Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Çeçen bombacıya baskın anı

22 Nisan 2013 Pazartesi günü yayınlandı Boston Maratonu’nda meydana gelen bombalı saldırıda Türk atletlerin faciadan kıl payı kurtulduğu ortaya çıktı.

ABD 'nin Boston kentinde pazartesi günü patlayan bombalar son yılların en stratejik ve en sembolik saldırılarından biri oldu. En az üç kişinin öldüğü, 140 kişinin yaralandığı saldırılarda hedef sıradan bir yarış değildi. ABD 'nin en tarihi kentlerinden birinin kalbinde dünyanın en eski ve en popüler maratonu hedef alındı. İlk kez 1897 yılında düzenlenen maratonda bu yıl 23 bin atlet yarışıyordu. Cezayir 'den Tanzanya 'ya farklı milletlerden gelen koşucuları desteklemek için 500 bin izleyici parkurda yerini almıştı. Vatansever Günü nedeniyle resmi tatil olan kentte maraton bayram havasında kutlanıyordu.

Milliyet'in haberine göre patlamanın yeri ve zamanlaması da çok dikkatli seçilmişti. Saldırı Boston 'un kültürel ve turistik merkezi Copley Meydanı 'na birkaç dakika mesafede meydana geldi. İlk bomba maratonun bitiş çizgisinde, izleyicilerin bulunduğu kaldırımda patladı. Saatler 14.50 'yi gösteriyordu. 12 saniye sonra 165 metre geride ikinci bir patlama meydana geldi. Maratonun dördüncü saatinde koşucuların büyük kısmı yarışı çoktan bitirmişti. Ancak yaklaşık dörtte biri topluca bitiş çizgisine yaklaşıyordu. Bombalar bitiş çizgisinde en çok sayıda koşucunun buluşacağı dakikalara ayarlanmıştı. Patlamalarda can kaybının az olması ise bir mucizeydi. Maratonun bitiş çizgisinde koşuculara yardım etmek için 100 'e yakın sağlık personeli hazır bekliyordu. Doktorlar ve hemşireler olay yerine saniyeler içinde ulaştı.

Bu kişiler daha sonra televizyonlara yaptıkları açıklamalarda çok sayıda kişinin bacaklarını kaybettiğini söyledi. İlk müdahalenin hızlı yapılması ölü sayısının düşük olmasında büyük rol oynadı. Sonuçta aralarında Richard Martin 'in (8) de olduğu 3 kişi hayatını kaybetti. Hastanelere kaldırılan 176 yaralıdan 17 'sinin durumu kritik. Ölü sayısının az olmasında bombaların şiddetinin düşük olması da etkili oldu. Patlayıcı miktarının sınırlı olması etki alanını azalttı. Bombanın patladığı alandaki kişiler ağır yaralanırken çevredekiler zarar görmeden kaçmayı başardı.

Milliyet Gazetesi Washington Temsilcisi Pınar Ersoy, yaşnan patlama arından gözlemlerini ise şu şelikde aktardı;

Boston Maratonu 'nda pazartesi akşamüstü yaşanan patlamanın kaza değil saldırı olduğunun kesinleşmesiyle birlikte yola çıktık. ABD 'nin büyük kentlerinde güvenlik güçleri alarma geçmişti. Fakat sokaklarda bir şey hissedilmiyordu. Washington 'da uçuş öncesi güvenlik önlemlerinde fark edilir bir değişiklik yoktu. İnsanlar ise gergindi. 11 Eylül saldırılarını unutmayan Amerikalılar Boston 'da yaşanan olayın boyutlarını kavramaya çalışıyordu.

ŞEHRİN KALBİ KUŞATMA ALTINDA

Boston 'da havaalanı, şehre giden yollar bomboştu. Ancak olay yerine yaklaştıkça polis arabaları artmaya başladı. Şehrin kalbi adeta kuşatma altındaydı. Copley Meydanı 'na giden yolların hepsi trafiğe kapatılmıştı. Patlamaların yaşandığı alan suç mahalli ilan edilmişti. Soruşturmayı FBI üstlenmiş, güvenliği korumak için ise asker görevlendirilmişti. Yalnızca sokaklarda değil, hastanelerde de silahlı askerler nöbet tutuyordu. Saldırının üzerinden saatler geçmiş olmasına rağmen hala siren sesleri yankılanıyordu.Boston 'da saldırı gecesinden itibaren otellerde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Olay yerine yakın otellerde rezervasyonunu kanıtlamayan, oda anahtarı olmayan kimse binalara sokulmadı. Otel lobilerinde maratonun resmi spor ceketlerini giymiş koşucular oturuyordu. Birbirlerine nasıl kıl payı kurtulduklarını anlatıyorlardı. Bazıları ilk uçakla şehirden ayrılmak için rezervasyonlarını değiştiriyordu. Maratonun dağıttığı battaniyelere sarılıp yerde uyuyakalmış bir sporcu ise ne kadar korkunç bir gün yaşandığının hatırlatıcısı gibiydi. Boston polisi saldırının hemen ardından halka sokağa çıkmamalarını telkin etmişti. Olay yerinin çevresinde polis, federal ajanlar ve gazetecilerden başka kimse yoktu. Yollarda ise sıra sıra canlı yayın arabaları dizilmişti. Olay yerine en yakın noktada yerel ve ulusal medya üs kurmuştu. Çoğu bavullarını bile bırakmadan çekime başlamışlardı...

TÜRK ATLETLERİ HIZLARI KURTARDI
Boston Maratonu 'nda bu yıl Türkiye 'den de iki koşucu vardı. Bu yıl birincinin 2 saat 10 dakikada tamamladığı parkuru her ikisi de üç saatin altında bitirdi. Böylece yarışın sonunda meydana gelen patlamalardan kurtuldular.
Teksas Üniversitesi 'nde bilgisayar sistemleri bölümünde öğretim görevlisi olan İzmirli Rasim Musal (36) saldırı olduğunda otelindeydi. E-postayla ulaştığımız Musal, “Patlama olduğunda arkadaşlarla oteldeydik. Daki-kalarca ambulans sesleri gitti geldi. FBI hemen otellere giriş çıkışı durdurdu” dedi. ODTÜ 'den 1990 yılında mezun olan ve o tarihten beri ABD ve Kanada 'da yaşayan Sadık Tokgöz ise Boston 'da 99 'uncu maratonunu koştu. Tokgöz yarışı 2 saat 45 dakikada bitirdi. Milliyet 'in sorularını yanıtlayan Tokgöz “Bitiş çizgisine 500 metre uzaklıktaki bir otelde diğer koşucu ve aileleriyle birlikteydik” dedi. Maratona katılan bir diğer Türk atlet Seyhan Civanlar (57) yarışı olaydan dakikalar önce tamamladı.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı