Dikkat edilmezse zehir saçıyor!

Özel Yalova Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Aynur Sağol, Besinleri hazırlarken ve saklarken yapılan yanlış uygulamaların çok büyük sonuçları olabileceğini açıkladı. Zehirlenmeden kansere kadar büyük hastalıklara davetiye çıkarıyor. İşte bu sorunları çözmek için Uzman Aynur Sağol sizler için değerledirmelerde bulundu.

Dikkat edilmezse zehir saçıyor!
Sebzeler En başta mutfağın vazgeçilmezi olan sebzeler çok iyi yıkanmalıdır. Doğradıktan sonra oluşabilecek vitamin kaybının önlenmesi için bekletilmeden kullanılmalıdır.

Meyveler Tarım ilaçları ve mikroplardan arındırmak için bol suyla yıkanmalıdır.

Et, tavuk ve balık Ateşe yakın pişirildiğinde (mangal, tütsüleme, dumanlama) kanser yapıcı nitrozaminler oluşmaktadır. Et vitamin ve protein kabına uğramaktadır. Yağda kızartıldığında yağ çeken besinde ve yağında karsinojenler oluşabilmektedir.

Makarna pirinç Haşlama suyunun dökülmesi vitamin ve mineral kaybına neden olur, pirincin ilaç kalıntılarında arınabilmesi için çok iyi yıkanması ve protein kaybına uğramaması için yüksek sıcaklıkta kavrulmaması gerekmektedir.

Kurubaklagiller Çok iyi yıkanmalı, bir gün önceden bol suya ıslanmalı ve ertesi gün bu su dökülüp tekrar yıkanmalıdır. Vitamin ve mineral kaybını engellemek için pişirme suyu dökülmemelidir.

Süt Açık alınan süt çiğ içilmemeli, 5 dakika kadar karıştırarak kaynatılmalıdır. Daha uzun kaynatılırsa vitamin kaybı olur.

Yoğurt Ayrışan suyu dökülmemelidir, vitamin kaybı oluşur. Hamur tatlıları Çok yağ, çok karbonhidrat demektir. Aşırı kalori alınır, özellikle yağda kızarmış tatlılarda aynı yağı defalarca kullanabildiklerinden dolayı karsinojenler oluşabilir.