Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Bakan Yıldız 'Irak hükümeti ile herhangi bir sorun yok'

5 Ağustos 2012 Pazar günü yayınlandı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin uluslararası hukukta kendi hukukuna son derece dikkat eden bir yapı içerisinde ilişkilerini yürüttüğünü söyledi.

Yıldız, Irak’la yaşanan krize rağmen enerji açısından ilişkilerin gayet seviyeli olarak devam ettiğini söyledi.

Bakan Yıldız, gazetecilerin Suriye ile ilgili sorularını ise Sriye’ye elektrik verimine halen devam edildiğini söyledi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin Hatay’daki temaslarına Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz’i ziyaret ederek başladı.

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz’den il hakkında bilgi alan Bakan Yıldız burada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazetecilerin Irak Hükümeti ile son günlerde yaşananlara paralel olarak petrol alımlarında olası aksamaların yaşanıp yaşanmayacağı yönündeki sorularını Bakan Yıldız, "Irak’ın normalleşmesi için mutlaka petrol satması lazım. Merkezi Irak yönetimi ile ciddi bir ayrışma olduğunu söylemek doğru olmaz. İlişkilerimiz gayet seviyeli bir şekilde sürüyor." sözleriyle yanıtladı. Bakan Yıldız, Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunun altını çizerek, "Uluslararası hukukta kendi hukukuna son derece dikkat eden bir yapı içerisinde ilişkilerini yürütür. Hele hele bizim dost ve kardeş ülkemiz merkezi Irak hükümeti ile herhangi bir manada sorun yaşamamız söz konusu olamaz. Çünkü bizim bölgesel Kürt yönetimi ile yapılan herhangi anlaşma özel bir sektörün yaptığı bir işin oradaki gelirlerinin merkezi Irak hükümetinden ayrı bir yere konması söz konusu değil. Irak Anayasası ne diyorsa bütün gelirler ona göre dağıtılır. Bu Türkiye'nin işi değil, Irak hükümetinin kendi iç işleridir. Bizim onların iç işlerine müdahil olmamız yada fikir yürütmemiz söz konusu değildir." dedi.

"25 MİLYAR DOLARLIK İHALEYİ BİZİM BULUNDUĞUMUZ KONSORSİYUM ALDI"
Irak'ın normalleşmesi için mutlaka petrol gelirlerinin arttırmasının gerektiğini ifade eden Yıldız, "Iraktaki petrol ürününe olan ihtiyaca da Türkiye kayıtsız kalmadı. Bunların her birisine değerli kardeşim değerli petrol bakanı ile konuşarak yapıyoruz. En son Sen Petersburg'da Rusya’da beraberdik ve ortak geliştirdiğimiz projelerde var. Yani merkezi Irak hükümeti ile ciddi bir ayrışma olduğunu söylemek doğru olmaz. Bizim Irak'ın güneyi kuzeyiyle doğusuyla batısıyla her bölgesiyle yerel sektörüyle ilgili olaylarda işbirliğimiz söz konusu. 25 milyar dolarlık ihaleyi bizim bulunduğumuz konsorsiyum aldı ve 5 milyarlık dolarlık bölümü sadece Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) bünyesinde oluşturuluyor. Bu açıdan ilişkilerimiz gayet seviyeli bir şekilde devam etmektir." ifadelerini kullandı.

Yıldız ayrıca yine gazetecilerin Suriye’nin kuzeyine elektrik verilmeye devam edilip edilmeyeceği yönündeki sorularını ise "Biz insani kaygılarla elektrik satışına devam ediyoruz. Zaman zaman soruluyor. Suyla alakalı herhangi bir yaptırıp uygulayacak mısınız diye. Bizim böyle bir gündemimiz yok. Böyle bir yaptırımımız yok. Normal Fırat’ta gelen ve Suriye üzerinden Irak’a giden su aynen olduğu gibi devam etmekte. Suriye’nin bu kargaşa ve karmaşa içinde devam eden kendi iç problemidir” ifadelerini kullandı.

Bakan Yıldız ve Bakan Ergin, daha sonra Antakya Belediyesi tarafından yaptırılacak olan çok katlı otoparkın temelini attı. Bakanlar, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ı ziyareti öncesinde Antakya Arkeoloji Müzesini gezerek geçtiğimiz günlerde Tel Tayinat Kazı alanında bulunan Geç Hitit dönemine ait Kral heykelini inceledi .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı