Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Ddk'nın Özal'ın Ölümü İle İlgili Raporu

16 Haziran 2012 Cumartesi günü yayınlandı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, DDK’nın Özal raporuyla ilgili olarak görüşme talebinde bulunan Semra Özal ile en kısa sürede görüşeceğini belirterek, “Bir tek arzum şudur; bu tip tartışmaların bundan sonra devam etmemesi, bitmesi ve herhangi bir şeyin karanlık zihinlerde kalmaması” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Cuma namazını Ümraniye Hacı Hakkı Ekşi Camii’nde kıldı. Cuma namazının ardından, iki hafta önce hizmete giren camide incelemelerde bulunan Gül, ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Gül, Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK), eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölümüyle ilgili hazırladığı raporun sorulması üzerine, “Biliyorsunuz neredeyse 20 sene önce Sayın Cumhurbaşkanı Turgut Özal görev başındayken hayatını kaybetmişti. Bu çok önemli. Görev başındayken hayatını kaybeden bir cumhurbaşkanımız. Ondan sonra da birçok speküslasyon olmuştu. Başta aile mensupları olmak üzere zaman zaman bu vefatla ilgili birçok şüpheler dile getirildi ve birçok yine iddialar ortaya kondu. Ama üzülerek şunu ifade etmek isterim ki çok köklü bir devlet geleneği olan milletimiz 20 yıl böyle bir süre geçmesine rağmen görev başında vefat eden bir cumhurbaşkanıyla ilgili değerli toplum, bilimsel bir araştırma, soruşturma yapılıp bütün bu şüpheli zahir edecek bir neticeye varmadı” diye konuştu.

Geçtiğimiz yıl bununla ilgili çok yoğun tartışmalar olunca DDK’ya talimat verdiğini aktaran Gül, ilk defa kapsamlı bir çalışma yapılmış olduğunu söyledi.

Gül, “Buradaki maksat şudur; iddia edilen çeşitli şüpheler var, aile tarafından, çeşitli toplum mensupları tarafından. Bütün bunların neticeye kavuşması, varsa herhangi bir tereddütlük durum, bunların tamamen açıklığa kavuşturulması ve netice tarihe bu tip tartışmalı bir konunun bırakılmaması için bu talimatı verdim. DDK’da kapsamlı bir çalışma yaptı. Birçok bilim adamlarının kurduğu komitelerin raporları zaten yayınladı, bunları görüyorsunuz” dedi.

“ SEMRA ÖZAL İLE EN KISA SÜREDE GÖRÜŞECEĞİM” Özal’ın eşi Semra Özal’ın görüşme talebi olduğunu aktaran Gül, “Onunla da en kısa süre içerisinde görüşeceğim, kendisinden kanaatini alacağım. Bir tek arzum şudur; bu tip tartışmaların bundan sonra devam etmemesi, bitmesi ve herhangi bir şeyin karanlık zihinlerde kalmaması. Bunun çok köklü geleneği olan devletimizin yapması gereken bir iş olarak düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Daha sonra bir basın mensubu Gül’e Suriye’deki olaylar ve kürtaj tartışmalarıyla ilgili soru sordu. “Birinci konu önemli burada. Diğer konuyla ilgili tartışmalar ayrı” diyerek kürtaj sorusunu yanıtsız bırakan Gül, Suriye’deki gelişmeleri değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Suriye konusu sadece Suriye ile Türkiye arasında bir konu değil. Türkiye ile Suriye’nin karşılıklı bir problemi söz konusu değil. Problem Suriye’de olup bitenlerle tüm insanlığın yaşadığı bir problemdir. Dolaysıyla bütün dünyanın meselesidir. Bizim çok büyük bir korkumuz bugünkü durumlara gelmekti. Üzülerek görüyorum ki bugün neredeyse bir iç savaş duruma gelmiştir Suriye’de olup bitenler. Suriye’de olup bitenleri günü gününe takip ediyoruz, günü gününe gerçekçi istihbaratlar alıyoruz. Çünkü komşumuzdur, komşumuzda çok büyük bir alev vardır. Böyle bir yangının, böyle bir acıların yaşanmaması için biz elimizden gelen her şeyi yaptık. Hem Suriye nezdinde, hem de dünya nezdinde yaptık. Maalesef ki en kötü duruma gelinmiş vaziyette” dedi.

Halep’te çok daha büyük olaylar olmamasını ve Suriye’yi yönetenlerin gidişatın ne olduğunu açıkça görmelerini ümit ettiklerini dile getiren Gül, şunları söyledi; “Kendilerine sunulan çok büyük bir fırsat vardı, o fırsatın son şans olduğunu hem burada, hem diğer uluslar arası platformlarda açıkça ortaya koymuştum, o da Annan planının gayet dikkatli ve bütün noktalarıyla uygulanmasıydı. Gördüğümüz kadarıyla o da şu anda devre dışı kalmak üzere. Dolayısıyla yapılacak iş Suriye rejiminin, Suriye’yi yönetenlerin hem kendi ülkelerine, hem kendi halklarına, hem de kendilerine daha fazla zarar vermemeleri için gerçekçi bir değerlendirme yapıp, bugünden itibaren takip ettikleri politikayı durdurmaları ve Suriye’nin kanın artmasını önlemeleri ve Suriye’de demokrasiye geçişin, halkın hür iradesine saygı duyulacak bir rejimin yolunu açmalarıdır.” Gül, görev süresiyle ilgili bir soruyu ise, “Mahkeme kararı neyse odur” diyerek yanıtsız bırakarak camiden ayrıldı .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı