Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Ordu Humus'u Vurdu

5 Şubat 2012 Pazar günü yayınlandı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi'nden Suriye'ye karşı kesin bir tutum sergilemesini beklediklerini söyledi.

  48. Münih Güvenlik Konferansına katılan Bakan Davutoğlu, Suriye'de yaşanan gelişmelerle ilgili olarak Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, bu ülkede son derece kaygı verici gelişmelerin yaşanmakta olduğunu belirtti.

Davutoğlu, 'Maalesef sivil kayıpların gittikçe arttığı bir dönemden geçiyoruz. Humus ve Şam kırsalında çatışmalar yaşandı. Büyükelçimiz ile konuştum. Bazı kaynaklar ölü sayısının 300'e kadar yaklaştığını söylüyorlar. Kaygı verici bir durum. Çatışmalar daha önce öldürülenlerin cenazelerinin alınması esnasında oluyor. Dolayısıyla rutinin ötesinde ölümlerin sayısında, yaralı ve kayıpların sayısında artış var. Bunun rutine dönüşmüş olması bile bize kaygı veriyor 'dedi.

Bu durumun BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan görüşmeleri daha da önemli kıldığını ifade eden Davutoğlu, 'BM'deki süreçten Suriye yönetiminin yanlış mesaj almaması lazım, yani Suriye yönetiminin günde yüzlerce insanın öldüğü konjonktürün devam edebileceği gibi, BM'den buna karşı bir tutum alınmayacağı gibi bir anlayışa yönelmesi çatışma ortamını daha da arttırır. Her şeyden önce BM Güvenlik Konseyi'nin tüm gelişmeleri göz önüne alarak sivil kayıplar konusunda net bir tutum takınmasını bekliyoruz 'diye konuştu.

Bu konuda birçok dışişleri bakanıyla temaslarını sürdürdüğünü kaydeden Davutoğlu, bunun Türkiye'yi bir komşu ülke olarak ilgilendirdiğini, çatışmaların sona ermesi için ikili düzeyde her türlü çabayı harcadıklarını söyledi.

Suriye yönetiminin Arap Birliği'nin çabalarına olumlu cevap vermemesi sebebiyle konunun bugün BM'ye taşınmış olduğunu, bu sorunun bölge içinde çözülmesini tercih ettiklerini belirten Davutoğlu, 'Bir günde 300 insanın hayatını kaybettiği, yüzlerce insanın yaralandığı, bunların içinde kadınların çocukların olduğu bir konjonktürde tabii ki bu konuların BM gündeminde bu bilinç ve kaygı içinde ele alınması lazım. BM Güvenlik Konseyi üyelerinin de Suriye yönetimine saldırıların devamı yönünde cesaretlendirici bir tutum takınmamaları önem taşıyor. Bu çerçevede tüm ilgili dışişleri bakanlarıyla görüşmeler sürüyor. Ümit ediyoruz BM ve uluslararası toplum Suriye'de devam eden insanlık trajedisine dur diyecek kararı alır 'dedi.

“TÜRKİYE ÜZERİNE DÜŞENİ YAPACAKTIR”

Davutoğlu, 'Umut ederim Suriye halkı bu acıları daha fazla çekmez. Türkiye bu konuda üzerine düşen her şeyi yapacaktır. Her şeyden önce bizim nihai hedefimiz, dost ve kardeş Suriye halkının kan kaybetmesini engellemek ve onların haklı taleplerinin hayata geçirilmesine katkı sağlamaktır. Bu konuda Türkiye, Suriye halkıyla sürdüregeldiği dayanışmayı devam ettirecektir 'dedi.

Türkiye'nin insani trajedinin yaşandığı tüm ülkelere yardım etmek gibi bir devlet geleneğine sahip olduğunu ifade eden Davutoğlu, 'İnsani trajedi yaşayan kardeşlerimize, ister Balkanlardan, ister Kafkaslardan, ister Ortadoğu'dan olsun, hangi komşumuzdan gelirse gelsin, her zaman kucak açtık. Bu Bosna savaşında böyle oldu. Irak'ta Saddam'ın baskısından kaçan Kürt kardeşlerimizde böyle oldu. Bugün Suriye için de aynı şey geçerlidir 'diye konuştu.

Türkiye'nin dost ve komşu bir ülkede çekilen acılara kayıtsız kalamayacağını kaydeden Davutoğlu, hükümetin bu acıları dindirmek için her türlü çabayı harcayacağını, yardıma ihtiyaç duyan insanlara yardım ederek bu insanları Türkiye'de ağırlayacağını söyledi.

Suriye konusunda Rusya Dışişleri Bakanı'yla görüştüğünü, ikili görüşmelerini Münih Güvenlik Konferansı çerçevesinde de sürdüreceğini belirten Davutoğlu, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Türkiye'ye sığınmak istediği şeklindeki iddialarla ilgili bir soru üzerine de bu iddiaların doğru olmadığını ifade etti.
 


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı