Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Özbekistan bağımsızlığını kutladı

3 Eylül 2012 Pazartesi günü yayınlandı Özbekistan’ın bağımsızlığının 21. yılı, İzmir Şifa Üniversitesi’nde coşkuyla kutlandı.

Bağımsızlık gecesine katılan konuklara Özbekistan’dan getirilen kavun ve üzüm ikram edildi. Programda Özbekistan’ın ulusal yemeği Özbek pilavı yendi.

Özbekistan Cumhuriyeti Başkonsolosluğu ile Özbekistan Cumhuriyetini Sevenler Kültür ve Dayanışma Derneği, Özbekistan’ın bağımsızlığının 21. yılını İzmir’de kutladı. Özbekistan Cumhuriyetini Sevenler Derneği Başkanı Gürbüz Dönmez, Türk ve Özbek halkları arasında dostluk ve kardeşlik bağlarının oldukça güçlü olduğunun söyledi.

Dönmez, iki halkın din, dil, ortak kültür ve tarihi mirasa sahip olduğunun altını çizdi. Özbekistan İstanbul Başkonsolosu Abrar Gulyamov da iki ülke arasındaki ilişkilerin önemine vurgu yaptı. Türk - Özbek ilişkilerine yaptığı katkıdan dolayı Gürbüz Dönmez’e teşekkür eden Gulyamov, 21 yıl önce Özbekistan’ın zor şartlarda bağımsızlığını kazandığını hatırlattı.

İki ülke arasındaki tarihi bağların çok eskiye dayandığını ifade eden Gulyamov, “İzmir’i Bizanslılardan bizim büyük dedemiz Emir Timur almış ve Osmanlılara hediye etmiştir. Bu tarihi vakıadan hareketle Özbekistan ile İzmir arasındaki dostluk bağları bizim bildiğimizden 5-6 yüzyıl öncesinden başlamış olduğu bilinmektedir. Umarım bu tarihi gerçeği de İzmirliler unutmazlar. Günümüzde ise bu dostluk ve kardeşlik bağları Paşa Abi (Gürbüz Dönmez) aracılığıyla yeniden pekişmektedir.” şeklinde konuştu.

Özbekistan Cumhuriyetini Sevenler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Gürbüz Dönmez, “Özbek, gereğinde ciğerini misafire kebap yapandır.” ifadelerini kullandı. Özbekistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin daha iyi noktaya gelmesi gerektiğine vurgu yapan Dönmez, “Amacımız halklar arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarının güçlendirilmesidir. Türk ve Özbek halklarının arasında bulunan kardeşlik bağlarının olmasının yanında din, dil ve kültürel benzerlik ile ortak tarihi mirasa sahip olunması bu ilişkilerin daha fazla geliştirilmesinde temel dayanaktır. Bu hususta iki ülke arasındaki münasebetlerin arttırılması, devlet başkanları düzeyinde karşılıklı ziyaretlerle ivme kazanacaktır. Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov’un Türkiye’yi ziyaret etmesini bekliyoruz. Bu ziyaret bizi memnun edeceği gibi iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi doğrusunda yeni bir başlangıç olacaktır.” diye konuştu.

Programa katılan İzmir Vali Yardımcısı Zülküf Dağlı, şunları söyledi: “Bu kardeşliği biz kolay bulmadık ve bu kardeşliği daima yaşatmaya hep birlikte ant içtik ve söz verdik. Ancak bu işbirliğimiz ve bu birlikteliğimiz çok daha ileriye gitsin. 1 milyar dolarlık ticaret hacmi çok daha fazla olsun. Özbekistan Cumhuriyeti’nden ülkemize çok daha fazla öğrenci bekliyoruz.” Özbekistan’ın bağımsızlığının 21. yılı nedeniyle düzenlenen etkinliğe Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu, Şifa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Erdoğan, Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çelik, Türk ve Özbek öğrenciler ile çok sayıda davetli katıldı.

Konuklara Özbekistan’dan getirilen kavun ve üzüm ile Özbekistan’ın ulusal yemeği Özbek pilavı ikram edildi. Özbekistan İstanbul Başkonsolosu Gulyamov, gecede Gürbüz Dönmez’e Özbekistan’ın ulusal kıyafetlerini giydirip kuşak bağladı .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı