Protein Tozu

Öncelikle bilindiği üzere vücut geliştirme için en çok gereken besin protein olmaktadır. Çünkü kasları oluştururlar.

Protein Tozu
Yani kasın ana maddesi protein olmaktadır. Vücut geliştirme ile uğraşanlar için de günlük gıdalardan protein ihtiyacı karşılamak her zaman mümkün olamayacağı için ya da zor olduğu için vücudun protein ihtiyacının bir kısmı protein tozu ile desteklenmektedir. Çok tercih edildiği için de hali ile protein tozlarının zararları hakkında çok soru da sorulmaktadır. Protein tozları bize kas yapmamız için gerekli proteini pratik ve seri bir şekilde sunmaktadır. Üstelik porsiyon başına 25 gram civarlarında protein sunuyorken, yağ ve şeker oranları da sadece 1-2 gram kadar da düşük olmaktadır. Her zaman et ya da her zaman yumurta yemek mümkün olmadığından ötürü protein tozlarının pratik olması en büyük avantajlarından olmaktadır. Protein Tozu doğru ve düzenli bir kullanım ile kas inşası için vücudumuz tarafından kolaylıkla sindirilmektedir ve oldukça da etkilidir. Yani protein tozunun, özel kas büyütme etkileri falan bulunmamaktadır. Tek kullanım amacı yoğun sporlar yapıldığı takdirde artan protein ihtiyacını karşılamaktır. Sizlere bu protein tozları hakkında detayları aşağıda daha detaylı açıklayacağız.

Protein Tozu Nedir ve Ne İşe Yarar?
Protein tozları zararlı mı? soruları esasında çok mantıksız bir sorudur. Neden derseniz ise bu soru bir nevi de protein zararlı mıdır? demek ile aynıdır yani mantık dışı bir sorudur. Çünkü protein tozları, peynir altı sularının saflaştırılmasından elde edilmektedir. Yani protein tozlarının ham maddesi peynir olmaktadır. İsmini sıklıkla duyduğumuz Whey protein ise en saf protein çeşidinin adıdır. Peynir altı sularından doğal filtreleme işlemlerinden geçirilerek yapılmaktadır. Sanıldığının aksine kimyasal ya da sentetik değillerdir. Doğal ürünlerdir. Mantık olarak da bir mamadan farkı bulunmamaktadır. Yani ek besindir. Örneğin sizler bir öğünde doğal yollar ile 30 gram protein almak istiyorsanız yaklaşık olarak 4-5 yumurta yemeniz gerekecektir. Bunu hazırlarken harcanan vakit, para ve bunun yanı sıra pratiklikten de oldukça uzak olması sebebi ile sporcular protein tozu kullanmaya ihtiyaç duymaktadır. 5 yumurta ya da 150 gram et yemek yerine bir bardakta hazırlayacağınız süt ve Whey protein tozunun karışımı ise size bu proteini saniyeler içerisinde sunabilmektedir. Özellikle de antrenman sonrasında su ile karıştırdığımız proteinleri almamız adeta protein diye çığlık atan sıcak kaslarımıza can suyu etkisi yapmaktadır. Kasları besleyerek kaliteli proteinin tüm kas lifleri tarafından emilmesini sağlamaktadır. Sabahları ise aç karına da protein tozu almak da oldukça verimli sonuçlar vermektedir. Çünkü vücut uzun bir süre aç kaldığında yenilen her besini kullanmaya çalışmaktadır. Bizler de bu süreçte protein tozları gibi kaliteli bir besin tüketerek vücudumuz için de oldukça iyi bir protein emilimi sağlamış oluruz. Protein tozları ise amino asitlerde oluşmaktadır. Protein tozları genellikle içerisinde vitamin, bcaa, glutamine ve kreatin gibi pek çok takviye besinler ile zenginleştirilmektedir. Bunlar ise sizlere kas inşanızda ve direnç kazanmanızda yardımcı olmaktadır.

Proteinin Faydaları
-Kasların gelişmesi, büyümesi ve yıpranmış kasların yenilenmesini sağlamaktadır.
-Vücut dokularının oluşumu ve tamir edilmesini sağlamaktadır.
-Yaraların iyileşmesini sağlar.
-Bağışıklık sistemlerini kuvvetlendirir.
Günlük almamız gereken enerjilerin %20'si proteinler tarafından gelmelidir. Bu sayede de gün içerisinde yıkıma uğramakta olan kas dokunun onarılması da sağlanmaktadır. Fakat gereksinimin arttığı yoğun spor yapma durumlarında ise besinlerden alınan protein ihtiyaçlarımızı karşılamayabilir ve almamız gereken protein ihtiyacı ise %40'lara kadar da çıkabilir. Böyle durumlarda profesyonel ve amatör olarak spor ile uğraşanlar için protein tozları şarttır.

Protein Tozu Neden Kullanılmalıdır ve Yararları Nelerdir?
Yoğun ağırlık idmanı yapanlarda protein gereksinimleri 2 katına kadar çıkabileceği göz önünde bulundurulursa bu kadar besini tüketmek de oldukça zorlaşır. Ayrıca besinler doğada saf karbonhidrat, protein ve yağ içerirler. Bunları ayrıştırarak tüketebilme imkanı da yoktur. İhtiyaçlarınız olan protein almak için bu kadar besin tüketmek kilo almanıza da neden olabilir. Hayvansal kaynaklı protein kaynaklarının aynı zamanda da doymuş yağ ve kolesterol bakımından da zengin olduğunu unutmamak gerekir. Bu aşamada ise devreye beslenme takviyeleri olan protein tozları girmektedir. Günlük alımdan gelen protein miktarları hesaplandıktan sonra ise alınması gerekli ek protein takviyelerinden sağlanmalıdır.

Yararları;
-Sporcu Beslenmelerinde: Atletler ve diğer sporcuların protein ihtiyaçları diğer sporculardan daha fazladır. Antrenman esnasındaki ve sonrasındaki protein ihtiyaçlarını karşılamak, kas oluşumlarını hızlandırmak ve bağışıklık sistemini de güçlendirmek için kullanılmalıdır.

-Anabolizma (Kas Gelişimi): Protein takviyeleri, vücudun anabolik halde olmasını sağlamaktadır. Anabolizma ise kas gelişimi demektir. Bunun tersi ise katabolizmadır ve bu da kas yıkımını ifade etmektedir.

-Büyüme Hormonu Salgılanması: Sağlık için düzgün bir hormon seviyesi oldukça önemlidir. Yeterli miktarda protein alımı vücudun büyüme hormonu için gereken yapı taşlarını almasını sağlamaktadır. Büyüme hormonu eksiklikleri, metabolizmayı yavaşlatır, kay kaybı ve çeşitli rahatsızlıkların oluşmasına neden olabilmektedir.

-Metabolizma: Daha önceden de bahsettiğimiz gibi vücut proteini sindirmek için daha fazla enerjiye gereksinim duymaktadır. Bu nedenle dolayısıyla metabolizmayı da hızlandırmaktadır. Protein alımları olması gerekenden daha az olduğunda vücudun metabolizmayı harekete geçirerek yağ depolarını enerjiye çevirmesi zorlaşır.

Protein Tozlarının Zararı veya Yan Etkileri Var Mıdır?
Protein tozları sadece kas yapmanız için kasın ana maddesi olan proteini sizlere veren bir gıda takviyesidir. Yani bu tozlar kimyasal ilaç ya da sentetik bir madde değildir. İlaç kelimesini kafanızdan kesinlikle silin. Bu sadece bir gıda ürünü olmaktadır. Bu ürünleri kullandığınız takdirde güçlü olmayacaksınız, performansınız zirve yapmayacak ve kaslarınız çıkmaya başlamayacak. Bu ürünler sadece kasın oluşumu için gerekli maddeleri temin etmiş olacak, gerisi ise sizlerin beslenmesine ve sporlarınızın kalitesine kalmış bir durumdur. Bu protein tozlarını diyetisyenler özellikle de zayıf bireylerde kilo alma safhasında, kilolu bireylerde ise metabolizmayı hızlandırıcı etkisi nedeni ile sıkça önermektedirler. Bu ürünler anlayacağınız bir ilaç değildir. Sizlere sadece gıda takviyesinde bulunan ürünlerdir. Bu ürünler sizlere kas yapmayı da sağlamaz sadece spor esnasında gerekli protein takviyelerini sağlar. Bundan sonrası ise size ve yaptığınız spora göre değişiklik gösterecektir.

Protein tozları sadece karaciğer fonksiyonlarının tam çalışmayan ya da böbreklerinde büyün sorun olan kişilere önerilmemektedir. Bunun sebebi ise hastalık bulunan organlara daha fazla yük bindirmemektir.

Protein Tozu Fiyatları
Protein tozu fiyatları, içerisindeki protein miktarları başta olmak üzere ağırlıkları (boyut ve servis sayısı vb.) içerdiği vitamin, mineraller vb. diğer maddelere göre çeşitlilik göstermektedir. Protein tozları satın almayı düşünen bir insan tüm bir kutunun fiyatına genel olarak bakarak karar vermek yerine sırası ile içindeki protein oranına, servis sayısına ve servis başına maliyetine dikkat ederek ilerlemesi durumunda daha verimli bir karar vermiş olabilir. Bunları değerlendirirken de günlük alması gerekli protein miktarı hesabını yaparak satın alacağı ürün kendisine ne kadar süre ile yeteceğini de anlayabilir.

