Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Abd elçisi öldürüldü

13 Eylül 2012 Perşembe günü yayınlandı ABD’nin Libya Büyükelçisi Bingazi’de düzenlenen saldırıda öldürüldü. Saldırıda üç elçilik çalışanının da hayatını kaybettiği bildirildi. ABD Başkanı Barack Obama bir açıklama yaparak saldırıyı kınadı, Libya hükümeti ise "Amerikan halkından ve tüm dünyadan" özür diledi.

Büyükelçi Stevens ve elçilik çalışanlarının, öfkeli Libyalıların, İslam'a hakaret içerdiği iddia edilen bir filmi protesto etmek için dün gece Bingazi'deki ABD Konsolosluğu'na gerçekleştirdiği saldırı sırasında öldüğü bildirildi.

CNN'e konuşan bir anlaşmalı konsolosluk çalışanı, Stevens'ın cansız bedenini gördüğünü belirterek, Büyükelçi'nin hayatını kaybettiğini teyit etti.

Libya'da ve Mısır'daki Selefiler, ABD'de yaşayan İsrail doğumlu bir Yahudi olan Sam Bacile tarafından çekilen ve Hz. Muhammed ile İslam'a hakaret ifadeleri içerdiği belirtilen bir kısa filmi protesto etmek için Kahire'deki ABD Büyükelçiliği'ne saldırmış, Bingazi'de de konsolosluk binasını ateşe vermişti.

DUMAN MI ÖLDÜRDÜ, ROKET Mİ?
El Cezire televizyonunun internet sitesi, Libya güvenlik güçlerine dayanarak Stevens'ın, saldırganların çıkardığı yangın sırasında, yanındaki iki güvenlik görevlisiyle birlikte, dumandan zehirlenerek hayatını kaybettiğini duyurdu.

Reuters'a konuşan ve adı açıklanmayan Libyalı bir yetkili ise Büyükelçi'nin olay sırasında konsolosluk binasında değil otomobilinde olduğunu, Stevens'ın "daha güvenli bir yere doğru gittiği sırada arabasına roketler isabet ettiğini" söyledi.

AFP haber ajansının geçtiği fotoğraflarda, ağır yaralı olarak binadan taşınan Büyükelçi Stevens'ın vücudunda yanıklar olduğu gözlendi.

İLK TEPKİ OBAMA'DAN

Stevens'ın ölüm haberinin gelmesi üzerine ABD'den ilk tepki en üst makam, Başkan Obama'dan geldi.

Obama, yaptığı açıklamada, “Libya’daki personelimizin güvenliğinin desteklenmesi ve dünyanın her yerindeki diplomatik misyonlarımızın güvenliğinin artırılmasını desteklemek için tüm gerekli kaynakların kullanılması emrini verdim” dedi.

Saldırıda ölen dört ABD’linin “Amerika’nın özgürlük, adalet ve dünyadaki diğer ülkelerle kurdukları ortaklığı sürdürme kararlılığının bir sembolü” olduğunu belirten Obama, dini inançlara hakaret edilmesine karşı olduğunu ancak böylesi bir “anlamsız şiddet”i de kabul edemeyeceğini söyledi.

Obama, Libyalı yetkililere de gerekli önlemleri alma çağrısı yaptı.

"SORUMLU KADDAFİ YANLILARI"
İçişleri Bakan Yardımcısı Şerif düzenlediği basın toplantısında saldırıdan Muammer Kaddafi yanlılarını sorumlu tuttu.

Şerif, “Saldırıda RPG’ler kullanıldı. Bu da bunları kötüye kullanan bazı güçler olduğunu gösteriyor. Bu kişiler eski rejimin kalıntılarıdır” diye konuştu.

Libya Cumhurbaşkanı Muhammed Yusuf el Magarif de bu tarz bir saldırının İslam'a yakışmayacağını belirterek "Amerikan halkından ve tüm dünyadan" özür diledi. Magarif, saldırıyla ilgili soruşturma başlatıldığını söyledi.

Dün akşamdan bu yana yaşanan gelişmeler üzerine Libya Genelkurmay Başkanı Yusuf el Menguş da Türkiye ziyaretini yarıda keserek Trablus’a döndü.

FİLM ÖFKESİ

Bingazi’deki saldırının, Müslüman dünyasında öfkeye neden olan İsrailli yapımcı Sam Bacile’nin filminden kaynaklandığı düşünülüyor. Dün, 11 Eylül saldırılarının 11’inci yıldönümnde, Mısır’daki Selefiler Kahire’deki ABD büyükelçiliğine saldırmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, dün yaşanan saldırının ardından, “Bazıları yapılan bu ahlaksız saldırıyı internette yayımlanan tahrik edici videonun karşılığı olarak kabul ediyor... ABD, her türlü dini inanca leke sürmeye çalışan eylemden acı duyar” ifadesini kullandı.

Müslümanlar arasında öfkeye neden olan video, Müslüman karşıtı Mısırlı Hıristiyan Morris Sadek tarafından internette yayıldı. AP haber ajansına telefonla açıklama yapan Sadek, İslam’ı “kanser” olarak tanımlarken, filmin provokatif bir politik açıklama olduğunu ifade etti. İsrailli 56 yaşındaki yapımcı Bacile ise yaşananlardan üzgün olduğunu ifade ederek, “Elçilik saldırısı için üzgünüm. Bu kadar büyük bir öfke doğacağını tahmin etmiyordum” dedi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı