Vali uyardı! Bu ilde çalışmayanlar koronavirüse yakalanıyor

Sivas’ta Kovid-19 salgını nedeniyle son 6 ayda 150 kişi hayatını kaybetti. Kentteki vaka sayılarının yüzde 70’i çalışmayan kesimde görülürlen virüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin yüzde 36’sı ev hanımı yüzde 16’sı emekli yüzde 13’ü de çocuklardan oluştu.

Vali uyardı! Bu ilde çalışmayanlar koronavirüse yakalanıyor
Sivas Valisi Salih Ayhan Sivas’ta hayata geçirilen koronavirüs tedbirlerini yerinde inceledi. Halk otobüslerine binip esnafı ziyaret eden Sivas Valisi Salih Ayhan tedbirlere uyulması konusunda vatandaşları uyardı.

Kent genelinde koronavirüs denetimlerini 227 ekip ve 1917 personel gerçekleştirdi.

Sivas’ta koronavirüs tedbirlerine genel anlamda vatandaşların uyduğunu belirten Vali Ayhan, “Bugün ülkemizde bizde ilimizde en kapsamlı en yoğun pandemi denetini gerçekleştiriyoruz. Sivas’ımız da bin 974 personel 227 ekiple şuan arkadaşlarımız sahada. Ek tedbirler aldık. Bu ek tedbirleri vatandaşa bildirmek hem de kurallara uyulmasını vatandaşımıza sağlamaktır." dedi.

Ayhan şöyle konuştu: "Özellikle şunun altını çizmek istiyorum. Bu meseleye vatandaşımız sahip çıkmadığı zaman başarı olmamız mümkün değil. Bizde sahadayız sürekli denetim halindeyiz. Sivas’ta genelde kurallarda uyulmasında iyi olduğunu söyleyebiliriz. Fakat toplu taşımada, kafelerde, lokantalarda, düğünlerde bazen konvoyla oluyor, bunlar da arzu ettiğimiz seviyede değiliz.”

Koronavirüs testi pozitif çıkanların KYK yurtlarında karantina altına alınacaklarını kaydeden Vali Ayhan “Yeni bir kara daha aldık. Dün kamuoyuna açıkladık. Pozitif vaka olup da evde izlenim kararı verilen vatandaşımız eğer bunu ihlal ederse mutlak suretle para cezası verilecek, ayrıca KYK’da arkadaşlarımız hazırlıklarını yaptılar orada bir bölüm ayırdık onların orada kalan sürelerini tamamlamasını sağlayacağız. Bu kişilerden devletin bunlar için yaptığı masraf konaklama, yemek ve diğer giderlerde kişinin kendisinden tahsis edilecek” diye konuştu.

Koronavirüs pandemisinde son 6 ayda Sivas’ta toplam virüs nedeniyle can kaybının 150 olduğunun altını çizen Ayhan “Genelde ölenlerin yaş ortalamasına baktığımız da, sürekli biz istatistik analiz yapıyoruz. Doğru politika belirlemek için. Ölen vatandaşlarımız ortalama 73 yaşında. Dolayısıyla bu kronik rahatsızlığı olan ve yaşı belirli seviyede olanlar daha fazla etkileniyorlar” şeklinde konuştu.

Kovid-19 vakalarının yüzde 70’inin çalışamayan kesimde ortaya çıktığına dikkat çeken Ayhan, “Bizim yaptığımız analizlerde yüzde 36’sı ev hanımı yüzde 16’sı emekli yüzde 13’üde çocuk. Yani neredeyse vakalarımızın yüzde 70’i üretmeyen bir kesim. Bunlar da sürekli hareketli. Hareketliliğin azalmasını özellikle istiyoruz.

Geri kalan yüzde 30’sa sağlık çalışanlarımız sürekli işin içinde, emniyet çalışanlarımız sahada onlar. Görevleri gereği olanlar. Sahada olan daha dikkatli oluyor. Çalışan daha dikkatli oluyor. Kamu görevlileri daha dikkatli oluyor. Çalıştıkları için. Ama çalışmayan üretmeyen biraz rahat hareket ediyor” açıklamasında bulundu. Kente koronavirüs kapan sağlık personelinin sayısını da açıklayan Vali Ayhan “Bizim 10 bin üzerinde sağlık çalışanlarımız var. Özel kamu fark etmez, ilçeler ve il merkezi. 9 bin 800 yeni atamalarla 10 bini de geçti. 10 bin sağlık çalışanı içerisinde yaklaşık 300 civarında sağlık çalışanımız korona oldu. Bunların içinde iyileşenler var. Buda yaz hareketliliğinden kaynaklı, izne gidip gelenler. Bun rağmen sağlıkçılarımız fedakarca çalışıp en çok kendini koruyan grupların başında gelmekteler” ifadelerini kullandı.