Bakan Pakdemirli'den Gelibolu'daki orman yangınıyla ilgili açıklama

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'den Çanakkale Gelibolu'daki yagınla ilgili açıklama geldi. Bakan, hasarın karşılanacağını belirtti.

Bakan Pakdemirli'den Gelibolu'daki orman yangınıyla ilgili açıklama
Bakan Pakdemirli'den Gelibolu'daki orman yangınıyla ilgili açıklama
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Çanakkale Gelibolu'daki yagınla ilgili konuştu.

Ormanın yanı sıra tarım alanlarının da hasar gördüğünü belirten Pakdemirli, yangının kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. 

HASAR KARŞILANACAK

Pakdemirli, 'Tarımsal hasarı karşılamak için fon tahsis edeceğiz' dedi ve yaşanan yangında can kaybının olmadığını söyledi.

Yangına, 20 helikopter, 2 uçak, 118 arazöz ve 510 personel ile müdahale edildiğini kaydeden Pakdemirli, 'Yerleşim yerleriyle ilgili risk ortadan kalktı. Sevindirici bir unsur can kaybı olmaması. Yer yer gördüğümüz hasarlar var. En önemlisi bir miktar ağacımızı bir miktar yaban hayatının kaybolacağını varsaymamız gerekiyor. Bu sabah itibariyle 5.52'de güneş doğuyor. Biz hava araçlarıyla müdahaleye yarım saat daha erken başladık.Gece boyunca hummalı çalışma sürdürüldü. Bunun neticesinde hava araçlarıyla beraber bu çalışmanın neticelerini daha ileriye götürmek amacıyla müdahale sürdü. 50 ila 70 kilometre rüzgarla gün boyu mücadele ettik. Gece şartlar daha ileriye gider ama kuvvetli rüzgarı sahada hissettik. Gece boyunca malesef şartlar da dört dörtlük değildi. Geçen yıl bu yıl karşılaştırmalarına bakarsak çok daha fazla yangın var ama daha az yanan alanımız var. İstatistiksel olarak böyle devam eder' dedi.

YANGIN HASARLARI ÖDENİYOR

450 hektarlık alanın yangından etkilendiğini ifade eden Bakan Pakdemirli, 'Kesin rakam tespitlerden sonra yangın tamamen söndürülünce yapılır. Kamuoyuna açıklama yaparız. Tarım arazilerinde de hasar var. Hasat edilen arazilerde bazi hasarlar var. Yer yer ekili dikili alanlarda da şahıs arazilerinde de bazı hasarların olduğu görülüyor. Her zaman söylediğimiz tarım sigortaları kapsamında yangın hasarları da ödeniyor. Bölgede yüzde 10 ila yüzde 20 arasında tarsim kapsamı var. Yaptırma oranı var. Malesef felaket geldikten sonra pişman oluyoruz. Ama çiftçimizi uyarmış olalım. Valilik de bir hasar tespiti yapacak. Bu köyler orman köyleri olduğu için orman teşkilatımız tarafından köylülerimize tarımsal hasarlarını bir nebze de olsa karşılamak maksadıyla belirli miktar fonu buraya tahsis edeceğiz.' diye konuştu.

YANGINLAR İNSAN KAYNAKLI

Bakan Pakdemirli konuşmasına şöyle devam etti: 
'Her defasında bunu söylüyoruz. Yüzde 90 yangınlar insan kaynaklı. Yangınlar çıkınca cansiperhane bununla ilgili mücadele ediyoruz. Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Bir ağacın daha yanmaması gerekiyor. Vatandaşlarımıza çok daha hassas davranmalarını rica ediyoruz. Yangınla mücadelenin ilk unsuru erkenden müdahale edebilmektir. Biz 750 kule, insansız kule, insansız hava araçlarıyla ormanları gözetliyoruz. Vatandaşımızın her hangi bir yerde gördüğü yangınları bize iletmesi son derece önemli. Şu saat itibariyle buradaki yangınımız kontrol altında. Soğutma faaliyetleri sürdürülüyor. Şu anda soğutma faaliyetlerine geçtik. Soğutma birkaç gün daha devam edebliir'