Bakan duyurdu! Yerli otomobilde kullanılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, nadir toprak elementlerinin (NTE) günlük hayatta birçok alanda kullanıldığını belirterek, "Savunma sanayisinde füze rampalarında, MR cihazlarında, otomotiv sektöründe, dijital kameralarda, cep telefonlarında ve gece görüş kameralarında yine NTE kullanılıyor. Hatta yerli otomobilimizde de NTE kullanılacak." bilgisini verdi.

Bakan duyurdu! Yerli otomobilde kullanılacak
Dönmez yaptığı yazılı açıklamada, nadir toprak elementlerine yönelik laboratuvarda önemli başarılar elde edildiğini bildirdi.

Cevher zenginleştirme, metalürji, kimya ve analiz konularında uzman personelden oluşan ekibin 2 yıllık çalışmasıyla Türkiye'de bir ilkin gerçekleştirildiğini belirten Dönmez şunları söyledi:

'Çalışmayla laboratuvar ölçeğinde, yüzde 99'un da üzerinde saflıkta seryum, lantanyum, neodimyum, paraseodmiyum, uranyum, toryum ve ağır nadir toprak oksitler kazanıldı.'

'Artık milli know-how ortaya koyan bu çalışmadan sonra bakanlığımızın koordinasyonunda pilot veya endüstriyel çapta tesis kurmayı hedefliyoruz.'

'YERLİ OTOMOBİLİMİZDE KULLANACAĞIZ'

Söz konusu tesiste üretilecek NTE ile artık uç ürün üretimine başlanacağını bildiren Dönmez, şunları kaydetti:

'NTE'yi ayrıştırmadan önce elde edilen gelir düşüktü ama bunu ayrıştırdığınızda değeri çok daha büyük oluyor.'

'Örneğin yüzde 99'un üzerinde saflaştırdığınızda, tonunu 200 bin dolara satabiliyorsunuz.'

'Ama bunu ayrıştırmadan satarsanız 1 dolar gibi düşük bir fiyata satıyorsunuz.'

'NTE içinde günlük hayatımızda kullanılan birçok malzeme mevcut.'

'Savunma sanayisinde füze rampalarında, MR cihazlarında, otomotiv sektöründe, dijital kameralarda, cep telefonlarında ve gece görüş kameralarında yine NTE kullanılıyor.'

'Hatta yerli otomobilimizde de NTE kullanılacak. Biz Türkiye olarak artık uç ürün üretiyoruz. Artık tonda 200 bin dolara kadar gelir elde edeceğiz.'

13 FARKLI NTE TESPİT EDİLDİ

Bakan Dönmez, Türkiye'de NTE yataklarının Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün (MTA) kontrolünde olduğunu belirterek şu ifadelerde bulundu:

'Özellikle Eskişehir Sivrihisar bölgesinde bulunan florit, barit, uranyum ve toryum içeren kompleks yatak, hali hazırda MTA verilerine göre 30 milyon tonla en önemli NTE kaynağı olarak biliniyor.'

'Son yıllarda yapılan aramacılık faaliyetleriyle de Malatya Kuluncak yöresinde yeni bir yatak ortaya çıkarıldı.'

'13 farklı NTE'nin ülkemizde var olduğunu tespit ettik.'

Çin'in NTE'yi değerlendirme noktasında dünyada ilk sırada yer aldığını belirten Dönmez, şu bilgileri verdi:

'Yılda ortalama 125 bin ton olan NTE üretim miktarının yüzde 80'i Çin tarafından gerçekleştiriliyor.'

'Çin ile birlikte üretimde Brezilya, Japonya, ABD, Malezya ve Hindistan da dünyada söz sahibi ülkeler durumunda.'

Yerli otomobil TOGG'da kullanılan Nadir Toprak Elementleri (NTE) nedir?

Bir nadir toprak elementi (NTE) veya nadir toprak metali (NTM) periyodik tablodaki 17 metalik elementten biridir: on beş lantanit, ve ayrıca skandiyum ve itriyum. Nadir toprak elementleri periyodik tabloda bulunan on yedi adet kimyasal elementin adıdır. Nadir toprak elementleri yer kabuğunda bulunması çok zor olduğu için bu adı almıştır. Aşağıda nadir toprak elementleri listesi yer almaktadır.

Nadir toprak elementleri listesi

Lantan (La), lutesyum (Lu),neodimyum (Nd), praseodim (Pr),seryum (Ce), disprozyum (Dy), erbiyum (Er), evropiyum (Eu), gadolinyum (Gd), skandiyum (Sc), terbiyum (Tb), tülyum (Tm), iterbiyum (Yb) ve itriyum (Y)holmiyum (Ho), prometyum (Pm), samaryum (Sm).

