Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Somali Meclis Başkanı TBMM'de

30 Nisan 2013 Salı günü yayınlandı TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Biz de Türkiye'de anayasaya yapmak için uğraşıyoruz. Bunun çok kolay olmadığını şimdi bir defa daha yaşıyoruz" dedi.

Çiçek, Somali Federal Meclis Başkanı Muhammed Osman Cevari ile bir araya geldi.

Çiçek ve Cevari'nin baş başa görüşmesinin ardından heyetlerarası görüşmelere geçildi.

Ziyaretin, iki ülkenin parlamentolar arasındaki ilişkilere önemli katkılar sağlayacağını belirten Çiçek, 20 yıl içinde Somali'de büyük sıkıntılar çekildiği, büyük acılar yaşandığını anımsattı. Çiçek, "Aradan geçen sürede gerekli dersler çıkarılmış olacak ki bugün artık bunların geride kaldığına inanıyoruz. Memnuniyetle ifade ediyoruz ki yeni parlamento çalışmalarına başladı" diye konuştu.

Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kısa süre içinde parlamentonun oluşması, cumhurbaşkanı seçimi çok önemlidir. Bunların ne anlam ifade ettiğini biz de kendi tarihimizden biliyoruz. Çünkü biz önce Meclisi sonra devleti kurduk. Devletsizliğin ne anlama geldiğini iyi bilen bir milletiz. Bu organların faaliyete başlaması hayati önemdedir. Şu an parlamentonun çalışıyor olması da yapılan bu işlerin meşruiyeti açısından önemlidir.

Türkiye, Somali'ye destek vermeye devam edecektir. Öncelikle devlet kurumlarının inşası çok önemli. Devlet yoksa kamu düzeni, kamu hizmetleri, istikrar, imar, kalkınma ve güvenlik olmaz. Mültecilerin evlerine dönmesini, yerel yönetimlerin güçlendirilmesini, Somali'nin önündeki sorunları olarak görüyoruz. Yasal düzenlemelerin anayasal dayanaklarının oluşturulması gerekiyor. Anayasaya son şeklini verme yönündeki gayretlerinizin şüphesiz olumlu sonuçlanması gerekiyor. Biz de Türkiye'de anayasaya yapmak için uğraşıyoruz. Bunun çok kolay olmadığını şimdi biz de bir defa daha yaşıyoruz. İhtiyaçları karşılayacak ve siyaset alanını genişletecek bir anayasa zannediyorum sorunların çözümü bakımından önem arz edecektir."

Türkiye'nin Somali'ye her türlü katkıyı vermeye hazır olduğunu vurgulayan Çiçek, iki ülke ilişkileri açısından hukuki alt yapının oluşturulması gerektiğini kaydetti.

Türkiye-Somali Parlamentolararası Dostluk Grubunun eşleştirilmesini isteyen Çiçek, TBMM'nin Somali'ye tecrübelerini aktarabileceğini dile getirdi.

-Türk bayrağı dalgalanıyor-

Cevari de Türkiye'nin desteğini her zaman yanlarında gördüklerini ve bundan dolayı minnettar olduklarını ifade etti.

Geçmişten gelen işbirliğini geleceğe taşımak için bu ziyaretin önemli olduğunu belirten Cevari, iki ülke arasında tarihi ve köklü ilişkilerin bulunduğunu söyledi.

Somali'de Osmanlı'nın hala izlerin bulunduğunu aktaran ve bunlara örnekler veren Cevari, Türkiye'nin bir çok alanda proje gerçekleştirdiğini ve ülkenin bir çok yerinde Türk bayrağının dalgalandığını kaydetti.

Cevari, "400 yıl sonra Somali'nin yeni Mir Ali Bey'i, Türkiye'dir. Halkımız, 400 yıl sonra beklenen kurtarıcı olarak Türkiye'yi görüyor" dedi.

Somali'de yaralanan Kızılay görevlilerinin durumuna çok üzüldüklerini dile getiren Cevari, "Yaşanan olayı çok önemsedik çünkü oraya gelen Türkler karaman olarak görülüyor. Bu cesur kahramanlar bizim için çok önemli. Yanlış yapan bazı vatandaşların sebep olduğu bir olay. Soruşturma sonunda kasıtlı olmadığını anladık. Tesadüfen oradan geçiyorlarmış" bilgisini verdi.

Ülkesinde yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Cevari, Çiçek'i ve dostluk grubu üyelerini Somali'ye davet etti.

Çiçek de yaralanan Kızılay görevlilerinin hemşehrisi olduğunu ve onları hastanede ziyaret ettiğini aktararak, "Yaralanmış olmaları sizlere olan duygularında en ufak bir eksilmeye sebebiyet vermiş değil. Bu anlamda içiniz rahat olsun. Tekrar sağlıklarına kavuştuklarında gitmeyi arzu edenler" diye konuştu.

Çiçek, günün anısına, Cevari'ye, iki Meclis Başkanı'nın resimlerinin yer aldığı pullardan hediye etti.

Çiçek daha sonra Cevari ve beraberindeki heyet onuruna öğle yemeği verdi.

Muhabir: Alp Özden

Yayıncı; Sefa Salantur


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı