1800 yıllık kefaret yazıtı 23 yıl sonra yeniden ülkede

Manisa'nın Demirci ilçesinde yer alan Saittai Antik Kenti'ndeki Apollon Aksyros Tapınağı'ndan kaçırılan ve 1997'de İtalya'da bir polis baskını sırasında ele geçirilen 1800 yıllık kefaret yazıtı, özel uçakla Türkiye’ye getirildi.

1800 yıllık kefaret yazıtı 23 yıl sonra yeniden ülkede
Lidyalılar dönemine ait olan tarihi yazıt Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından düzenlenecek basın toplantısı ile tanıtılacak.

Türkiye'den kaçırılan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 23 yıldır peşinde olduğu Lidya dönemine ait 1800 yıllık kefaret yazıtı, İtalya'dan iade alındı.

1800 yıllık kefaret yazıtı 23 yıl sonra yeniden ülkede

Tarihi yazıt Türk Hava Yolları'nın tarifeli seferiyle gece saatlerinde Roma'dan İstanbul Havalimanı getirildi.

1800 yıllık kefaret yazıtı 23 yıl sonra yeniden ülkede

Özel korumalaı sandık içerisinde getirilen yazıt, görevliler tarafından büyük bir titizlik içinde teslim alındı. İstanbul Havalimanı Kargo Terminali'ne alınan Lidya yazıtı uçakla Ankara'ya gönderilecek.

Bir anne ve babanın iki oğlunun yaptığı hırsızlıktan dolayı duydukları üzüntü ve pişmanlığın sonucu hazırlattıkları kefaret yazıtı Türkiye'den kaçırılmış ve 1997 yılında İtalya'da bir antika tüccarının iş yerine yapılan baskında bulunmuştu. Türk yetkililerle iletişime geçilmesinden sonra yapılan incelemeler neticesinde 1800 yıllık tarihi eserin Manisa'nın Demirci ilçesinde yer alan Saittai Antik Kenti'ndeki Apollon Aksyros Tapınağı'ndan kaçırıldığı belirlendi. Uzun süren bir hukuki sürecin ardından da kefaret yazıtının Türkiye'ye ait olduğu ve eserin ait olduğu topraklara iadesine karar verilmişti.