Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

'Muhteşem' tartışma yeniden...

27 Kasım 2012 Salı günü yayınlandı MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, 'Muhteşem Yüzyıl' dizisinin her yönüyle yanlış olduğunu belirterek, "Sonuç itibariyle bir filmdir.

Kültür ve sanatın yanlış yapma özgürlüğü de vardır" dedi.

Yeniçeri, Meclis bahçesinde Kanuni Sultan Sülayman'ın heykelinin yer alması ile ilgili bir kanun teklifi hazırladıklarını da söyledi.

Meclis'te bir basın toplantısı düzenleyen Yeniçeri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Muhteşem Yüzyıl’ dizisiyle ilgili açıklamalarını değerlendirdi. Kültür ve sanattan bahsederken dikkatli olunması gerektiğini belirten Yeniçeri, Muhteşem Yüzyıl dizisinin Kanuni Sultan Süleyman'ı yüzeysel, üstünkörü, olmadığı özellikleriyle kamuoyuna yansıtan bir yapım olduğunu söyledi.

Yeniçeri, "Ama sonuç itibariyle bu bir filmdir. Kanuni, 46 yıl Osmanlı'yı yönetmiş büyük bir hükümdardır. Osmanlı’nın üç zirvesinden birisidir. 13 büyük seferi vardır; bu 13 defa hayatını milleti için riske atmak demektir. Bunun ne anlama geldiğini ancak savaş meydanları, dökülen kan belirler. Onun için bugünden dünü tarif ve tespit ederken aklı başında bir yaklaşım içinde olmak gerekiyor. Kanuni, yaşamı itibariyle gurur duyacağımız bir fedakarlık ve eşine rastlanmayacak bir önemli kahramandır. Böyle bir kahramanı haremle ilişkilere endekslememiz, bu bağlamda bir değerlendirme yapmamız ve bunu da kamuoyuna sunmamız yanlıştır. Bu film her yönüyle yanlıştır ama sonuç itibariyle bir filmdir. Kültür ve sanatın yanlış yapma özgürlüğü de vardır" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın Kanuni ötesi yetkilere sahip olduğunu da savunan Yeniçeri, "Kanuni ve tarihimizin çok etkileyici, erdemle dolu değerlerini anlatan film de yaptırabilirdi, sanatsal faaliyetleri de teşvik edebilirdi. Ama yapılanları eleştirerek bir sonuç üretilebileceğini ifade etmiş oluyor" dedi.

Kanuni Sultan Süleyman'ın sadece sefer harekatlarını esas almayan, kendisine 'Kanunilik' sıfatını veren özelliklerinin ön plana alınması için bir kanun teklifi hazırladıklarını belirten Yeniçeri, teklifte Kanuni heykelinin TBMM yerleşkesinde bir alana dikilmesini önerdiklerini söyledi.

Kanuni Sultan Süleyman'ın kanun yapıcılığının dünya tarafından bilindiğini, ABD Temsilciler Meclisi binasında rölyefinin bulunduğunu kaydeden Yeniçeri, TBMM yerleşkesi içinde ise Kanuni'nin hiçbir simgenin bulunmamasının eksiklik olduğunu söyledi.

Yeniçeri, "Samimilerse, gerçekten Kanuni'ye saygıları varsa, bizim ecdadımız filmde gösterilen gibi değil diyorlarsa, ecdadımızın nasıl olduğunu ortaya koyacak bir takım eserlerle desteklemeleri zorunluluk ve gerekliliktir" şeklinde konuştu

BAŞBAKAN'IN DARBE KOMİSYONUNA CEVAPLARI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın TBMM 28 Şubat Alt Komisyonu'nun yazılı sorularına cevaplarının henüz gelmediğini belirten Yeniçeri, "Cevap yarın bekleniyor. Gelirse yarın akşam raporu teslim edeceğiz" dedi

Yeniçeri, Komisyon’a gelen ancak henüz kapağını açmadıkları dosyalar bulunduğunu da belirterek, "Apar topar toplantılarla zamana yetişmeye çalışıyoruz" dedi.

MHP'nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na AK Parti'nin başkanlık sistemi teklifine karşı 'parlamenter sisteminin güçlendirilmesini içeren' teklifi ile ilgili bir soru üzerine Yeniçeri, "Biz MHP olarak demokratik parlamenter sistemin aksaklıklarının, işlemeyen taraflarının düzeltilip sistemin daha işler hale getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Başkanlık Türkiye'yi faşizme, diktatörlüğe götürecektir. Başbakan basına kimin hangi gazetede yazı yazacağını söylemek kadar işi ileri götürmüştür. Yarın bu Başbakan’ın başkan olması halinde tepeden tırnağa Türkiye nefes alamaz, sözünü söyleyemez, özgürlüğünü yaşayamaz bir ülke haline gelecektir" diye konuştu


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı