Donald Trump haklı mıydı? Dünya Sağlık Örgütü'nden şaşırtan koronavirüs itirafı

ABD Başkanı Donald Trump ile dünyadaki bazı siyasi liderler, koronavirüs salgınının yayılmasından Çinli yetkililerin sorumlu olduğunu söylüyordu. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün de yeterli önlem almadığını bildiriyorlardı. Şimdi de DSÖ, Çin'in virüs vakalarını zamanında bildirmediğini kabul etti.

Donald Trump haklı mıydı? Dünya Sağlık Örgütü'nden şaşırtan koronavirüs itirafı
Donald Trump haklı mıydı? Dünya Sağlık Örgütü'nden şaşırtan koronavirüs itirafı
İlk olarak Çin'de ortaya çıkan ve 500 binden fazla cana mâl olan koronavirüs hakkında DSÖ, daha önceleri Çin'in salgını kendileriyle zamanında paylaştığını öne sürüyordu. Ortaya çıkan detaylarda da önceki açıklamalarıyla çelişen ifadelerde bulundu. Dünya Sağlık Örgütü, web sitesi üzerinden yayınladığı Covid-19 ile ilgili takvimde uyguladığı değişiklikle Çin'in virüsün ilk vakalarını zamanında bildirmediğini kabul etti. İlk bilgileri de Amerika merkezli olan bir sitedeki bilgiden aldıkları ortaya çıktı.

Öncesinde Zatürre Vakası Olarak Rapor Edildi

DSÖ'nün sitesinde yayınlanan takvime göre vakaların ilk tarihi olan 31 Aralık 2019'da, daha önce 'Vuhan Yerel Sağlık Komisyonu bir grup zatürre vakasını rapor etti. Daha sonra bunun yeni bir tip koronavirüs olduğu anlaşıldı' şeklinde açıklama bulunuyordu. Sonrasında yeni güncelleme ile 'DSÖ'nün Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki ülke ofisi Vuhan Yerel Sağlık Komisyonu'nun web sitesinde yer alan virütik zatüre vakalarıyla ilgili basın açıklamasını tespit etti.' şeklinde değiştirildi.

Donald Trump haklı mı çıktı?

Başta Donald Trump olmak üzere birçok siyasi lider, salgının yayılmasından Çinli yetkililerin ve DSÖ'nün yeterli önlem almadığından sorumlu olduğunu söylüyordu.

Ortaya çıkan bu son değişiklikler ile DSÖ'nün pozisyonunda bazı değişiklikler olabilir. Öyle ki, bir çok kişi eğer salgın ilk çıktığı anda Çin'de kontrol altına alınıp yeterli önlemler alınsaydı, dünyaya yayılmamış olacak ve 11 milyondan fazla vaka ile 500 binden fazla ölümün olmayacağına inanıyor.