Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Tuğluk-Barzani görüşmesi

20 Aralık 2012 Perşembe günü yayınlandı Demokratik Toplum Kongresi (DTK) heyeti, Van bağımsız milletvekili Aysel Tuğluk başkanlığında Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile Erbil'de görüştü.

DTK heyeti, dün gece Erbil'in Selahattin kasabasında bulunan Başkanlık Sarayı’na giderek Mesut Barzani ile bir araya geldi. Basına kapılı gerçekleşen görüşmede, yapılması tartışılan Ulusal Kürt Konferansı ve Kürtlerin Türkiye, Irak, İran ve Suriye'deki durumlarının ele alındığı belirtildi.
Basına yansıyan görüşmenin içeriğine göre DTK heyeti, Suriye ile Kürt bölgesi arasındaki sınır kapısının açılması talebini dile getirdi. Barzani ise sınır kapısının kapalı olmasının kendilerinden kaynaklanmadığını ifade etti.

Barzani’nin Suriyeli Kürt partilerin kendi aralarında anlaşamamalarının kapının açılması önünde engel olduğunu belirttiği, Suriyeli Kürtlerin birlik olmaları durumda Dohuk şehrine bağlı sınır bölgede istenirse kapının açılabileceğini söylediği kaydedildi.
Yaklaşık 3 yıldan beridir yapılması tartışılan Kürt Ulusal Kongresi’nin masaya yatırıldığı ifade edildi.
Bu konuda İran ve Suriye'deki Kürtlerin temsil yönünde yaşanan bazı sorunlardan konferansın tarihinin uzadığı dile getirildi.

Irak merkezi hükümet ile Kürt bölgesi arasında yaşanan krizin de konuşulduğu görüşmede Barzani'nin gerginliğin kendilerinden kaynaklanmadığını, sorunun Bağdat'ta kaynaklandığını ifade ettiği belirtiliyor.
Barzani’nin Kürt halkının kendi haklarını elde edinceye kadar her türlü diplomasi ve siyasi yolları kullanacağını söylediği belirtiliyor.
Öte yandan heyetin, Kürt Bölgesi Parlamentosunu ziyaretinde Avrupa ve tüm Kürt bölgelerini kapsayan bir Kürt Milletvekilleri konferansının Erbil'de yapılmasının da konuşulduğu bununda DTK heyetinde olumlu karşılandığı öğrenildi.
DTK heyetinin, bugün Irak merkezi hükümet ile Kürt bölgesi arasında yaşanan gerginlikten dolayı Kerkük sınırında bekleyen Peşmerge güçlerini de ziyaret etmesi bekleniyor .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı