Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Başbakan'dan ilk yorum

22 Mart 2013 Cuma günü yayınlandı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarıyla ilgili, ''Gönül şunu çok arzu ederdi, onu açıkça söylemem lazım Diyarbakır'da yapılan böyle bir çözüm süreci mitinginde orada Türk bayrağının, Türk bayraklarının olması gerekirdi. Türk bayrağının orada olmayışı aslında hala bu süreci olumsuz etkileme gayreti içinde olanların bana göre provokatif yaklaşımıdır'' dedi.

Erdoğan ile Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Başbakanlık Resmi Konutu'nda baş başa ve heyetlerarası görüştü. Heyetlerarası görüşmeye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da katıldı.

Görüşmenin ardından Erdoğan ve Rutte, ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Erdoğan, toplantıda yaptığı açıklamada, sabah Kraliçe Beatrix ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

Erdoğan, ''Nisan sonu itibarıyla onların da görevlerini veliaht prense devriyle birlikte Hollanda'da tabii bu düzeyde yeni bir dönem başlayacak. Bu dönemin de Hollanda ile ilgili olarak başarılarla dolu olmasını özellikle temenni ediyoruz'' dedi.

Ayrıca Başbakan Rutte ile önce dar kapsamlı yaptıkları görüşmede Türkiye-Hollanda ilişkilerini en geniş manada ele alma imkanlarının olduğunu belirten Erdoğan, ''Özellikle şu vurgulamak istiyorum, Türkiye'nin bölgedeki sorunları, Suriye ile ilgili konuyu ele alma imkanımız, fırsatımız oldu. Ardından tabii yine şu anda Türkiye'nin bölgedeki bu sorunlarının yanında terör örgütüyle ilgili mücadelede attığımız adımlar ve bu konunun Avrupa'daki yansıması, Avrupa'daki yine terör örgütünün yapılanmalarına yönelik geçmişten bugüne olan süreci değerlendirme fırsatımız oldu'' diye konuştu.

-''Samimi yaklaşanlar açısından olumlu tepkiler doğurmuştur''-

Türkiye'de AK Parti iktidarının attığı kararlı adımları özellikle vurgulamak istediğini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

''Son dönemdeki, bunun adı çözüm sürecidir, bu çözüm sürecine yönelik attığımız adımı özellikle kendilerine de ifade ettim. Nitekim bugün Diyarbakır'da yapılan miting ile bu mitingde okunan mektup öyle zannediyorum ki halkımız arasında samimi yaklaşanlar açısından olumlu tepkiler doğurmuştur ama bu süreci özellikle olumsuz etkileme gayreti içerisinde olan bazı marjinal gruplar tarafından da tabii ki bunlar, olumsuz yaklaşımlar devam edecektir. Çünkü terör üzerinden beslenen gruplar var ülkemizde. Bu terör üzerinden beslenen grupların oyununu da bozan bir süreçtir.

Bundan dolayı bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Tabii gönül şunu çok arzu ederdi, onu açıkça söylemem lazım, Diyarbakır'da yapılan böyle bir çözüm süreci mitinginde orada Türk bayrağının, Türk bayraklarının olması gerekirdi. Türk bayrağının orada olmayışı, aslında hala bu süreci olumsuz etkilemek gayreti içerisinde olanların bana göre bir provokatif yaklaşımıdır. Çünkü bunu Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak özellikle bir millet kavramı içerisinde tek millet, tek bayrak, bunu sürekli, Diyarbakır'da dahi söyleyen bir Başbakan olarak bir tek vatan, tek devlet anlayışıyla buna yaklaşan ki nitekim Öcalan'ın mesajının içerisinde de bunları görüyoruz. Mesajın içinde bunlar da var ama bu uygulamalar mesaja ne yazık ki ters düşüyor. Temenni ederim ki zaman içerisinde bunlar da giderilmek suretiyle ülkemizde 30 yıldır yaşanan sıkıntıyı böylece bir an önce aşmış oluruz diyoruz ve silahlar bırakılır, sınır dışına geçmek isteyenler sınır dışına geçmek suretiyle ülkemiz o beklediği, aradığı refahı, huzuru, mutluluğu yakalar.''

-''Ticaret hacmini 2015'te 15 milyar dolara çıkaracağız''-

Türkiye ile Hollanda arasındaki ticaret hacminin 7 milyar dolar olduğunu belirten Erdoğan, ''Dengeli bir ticaret hacmimiz var. İthalat ihracat noktasında Türkiye'den Hollanda'ya, Hollanda'dan Türkiye'ye. Bu güzel bir durum'' diye konuştu.

''Burada bizim 400 bin soydaşımız var'' diye konuşan Başbakan Erdoğan, ''Kendilerine de ifade ettim bu 400 bin soydaşımız aynı zamanda bizim 400 bin misyon şefimizdir, adeta büyükelçimizdir. 400 bin artı bir. Artı bir de şu anda görevli olan mevcut büyükelçimizdir. Dolayısıyla bu aramızdaki münasebetleri çok daha güçlü kılan bir yapıdır ve bu güçlü kılan yapıyı biz daha ilerilere taşımak istiyoruz'' ifadelerini kullandı.

Hollanda'nın Türkiye'de 2 bin 100 civarında girişimcisi, firması bulunduğunu ve 17 milyar dolarlık yatırımlarının söz konusu olduğunu ifade eden Erdoğan, aynı şekilde Türk yatırımcıların da Hollanda'da 6 milyar dolar yatırımlarının bulunduğunu, bunun da iki ülke arasındaki münasebetlerin her geçen gün çok daha iyiye gittiğinin en güzel ifadesi olduğunu söyledi.

''Bütün bunlarla birlikte beklentilerimiz şu, onu da bugün aramızda kararlaştırdık. Ticaret hacmi 7 milyar dolar ama yeterli değildir. 2015 sonu itibarıyla bunu 15 milyar dolara çıkarabilir miyiz dedik ve mutabık kaldık. 2015'te 15 milyar dolara çıkaracağız. Azmimiz, kararlılığımız bu. Bunu başaracağız'' dedi.

-''Yunus ile ilgili konuyu da aramızda görüştük''-

Siyasiler olarak girişimcilerin önünü açacaklarını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu ön açıldığı takdirde hızla bu zaten devam eder gider. Çünkü birçok sektörde atmamız gereken adımlar var. Enerji sektöründe, turizmde, müteahhitlikte, finans sektöründe, gıda, tarım, bu sektörde ki gıda, tarımda biliyorsunuz lale dendiği zaman lale Hollanda ile Türkiye arasında adeta o da bir köprü. Çünkü bizim de Osmanlı'dan bu yana çok çok değer verdiğimiz bir çiçektir. Bizim bahçelerimizin farklı bir süsüdür. Dolayısıyla bütün bunlarla bu aramızdaki bağı çok daha kuvvetlendireceğimize inanıyoruz.''

Özellikle Yunus ile ilgili konuyu da aramızda görüştük. Bu konuda da yine ilgili bakanlarımız ve STK'lar vasıtasıyla bir adım atmak suretiyle bunu da bir çözüme kavuşturma noktasında bizler de STK'ları devreye sokalım istiyoruz. Bu konuya, değerli mevkidaşım, kendileri de STK'lara biz de bu konuda çok önem veriyoruz. Onlar vasıtasıyla bu tür vakaları, olayları çözebiliriz noktasındayız. Bu adımı da müşterek olarak atmamızda çok büyük faydanın olduğuna inanıyorum.''

Ziyaretin çok verimli olduğuna inandığını ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

''Kısa bir süre önce yapılan Türkiye ziyaretinden sonra bizim de 4 ay gibi kısa bir sürede böyle bir iadeiziyareti gerçekleştirmemiz olmamış ve bakanlarımızın arasında bundan sonraki süreçte yapacakları karşılıklı ziyaretler ve bütün bunların yanında işadamlarımızın karşılıklı ziyaretleri ki biraz sonra Amsterdam'da yanımda getirdiğim 30 tane işadamımız var. Bunlar Türkiye'nin en önde gelen işadamları. Yıllık ciroları 80 milyar dolardır ve yanlarında çalıştırdıkları insan sayısı 300 bindir. Bu işadamlarımız ile Hollandalı işadamları bir arada olacağız. Kendileriyle daha bu konuda sıkı ilişkiler içerisine girmelerini kendilerinden özellikle isteyeceğiz. Bizden ne istiyorlarsa biz kendilerine yardımcı olacağız. Böylece süreci hızlandıracağız''

Muhabir: Kadir Karakuş-Esra Altınmakas

Yayıncı: Selçuk Aval


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı