Kaçakçı Soner Yalçın'a hapis şoku! Harekete geçildi

Oda TV'nin sahibi Soner Yalçın'ın İzmir'deki arazisinin sit alanı çıkması üzerine olay yargıya taşındı. Yargı önünde hesap verecek olan Yalçın'ın 5 yıla kadar hapsi isteniyor.

Kaçakçı Soner Yalçın'a hapis şoku! Harekete geçildi
Kaçakçı Soner Yalçın'a hapis şoku! Harekete geçildi
Çeşme Ovacık'ta satın aldığı 10 bin 440 metrekarelik tarlaya kaçak köşk ve havuz yaptıran Soner Yalçın yapının inşaatı sırasında soranlara buraya kütüphane yaptıracağını söylemişti. Tarlanın girişine yaptırdığı kapıya Atatürk fotoğrafı astı.

Çeşme Belediyesi'nden ses çıkmadı!

Soner Yalçın'ın 2018'de Türkiye'de tarımın bittiğini anlatan kitap yazmasına karşın tarım arazisine değeri en az 6 milyon lira olan bir köşk dikmesiyle ortaya koyduğu çelişki Türkiye'de gündem oldu. İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü de konuyla ilgili inceleme başlattı. Soner Yalçın'ın kaçak köşk için imar barışından yararlandığı tespit edildi fakat kaçak köşk diktiği tarlanın doğal sit alanında olduğu belirlendi.

Hapis ve para cezası var

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, 12 Haziran'daki toplantısında 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 9. ve 65. maddeleri çerçevesinde Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.Suç duyurusunun yapıldığı 65. madde, sit alanlarına kaçak yapı yapanların 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılmasını ön görüyor. İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü aracılığıyla bulunulan suç duyurusunun ardından savcılığın soruşturma başlattığı belirtildi.


Kaçakçı Soner Yalçın'a hapis şoku! Harekete geçildi


Soner Yalçın
'ın, konunun gündeme gelmesinin ardından aceleyle köşkün 2 yıldır ödemediği emlak vergisini yatırması dikkat çekmişti. Yalçın'ın belediyeye 23 bin 94 lira yatırdığı kaydedilmişti. Bu suç duyurusunun ardından bugüne kadar konuyla ilgili hiç konuşmayan Soner Yalçın'ın da ifadesine başvurulacak.



Kaçakçı Soner Yalçın'a hapis şoku! Harekete geçildi
Bahsedilen 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 65. maddesi şöyle:

Tescil edilen sit alanları ve korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile koruma alanlarının bu Kanuna göre tebliğ veya ilan edilmiş olmasına rağmen yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarar görmesine kasten sebebiyet verenler ile (...) izin alınmaksızın inşai ve fiziki müdahale yapanlar veya yaptıranlar iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır. Bu kanuna aykırı olarak yıkma veya imar izni verenler, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır.