Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Yemeye 10 gün kaldı

8 Mayıs 2013 Çarşamba günü yayınlandı Türkiye'yi etkisi altına alan Kuzey Afrika sıcak hava dalgasından dolayı, Adana'da Mayıs sonu Haziran başında hasat edilmesi beklenen karpuzun, bir hafta içinde hasadına başlanacağı bildirildi.

Türkiye'yi Nisan ayının sonundan itibaren, Kuzey Afrika'dan gelen sıcak hava dalgası etkisi altına aldı. Yaklaşık 15 gündür yaz sıcakları yaşanan Türkiye'de, bundan en fazla etkilenen illerin başında da Adana geliyor. Aşırı sıcaklar Çukurova yöresinde ekilen ürünleri de etkiledi. Sıcakların 15 gündür devam etmesi nedeniyle ürünler, erken olgunlaştığı için normal zamandan 15-20 gün önce hasat ediliyor. Bu durum buğday üreticisini olumsuz etkilerken, karpuz üreticisini ise olumlu etkiledi. Mayıs ayında 40 dereciyi bulan sıcaklar nedeniyle normalde Mayıs ayının sonu, Haziran ayının başında beklenen karpuz hasadına, 15 gün önceye çekilerek bir hafta içinde başlanacağı bildirildi.

Bu nedenle üretici, hasat hazırlığı yapmaya başladı.

20 yıldır çiftçilik yapan ve 50 dönüm alana karpuz ektiğini anlatan İlhami Varlı, havaların aşırı sıcak gitmesinden dolayı en geç 20 Mayıs’ta karpuz hasadının başlayacağını, bu durumun kendilerini olumlu etkileyeceğini söyledi.

Varlı, Tuzla'nın Kapı köyünde en erkenci karpuzu yetiştirdiklerini, iklim şartlarının olumlu olmasından dolayı da karpuzu daha erken hasat edeceklerini belirterek, “Bizim karpuzu erken hasat etmemiz karpuzumuzu satacağımız anlamına gelir. Hava kötü gitse diğer yerlerle aynı zamanda hasat etseydik; herkes aynı anda hasat edeceği için satışta problem yaşanabilirdi. Sıcaklar bizim kâr etmemizi sağlayacak” dedi.

100 dönüm alana karpuz eken Şevket Karakuş ise, geçen yıla oranla bu yıl hasadın beklenenden daha erken olacağını, bir hafta içinde hasada başlayacaklarını, bunun da çiftçiyi memnun ettiğini kaydetti.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı