Çok Hızlı Kilo Vermek Tehlikeli Mi?

Kilo vermek için bir diyet mi arıyorsunuz? Doktorunuzla konuşun, ki ihtiyaçlarınız için en iyi diyeti seçmenize yardım edebilsinler. "Mucizevi bir diyet" ile çok hızlı bir şekilde kilo vermek sağlığınız için tehlikeli olabilir.

Çok Hızlı Kilo Vermek Tehlikeli Mi?
Genel olarak, kilo vermek için bir diyete başlamaya karar verdiğinizde sonuçları mümkün olan en kısa sürede görmek istersiniz. Ancak, çok hızlı kilo vermenin tehlikeli olabileceğini biliyor muydunuz?

O ekstra kiloları vermek zaman ve efor gerektirebilir, ve bu tamamen normaldir! İdeal kilonuza ulaşmanın sağlıklı yolu bunu yavaş yavaş yapmaktır, çünkü, eğer bunu yapmazsanız vücudunuza zarar verebilirsiniz. Bu yazımızda size bunu nasıl yapabileceğinizi anlatacağız.

Çok Hızlı Kilo Vermek Riskli Mi?

Kilo vermek için kısıtlayıcı bir diyete başlamak normalde karmaşıktır, özellikle de yemekten hoşlanıyorsanız. Tartının üstüne çıkmak ve iğnenin bir gün öncesi ile aynı yerde durduğunu görmek sinir bozucu olabilir. Ancak, sabırlı olmalı ve doktorunuzun tavsiyelerine uymalısınız.

Haftada birkaç kilo verdiğiniz mucize diyetler vücudunuz için gerçekten riskli olabilir. Bundan dolayı, sağlık profesyonelleri tarafından önerilmezler.

Büyük ihtimalle kendinize çok hızlının ne kadar hızlı olduğunu soruyorsunuz. Genel olarak, sağlık profesyonelleri haftada yarım ila bir kilo kaybetmeyi sağlıklı olarak değerlendirirler, 1 kilodan fazla kilo vermek ise “çok hızlı” olarak değerlendirilir.

Ancak şunu da açık hale getirmemiz gerekiyor, eğer vücudunuzda ödem varsa yeni diyetinizin ilk birkaç haftasında haftada bir kilodan fazlasını kaybetme ihtimaliniz yüksektir.

Vücut Üzerindeki Etkileri

Vücut, farklı fonksiyonlarını gerçekleştirebilmek için günlük belirli bir miktarda kaloriye ihtiyaç duyar. Aşırı kilo, kalori alımı bu gerekliliklerden fazla olduğunda gerçekleşir ve sağlıklı bir şekilde kilo vermek için ideal olarak kalori alımınızı yavaşça azaltmalı ve bu sırada fiziksel aktivitenizi de arttırmalısınız.

Kalori ihtiyaçları; cinsiyetinize, yaşınıza, ve fiziksel aktivite seviyenize bağlı olarak kişiden kişiye değişir. Bundan dolayı, bir mucize diyete başlamak yerine beslenme uzmanınıza gitmenizi öneriyoruz, böylece sağlığınızı değerlendirebilirler ve fiziksel durumunuza bağlı kişiselleştirilmiş bir diyet tasarlayabilirler.

Peki, aşırı kısıtlayıcı bir diyet ile gıda tüketiminizi azaltmaya karar verirseniz ne olur? Çok hızlı kilo vermek şu tip riskleri de beraberinde getirir:

1. Kas Kaybı

İnsanların mucizevi diyetler kullanarak yaptıkları en büyük hatalardan bir tanesi, gerçekten önemli olan şeyin vücut yağını azaltmak olduğunu anlamadan kilo vermek istemeleridir. Yani, kilo kaybetmek, yağ kaybetmek ile aynı şey değildir.

Vücut enerjiye ihtiyaç duyduğunda ancak gıda almadığında, kas dokusu da içlerinde olmak üzere kendi dokularından beslenmeye başlar, buna kas katabolizması adı verilir.

2016’da, bir çalışma çok düşük kalorili bir diyet yapan bir grup insanı 5 hafta, düşük kalorili bir diyet yapan bir kontrol grubunu ise 12 hafta değerlendirmiştir (günlük 500 kalori vs. 1500 kalori). Sonunda, kaybedilen kilo miktarı benzerdi, ancak ilk grup altı kat fazla kas kütlesi kaybetti.

2. Metabolizmanızı Yavaşlatır

Bazı araştırmalar, çok hızlı kilo kaybetmenin metabolizmanızın yavaşlamasına neden olabileceğini, yani daha az kalori yakmanıza yol açabileceğini bulmuştur. Hatta, yaktığınız günlük kalori miktarının normale kıyasla %23 oranında azalabileceği kanıtlanmıştır.

3. Beslenme Eksikliklerine Neden Olur

Çok düşük kalorili bir diyet, vücudunuzun iyi çalışması için ihtiyacı olan tüm mineral ve vitaminleri tüketmezseniz beslenme eksikliklerine neden olabilir. Beslenme yetersizlikleri şunlara neden olabilir:

Saç dökülmesi
Aşırı fiziksel bitkinlik
Kırılgan kemikler
Zayıflamış bağışıklık sistemi

4. Safra Taşları

Her yemek yediğinizde safra keseniz gıdaların sindirilebilmesi için onları parçalamaya yardımcı olan mide sıvısını serbest bırakır. Bazı çalışmalar, daha az miktarda yemek yediğinizde serbest bırakılamayan bir miktar safranın safra taşı oluşturabileceğini göstermiştir.

5. Diğer Problemler

Çok hızlı kilo vermek ile ilgili risklerin bazılarından halihazırda bahsettik. Bu ciddi sağlık risklerinin ötesinde, şu tip diğer sorunlarla da karşılaşabilirsiniz:

Baş dönmesi
Üşüme
Sinirlilik
Kas krampları
Kabızlık
İshal

Eğer kilo vermek istiyorsanız, bunu çok hızlı yapmaktan kaçınmalısınız. Tıbbi gözetim olmaksızın kilo vermek üzere bir diyete başlamayın. Yeme alışkanlıklarınızı değiştirmeden önce bir beslenme uzmanını görmenin her zaman akıllıca olduğunu unutmayın.