Nadir toprak elementlerinin kullanım alanları:

katalizörler, parlatma tozları, cam katkı maddeleri, fosforlar, metalurjik katkılar, mıknatıslar ve manyetik tozlar, seramikler ve diğer tasarlanmış nadir toprak malzemelerinin yanı sıra piller, motorlar ve lazerler, jeneratörler, sensörler, sürücüler ve ara ürün üreten çeşitli endüstrilerde kullanılan diğer bileşenler ve sistemler için vazgeçilmezdir. Rotalab, nadir toprak elementlerini %99 (2N) ve %99.9999 (6N) arasında değişen saflıklarda sağlamaktadır.

Nadir toprak elementlerinin faydası nedir, ne işe yarar? Nadir toprak elementlerinin eklendiği bir ürünün kalitesi ve ömrü önemli bir ölçüde arttığı için son teknoloji ürünlerinde kullanılmaya başlanmıştır. Genelde yüksek teknoloji ürünlerine nadir toprak elementi eklenir. Örneğin, kullandığımız cep telefonlarında sekiz adet nadir toprak elementi bulunur. Cep telefonlarında nadir toprak elementlerinin bulunması, o telefonun kullanım fonksiyonlarını artırır. Örneğin; renkli ekranı, mikrofonu ve telefonun devreleri gibi birçok yerde kullanılır. Telefonlarda yoğunlukla kullanılan nadir toprak elementini en çok tercih eden ülke tabii ki de Çin'dir.

Nadir toprak elementlerinin otomobile faydası nedir, ne için kullanılır?

Nadir toprak mıknatısları, enerji tüketimini azaltmak amacıyla otomobillerde kullanılır.

Daha çok yeni nesil araçlarda kullanılmaya başlanan bu elemntler sayesinde; hibrit otomobil ve elektrikli taşıtın elektrikli motorlarına güç sağlar.

Nadir toprak elementlerinin bir diğer faydası da arabalarda bulunan katalitik konvertörlerde bulunurlar ve zararlı hava kirleticilerinin azaltılmasına yardımcı olabilirler.

TOGG'DA YENİLİKTE BEN DE VARIM KAMPANYASI UZATILDI

Öte yandan TOGG yenilikte ben de varım isim yazdırma kampanyası ile Bursa'da temeli atılacak olan fabrikada inşaat temeline yerleştirilecek özel bir kapsül ile adlarını yazdıracak.

TOGG ben de varım kampanyası, ikinci adımını ise site tarafından oluşturulan görselin, ismini tarihe yazdırmak isteyen kişinin sosyal medya hesabından paylaşılması ile oluşturacak.

Son aşamada ise, yazılan tüm isimler bir kapsülde yerini alacak ve inşaat temeline yerleştirilecek.

YENİLİKTE BEN DE VARIM İSİM YAZDIRMA NASIL YAPILIR?

TOGG yenilikte ben de varım kampanyası, 18 Temmuz tarihinde temelleri Bursa'da atılacak olan fabrikada ismini tarihe yazdırmak isteyen kişiler için başlatıldı.

TOGG ben de varım kampanyasına katılmak için ismini belirtilen siteye girecek olan vatandaşlar, inşaat temeline yerleştirilecek özel bir kapsül ile adlarını tarihe yazdırma fırsatına sahip olacak.

İsim yazdırma için şu linke tıklamak ve adımları izlemek yeterli olacak: https://www.yeniliktebendevarim.com/

Yerli elektrikli otomobil üretim tesisi Bursa'da kurulacak. Tesisin öngörülen toplam sabit yatırım tutarı 22 milyar lira olacak. Yerli otomobil üretim tesisinde 4 bin 323 kişi istihdam edilecek. 300'ü nitelikli personel olacak. 5 modelde yılda 175 bin adet üretilecek. Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun gerçekleştireceği yatırım için 31 Aralık 2035'e kadar 30 bin otomobil alım garantisi verildi. Proje bazlı devlet desteği verilecek yatırım için Gümrük Vergisi muafiyeti, KDV istisnası, yüzde 100 vergi indirimi, azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıllık sigorta primi işveren hissesi desteği, 10 yıllık Gelir Vergisi stopajı desteği, azami 360 milyon liralık nitelikli personel desteği, faiz ve kar payı desteği, yatırım yeri tahsisi ve alım garantisi sağlanacak.

Resmi kuruluşu 28 Haziran 2018'de gerçekleşen ve kuruluşundan 18 ay sonra tasarım ve mühendislik çalışmalarının geldiği noktayı gösteren ilk ön gösterim aracını ve sedan konseptini gün ışığına çıkaran TOGG, fabrikanın temelini 18 Temmuz 2020 tarihinde atacak. 2030 yılına kadar ise fikri ve sınai mülkiyet hakları tamamen kendisine ait bir ortak e-platform üzerinde 5 farklı model üretecek. Projenin hemen başında 2 ayrı özgün patenti kayda geçiren TOGG, üretime başlayacağı 2022 yıllı itibarıyla Avrupa'nın klasik olmayan doğuştan elektrikli ilk SUV üreticisi olarak endüstride yerini alacak.