Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

İstanbul'a 3. havalimanı ihalesi

2 Mart 2013 Cumartesi günü yayınlandı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'a yapılacak yeni havalimanı ihalesi için 16 firmanın şartname aldığını belirterek, ''Bu büyük bir proje, hayalci olmayalım.8-10 teklif beklentimiz yok. Bizim hedefimiz en azından 3 tane sağlam teklif olması.'' dedi.

Esenboğa Havalimanı Simülatör Eğitim Merkezi'nde basın mensuplarıyla akşam yemeğinde bir araya gelen Bakan Yıldırım, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İstanbul'a yapılacak yeni havalimanı ihalesi için şartname alan 16 yatırımcı grubun isimlerinin sorusuna ilişkin Yıldırım, firmaların isimlerini bilmediğini ve 16 firmanın şartname almasının güzel bir gelişme olduğunu kaydetti.

"Bu büyük bir proje, hayalci olmayalım." diyen Yıldırım, "8-10 teklif beklentimiz yok. Bizim hedefimiz en azından 3 tane sağlam teklif olması. 3 ve üzerinde alınabilecek her teklif bizim için bir başarı olarak değerlendirilecek.'' ifadelerini kullandı.

"UÇAK KAZALARI İNSAN HATALARINDAN"

Türk Hava Yolları'nın (THY) güvenilirlik sorununun olup olmadığına ilişkin soruya Ulaştırma Bakanı, kaza istatistiklerinin hangi aralıklarda hazırlandığının önemli olduğunu belirtti.

İstatistiklerin, son 30 yıla göre mi, son 50 yıla göre mi, son 10 yıla göre mi yapıldığına bakılması gerektiğinin altını çizen Bakan Yıldırım, "Belki birkaç yılda talihsizlik olabiliyor, onu baz alırsanız farklı bir yere gelir. 40 yıllık periyot içinde daha farklı yere gelir. Sıralamadan ziyade sivil havacılık idaresinin konuya nasıl yaklaştığı nasıl bir denetim mekanizması gerçekleştiği, uluslararası kriterlere ne kadar uyup uymadığı önemli.'' ifadelerini kullandı. Son 5 yılda Avrupa Birliği Sivil Havacılık Birliği'nin belirlediği kriterlere göre denetimlerin arttırıldığını vurgulayan Yıldırım, kazaların genellikle insan kusurlarından kaynaklandığını belirterek amaçlarının kazasız, belasız bir havacılık sektörüne ulaşmak olduğunu dile getirdi.

"YENİ HAVA YOLUNUN KAPASİTESİ 25 YILDA 150 MİLYON"

Yeni havalimanının yolcu kapasitesiyle ilgili yeni bir unsur olup olmadığının sorulması üzerine de Yıldırım, havalimanının 4 aşamada tamamlanacağını, bunun ilk 5 yılda 90 milyon, sonraki 25 yılda da kapasitesinin 150 milyon olacağını dile getirdi. Yeni havalimanının kapasitesinin 100 milyon yolcuya yakın olduğunu ifade eden Yıldırım, 150 milyon yolcu kapasitesine kadar büyüyebilecek alt yapıya sahip olduğunu ifade etti.

Yeni havalimanına taşınacak hafriyatla ilgili soruya da Yıldırım, "Toprağın taşınacağı ocağı göstereceğiz. Toprak, ihaleyi alacak firma tarafından taşınacak. Fazla toprak hareketini, engel bir iş olarak görmüyoruz." cevabını verdi. THY'nin halka arzıyla ilgili soruya da Yıldırım, THY'nin bir miktar veya kalan kısmının arzı konusunun Özelleştirme İdaresi'nin sorumluluğunda olduğunu, şu an için böyle bir şeyin kendilerinin gündeminde olmadığını söyledi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı