Bu bilgiyi ilk kez öğreneceksiniz! Bir değil iki Ayasofya birden ibadete açılıyor!

Kılınacak ilk cuma namazı ile ibadete açılacak olan Ayasofya Camii'nin cemaatine kavuşmasına saatler kaldı. 86 yıl sonra ibadete açılacak Ayasofya'nın yanı sıra Trabzon'da yine Fatih Sultan Mehmet döneminde fethedilmiş Ayasofya Camii de aynı saatlerde ibadete açılacak.

Bu bilgiyi ilk kez öğreneceksiniz! Bir değil iki Ayasofya birden ibadete açılıyor!
Bu bilgiyi ilk kez öğreneceksiniz! Bir değil iki Ayasofya birden ibadete açılıyor!
Ayasofya'nın ibadete açılmasına saatler kaldı. İstanbul'daki Ayasofya ile birlikte yine Fatih Sultan Mehmet Han tarafından fethedilmiş Trabzon'da bulunan Ayasofya cami de ibadete açılacak. 

GeziBilen sosyal medya hesabında yayınlanan video da Müzeden camiye dönüştürülerek temmuz ayında resmen ibadete açılması planan Trabzon'daki Ayasofya Camisinin de geçirdiği restorasyon sonrası İstanbul'daki adaşı ile aynı anlarda ibadete açılacağı bilgi yer aldı. 

Bu bilgiyi ilk kez öğreneceksiniz! Bir değil iki Ayasofya birden ibadete açılıyor!


İKİSİNİDE FATİH SULTAN MEHMET HAN FETHETTİ!

Ayasofya Trabzon'un 1461'de fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet Han tarafından Rumlar'dan Osmanlı'ya geçmiştir.

TRABZON AYASOFYA CAMİNİN TARİHİ

Trabzon İmparatorluğu krallarından 1. Manuel Komnenos zamanında (1238-1263) inşa edilmiştir. 1427 yılına tarihlenen çan kulesi kilisesinin batısında yer almaktadır. Kilisenin kuzeyinde bulunan üç apsisli şapel kalıntısı ise daha erken bir döneme aittir. Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon'u fethini takiben yapı, camiye çevrilmiş ve vakıf eser olmuştur. Ayasofya, yüzyıllar boyunca şehri ziyarete gelen seyyah ve araştırmacıların ilgisini çekmiştir. I. Dünya Savaşı yıllarında sırasıyla depo, hastane daha sonraları yine cami olarak kullanılmıştır. 1958-1962 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Edinburg Üniversitesi'nin işbirliği ile restore edilerek 1964 yılından sonra müze olarak ziyarete açılmıştır. Geç Bizans kiliselerinin güzel bir örneği olan yapı, kare haç planlıdır ve yüksek bir merkezi kubbeye sahiptir. Nartex denilen giriş holüne sahip olan bina üç neflidir. Neflerden ortadaki beş köşeli, yanlardakiler ise yuvarlak bir apsisle son bulmaktadır. Nartex'in üzerinde şapel vardır. Yapının kuzey, batı ve güneyin de üç revaklı giriş bulunmaktadır.

Kuzey ve batıdaki revak cephelerinde görülen geometrik geçmeli bezemeleri içeren madalyonlarla, batı cephesinde görülen mukarnaslı nişler Selçuklu taş işlemelerindeki özellikleri taşımaktadır. Binanın en görkemli cephesi güneyidir. Önemli bir taş işçiliğine sahip olan bölümde, Adem'le Havva'nın yaratılışı kabartma olarak bir friz halinde anlatılmıştır. Yapının ana kubbesinin altına rastlayan kısmında opussectile tarzında çok renkli mermerden yapılmış bir yer mozayiği bulunmaktadır. Ayasofya'nın süslemelerinin önemli bölümünü meydana getiren fresklerde İncil'den alınmış konular canlandırılmıştır: Kubbede ana tasvir Hz. İsa'nın tanrısal yönünü aksettiren pantacrator İsa'dır. Bunun altında bir kitabe kuşağı, daha altta ise melekler frizi bulunur. Pencere aralarında oniki havari tasvir edilmiştir. Pandantiflerde değişik kompozisyonlar yer almaktadır. İsa'nın doğumu, vaftizi, çarmıha gerilişi, kıyamet günü gibi sahneler betimlenmiştir. Binanın arka kemerleri üzerindeki dairesel madalyonlarda portrelere yer verilmiştir. Yapının tonozlarında da İncil'den alınmış dini sahneler canlandırılmıştır.