Protein tozları pek çok farklı çeşitten oluşmaktadır. Whey protein tozları (peynir altı suyu proteini), Kazein (süt proteini), Soya proteinleri, İzole proteinler ve Kompleks proteinler (karışım proteinler) olarak pek çok çeşidi bulunmaktadır. Bunlar arasından ise en çok tercih edilen protein tozu çeşitleri temel olarak Whey protein ve Kazein olarak da gruplanabilir. Whey protein hızlı sindirilmesi ve dolayısıyla da kana hızlı karışması sebebi ile genellikle antrenman sonrası ortaya çıkan protein ihtiyaçlarını karşılamak için antrenmanların sonrasında tercih edilmektedir. Kazein ise yavaş sindirilmesi sebebi ile çoğunlukla yatmadan önce kullanılmaktadır ve vücudun gece boyunca protein sentezlemesine de yardımcı olmaktadır. Kompleks protein ürünleri ise hızlı ve yavaş sindirilen proteinleri beraber sunduğu için de her iki amaca birden hizmet ederek daha uygun fiyatlı bir çözüm sağlamaktadır.
Yani kısacası protein tozu fiyatları ürünlere göre farklılık göstermektedir. Bunların yanı sıra bu ürünlerin gramlarına göre de değişiklik gösterecektir. Bu yüzden ürünleri almadan önce gramlarını kontrol ederseniz sizlere yeterli olacak gramları uygun fiyatlara alabilirsiniz. Bu fiyatlar hakkında kısacası bir bilgi verecek olursak da en çok tercih edilen ürünlerden olan Whey protein olarak bilinen ürünün fiyatı ise 2000 gr yaklaşık olarak 220 Türk Lirası olmaktadır. Bu ürünler tabi ki de farklılık gösterecektir. Ancak dikkat etmeniz gereken husus ise alacağınız ürünlerin fiyatından önce orijinal olup olmadığını kontrol etmektir. Orijinal olmadığını anladığınız bir ürünü kesinlikle alıp da kullanmayınız. Sağlığınız için bu çok önemli bir husustur.

En İyi Protein Tozu
Protein tozları kullanımları artık günümüzde oldukça yaygın bir hale gelmiştir. Her geçen gün artan talepler ile büyümeye devam eden pazardan pay kapmak isteyen üreticiler yeni araştırmalar yapmaya ve yeni teknikler kullanarak da daha kaliteli ürünler üretmeye başlamışlardır. Piyasanın köklü şirketlerinin karşı atakları ile beraber kalite yükseldi ve fiyatlar da düşmeye başlamıştır. Ülkemizde olan fiyatlar Amerika ve Avrupa'daki kadar uygun olmasa da protein tozları önceki senelere göre daha da kolay bir şekilde ulaşabildiğini görüyoruz. Yerli üretim yaparak ya da ortaklık kurarak da piyasaya giren Türk firmalarının da yer aldığı ülkemiz genelinde satılan protein tozlarını sizler için araştırdık. İşte en iyi protein tozu sıralamaları genel olarak şu şekildedir;

1-Optimum Gold Standard Whey Protein Tozu
2-Multipower %100 Pure Whey Protein Tozu
3-Olimp Whey Protein 2200 Gr
4-Nutrich Prorich Whey Protein 2310 Gr
5-SSN Command Quadro Whey Protein 2370 Gr

Yukarıda belirtmiş olduğumuz protein tozları ülkemizde de satılan ve herkes tarafından kolaylıkla ulaşılabilen tozlar olmaktadır. Avrupa ve Amerika'da daha kaliteli protein tozları da mevcuttur. Bunun yanı sıra ayrıca seçilen beş protein tozunu seçerken başlangıç, orta seviye ve ileri seviye kullanımı için uygun olmasının kriterler dahilinde olduğunu da belirtelim.

En iyi protein tozu olarak sıraladığımız bu tozlar üstelik oldukça hesaplı fiyatlar ile sizlere sunulmaktadır. Sizlerde bu protein tozlarını kolaylıkla ve uygun fiyatlar ile ulaşabilirsiniz. Bu ürünler ülkemizde ve diğer ülkelerde en çok kullanılan protein tozları arasında yer almaktadır. Sizlerde protein tozlarını kullanmak istiyorsanız ancak bu konu ile ilgili bir fikriniz yoksa bu belirttiğimiz tozları kullanabilirsiniz. Ancak unutmayın ki alacağınız bu ürünleri güvenilir ve kaliteli yerlerden temin ediniz. Orijinal ve barkotlu ürünler olup olmadığını mutlaka kontrol ediniz. Her şeyden önce sağlığınız için en önemli bu husus olmaktadır. Günümüzde pek çok merdiven altı firmalar çıkmaktadır ve bu ürünlere benzer ürünler üretmektedirler. Bu yüzden de sizler alışveriş yaparken ürünün orijinal olduğundan emin olunuz ve faturasını da isteyiniz.