Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Irak'ın başkenti Bağdat Arap Liderleri ağırlıyor

30 Mart 2012 Cuma günü yayınlandı Arap Birliği liderleri, bugün Irak’ın başkenti Bağdat’ta bir araya geldi.

Arap Birliği zirvesinde Birleşmiş Milletler destekli Suriye barış planını görüşecek olan liderler, daha önce Suriye Devlet başkanı Beşşar Esed’e yaptıkları görevi yardımcısına bırakma çağrısından vazgeçmiş gözüküyor. Ancak Arap liderler ülkedeki şiddetin nasıl sona erdirileceği konusunda da ayrılık yaşıyor.Beşşar Esed, BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın hazırladığı, çatışmaları durdurmaya yönelik 6 maddelik planı kabul edebileceğini açıklamıştı. Ancak Suriye yönetiminden dün yapılan açıklamada ise Arap Birliği’nin her türlü girişiminin reddedileceği, sadece Arap ülkeleriyle tek tek anlaşma yapılabileceği kaydedildi.Ancak, her iki tarafında onayını gerektiren plana muhalifler onay vermedi. Suriye’de çatışmalar bugün de devam etti. Bağdat'da görüşülen 6 maddelik plan, BM gözetiminde ateşkes sağlanmasını, ordunun kentlerden çekilmesini ve insani yardımın engellenmemesini içeriyor. Bağdat'taki toplantıya katılan BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın, Arap liderlerini temasları konusunda bilgilendirmesi bekleniyor.Toplantıda BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun da bir konuşma yaparak, Beşşar Esed’in, tüm bölgeyi “tehlikeli bir trajedinin içine sürüklememek için” 6 maddelik planı sadece kabul etmekle kalmayıp bir an önce eyleme geçmesi gerektiğini söyledi.

Ban Ki-Mun, “Esed’in bu taahhütleri acil eyleme dönüştürmesi çok önemli. Dünya bu taahhütlerin eyleme dönüşmesini bekliyor. Burada önemli olan uygulama, kaybedecek zaman yok” dedi.

BM Genel Sekreteri, Annan’ın planını da “şiddete son verebilecek önemli bir başlangıç” olarak niteledi.Suudi Arabistan ve Katar gibi Arap ülkeleri Esed’in daha da izole edilmesi için çalışırken, Cezayir ve Şii yönetimindeki Irak gibi ülkeler ise bölgede ayrılıkçı bir şiddetin ortaya çıkmaması için dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor. Diplomatlar, Suriye’de çözüm için önerilen maddelerden birinin de BM Güvenlik Konseyi mandasını gerekli kılacak bir mekanizma veya bir BM gözlemci misyonu olduğunu belirtiyorlar. Saddam Hüseyin'in kullandığı Cumhuriyet Sarayı'nda düzenlenen zirvenin açılışında Kuran-ı Kerim okunurken, ilk konuşmayı Arap Birliği 22. dönem başkanı olan Libya'nın geçici Meclis Başkanı Mustafa Abdulcelil yaptı. Abdülcelil, ardından dönem başkanlığını Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'ye devretti.BAĞDAT’TA PATLAMAOlağanüstü güvenlik önlemleri altında yapılan ve gazetecilere bile yeri söylenmeyen zirveye Arap Birliği'nin 22 üyesinden sadece 8'inin liderleri geldi. Bu liderler arasında Saddam Hüseyin'in 1990'da Kuveyt'i işgalinden bu yana ilk kez Irak topraklarına giren Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el Ahmet el Cabir el Sabah da bulunuyor. Bu arada, onlarca yıldır ilk kez yeniden bir zirveye ev sahipliği yapacak olan Bağdat'da bugün toplantı nedeniyle sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Ancak alınan güvenlik önlemlerine rağmen bugün zirvenin yakınında bir yerde patlama meydana geldi. Zirvenin gerçekleştirildiği Yeşil Bölge’nin kıyısında İran elçiliği yakınına bir roket mermisini isabet ettiği kaydedildi. Ayrıca Waşhaş ve Rahmaniye bölgelerinde de roket saldırısı olduğu aktarıldı.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı