Bakan Albayrak soruları yanıtladı!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak CNNTürk'te katıldığı programda merak edilen soruları yanıtladı.

Bakan Albayrak soruları yanıtladı!
Bakan Albayrak soruları yanıtladı!
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, CNN Türk'te katıldığı programda merak edilen soruları cevapladı. Bakan Albayrak, Türkiye'nin ekonomik istikrarı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

İşte Albayrak'ın konuşmasından satır başları; 


Türkiye 2. çeyrek performansıyla daralma yaşayan ülkeler içinde en az etkilenen ülkelerden birisi olacak. İkinci çeyrek pozitif olacak

KUR İKİ SENE ÖNCEDE BU SEVİYELERDEYDİ

Kur iki sene önce de bu seviyelerdeydi. Krizlerden çok kriz lobileriyle uğraşıyoruz. 7 yıldır battık bittik lobisi aynı kişiler.

Milli bağımsızlık mücadelesi veriyoruz. Battık bittik lobisi yine aynısını söylüyor. Algı üzerinden. Etkili değil ama bizi azınlık bir kesimimiz var, sosyal medya ile yatıp kalkan.

Kur iner, çıkar. Esas olan, finansal güvenlik ve ekonomik altyapı noktasında Türkiye'nin tüm bu dalgalanmaları kontrollü şekilde yönetmesi.

2. ÇEYREK POZİTİF OLACAK

Türkiye 2. çeyrek performansıyla daralma yaşayan ülkeler içinde en az etkilenen ülkelerden birisi olacak. İkinci çeyrek pozitif olacak.'

TÜRKİYE'NİN POZİTİF AYRIŞMASI


ABD'de 50 milyona yakın işsiz olacak. Dünyada 300 milyona yakın işsiz kalacak deniyor. Diğer ülkelerdeki arkadaşlarla etkisini konuştuk. Washington'da tanesi 2 dolardan maske alıyorlardı. Paranız var paranız olsa da etki etmiyor. Sağlık sistemi. Paranız olsa da alamıyorsunuz. Ama Türkiye ekonomik durumu olmayanlara da yardımcı oldu.

Türkiye'de Sağlık Bakanımızla konuştuk. Sağlık çalışanlarımıza neler yapabiliriz…

Pandemi sürecinde hastaneler olağanüstü… Sadece o değil. O kadar muazzam projelere onay verildi ki. Ben inanılmaz gurur duydum. Harika geçti.

Bakan Bey dedi ki biz 1000 sorti yapmıştık. Suriye operasyonunda 10 binden fazla sorti yaptık, dedi. Türkiye öyle bir masaya yumruğunu vuruyor ki. Hala kurtarma paketleri konuşuluyor. Bakan Bey dedi ki 'Biz 1000 sorti yapmıştık. Suriye operasyonunda 10 binden fazla sorti yaptık' dedi. Türkiye öyle bir masaya yumruğunu vuruyor ki. Hala kurtarma paketleri konuşuluyor.

Salgının etkisi var, bu maliyetler var. Türkiye direnç içindeyse kriz beklentilerine girmek yanlıştır…Birçok ülke bütçe açığında yüzde 10-25'leri konuşuyor. Gelirler sıfır. Buna rağmen yüzde 5 ve 6'ları konuşuyoruz biz. Boşluk düzeyi örnekleri vereyim. İngiltere, Japonya, Avrupa'da birçok ülke borç rasyosu bizde yüzde 30'lar bu saydıklarımda yüzde 100'ler…Gezi'den beri battık bittik lobisi 2013'te de ne diyordu ekonomiyi durdurun. Şimdi ne diyorlar IMF'ye teslim edin. Bizim azınlık kesimimiz var sosyal medya ile yatan kalkan. Bir kesim üzerinden kuşatma var. Anadolu'da geri dönüşler alıyorum. 3 ay boyunca geri dönüşlere bakıyorum. Birçok ilden geri dönüş aldık. Sokağa çıkılmayan iklimde biz destek verdik. 210 bin firmaya 150 milyon liradan fazla destek verdik. Düşük maliyetlerle destek sağladık.

Türkiye yüzde 5 küçülecek' iddiasında bulunanlar yine yanılacaklar. Tahminimiz eksi 2 ile 1 arasında. Dünya ortalamasından çok daha iyi.

Biz şu an itibariyle bahane üretme değil topluma çözüm üretme noktasında sorumluluk taşıyoruz. Biz daha iyisini yapmakla mükellefiz.

Pandemi sürecinin normalleşme aşamasına başlamadık.

Türkiye ekonomideki dalgalanmaları yönetebiliyor. Son 1 aylık süreçte kur 7'lere çıktı. Finansal güvenlik yapısında Türkiye tüm bu dalgaları kontrollü yönetip yönetmediği önemlidir ve Türkiye bu anlamda ciddi altyapıya sahiptir. Kurun seviyesi değil, rekabetçi olup olmaması önemlidir.

Türkiye yüzde 5 küçülecek' iddiasında bulunanlar yine yanılacaklar. Tahminimiz eksi 2 ile 1 arasında. Dünya ortalamasından çok daha iyi. Tüm veriler toparlanmanın güçlü şekilde başladığını gösteriyor. Normalleşme sürecinde atılan her adım daha pozitif yansıyor.

Temmuz ihracatı ve tüm süreçler ekonomideki toparlanma süreçlerinin başladığın gösteriyor.

Haziran, Temmuz ve Ağustos rakamlarında toparlanmanın güçlü bir şekilde gösteriyor. Altyapısı da sürece hızlı adapte olma konusunda Türkiye çok başarılıydı.

'PARA BAS' DİYENLER OLDU, BU EN BÜYÜK TUZAKTIR.

Son 2 ayda 250 bine yakın konut satıldı.

Piyasa kendi ayakları üzerinde duracak şekilde devam ediyor. Ağustos itibariyle piyasa dengeleşiyor. İhtiyaç oldukça dokunuş yapıyoruz.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE OLACAK?

Dönüşümle birlikte normalleşme desteğine dönüyor. Normalleşmeyle birlikte çok güçlü bir istihdam paketi hazırladık. Sonraki süreç için İstihdam Kalkanı Paketi hazırladık. Meclisimizin yoğunluğu vardı. Ekim'de geçerse pozitif adımlar atılacak. Normalleşmeyle birlikte bunun etkilerini minimilize etmek için adımlar atmak gerekiyor. ABD'de 45 milyon işsiz sayısı çıktı. Türkiye'de etkilenmesi mümkün değil.

Yeniden dalga gelecek evlere kapanacağız? Var mı bir düşünceniz? Ekonomi açısından hazırlığınız var mı?

Sağlık Bakanlığımız çalışıyor. Dünyaya baktığınızda güçlü bir kapanma beklenmiyor. Birçok ülke kurumlar… Açlıktan ölecek insan sayısı daha fazla olacak deniyor.

Böyle bir söylem yok. Gelecek ne gösterir bilemeyiz. Her türlü senaryoya hazır olmamız gerekir. Hiçbir dönemde bu kadar hazırlıklı olduğumuz bir süreç yok.

Her küresel etkiye karşı hazır olmamız lazım.

Bir mücadele veriyoruz ama bunun bir bedeli olacak.