşması halinde yaklaşık 15 bin tahliye beklediklerini söyledi.

Metris Cezaevi’nde incelemelerde bulunan Bakan Sadullah Ergin, cezaevi önünde açıklamalarda bulundu. “Dün yasalaşan tasarı inşallah Cumhurbaşkanımız tarafından onaylanırsa bu tesislerde kalan hükümlü hastalar tahliye olacak ve rahatlayacak.” diyen Ergin, Metris R Tipi Cezaevi, hasta hükümlü ve tutuklular için yapılan yeni bir kurum. Burada ilk derece sağlık kurumu standardında bir tesis gezdik. Üç doktor, 26 sağlık personeli ile verilen bir hizmet var. 138 hükümlü ve tutuklunun kalabileceği bir kapasite oluşturuldu. Psikolojik desteği olanlara, organ kaybı olanlara fizyoterepi imkanı veriliyor. Her katta sağlık ünitesi var. Her katta ilk müdahale ekipmanı hazır.” şeklinde konuştu.

Metris Cezaevi’ndeki rehabilitasyon merkezine kısa süre içerisinde 70 civarında hasta geldiğini kaydeden Ergin, “Gönüllülük esasına bağıl olarak Türkiye’nin her yerinden buraya hasta hükümlü tutuklular geliyor. Elazığ ve İzmir başta olmak üzere bazı bölgelerde de bu tür kurumlar hizmete girecek. Denetimi Serbestlik Kanunu’na göre de zaten, son bir yılını infaz eden hükümlüler eğer açık ceza infaz kurumuna ayrılma hakkına sahipse, Cumhurbaşkanının onayı da olursa bunlar tahliye olacak. Denetimli serbestlik müdürlükleri nezaretinde cezalarını cezaevi dışında geçirecek. Hasta hükümlüler ve 0-6 yaş grubu çocuğu olan anneler için pozitif ayrımcılık getirildi.

Bunlar 1 yıllık süre 2 yıl olarak düzenlendi.

Son 2 yılını dışarıda geçirebilecekler.” ifadelerini kullandı. ‘2017’YE KADAR TÜM ESKİ CEZA İNFAZ KURUMLARI KAPATILACAK’ Ceza infaz kurumlarının standartlarını değiştiren, dönüştüren çağdaş şartlara kavuşturan ve ihtiyaca göre revize eden bir süreç yaşandığını dile getiren Ergin, “Bu çerçevede 207 adet ceza infaz kurumu kapatıldı. Bunun yerine 69 ceza infaz kurumu açıldı. Bunun dışında 2017 ye kadar eski tüm ceza infaz kurumları kapatılacak. 197 adet kurumun kapatılma takvimi hazırladık. Bunların yerine modern infaz kurumları inşa halinde. Türkiye Avrupa standartlarını aşacak. Şu an Avrupa Konseyi üyesi ülkelerden daha iyi konuma geldik.” dedi.

Cezaevinde bulunan her 100 kişiden 72’sinin hükümlü, 28’inin tutuklu olduğunu dile getiren Ergin, “ Oran yüzde 27.8’e geldi. 2006 yılında yarı yarıyaydı. Bu bizim açımızdan pozitif bir durumdur. Tutuklu oranını daha da düşürecek çalışmalarımız sürüyor.” diye konuştu.

‘DENETİMLİ SERBESTLİKLE YAKLAŞIK 15 BİN TAHLİYE BEKLİYORUZ’
Bakan Ergin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Meclis’te kabul edilen yasa ile birlikte yaklaşık 15 bin civarında tahliye bekliyoruz. Bununla birlikte kapasitenin altına inecek. Çağdaş ceza infaz yöntemlerini ikame etmeye çalışıyoruz. Denetimli serbestlik ve adli kontrol mekanizmalarının daha etkin kullanımını öngörüyor. Elektronik takip sistemi de pilot olarak uygulamaya kondu. Pilot uygulama devam ediyor. Ankara merkezde şu an takip ettiğimiz hükümlü var. Bunun yaygınlaştırmak demek, hükümlüyü cezaevi dışında takip imkanı verecek. Bundan sonra hakimler denetimli serbestliğe daha çok müracaat edecek. Tutuklu ve hükümlü ortalamaları Avrupa ve dünya ortalamasının üzerinde değil. Bunu daha da düşürmek için çabalıyoruz. Tutuklu oranlarını adli kontrol enstrümanlarını geliştirerek düşüreceğiz.”


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı