UNESCO'ya madde madde Ayasofya cevabı

Ayasofya'nın 86 yıl sonra tekrar ibadete açılmasını 'Kararı üzüntüyle karşıladık' diyen UNESCO'ya Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz'dan cevap geldi.

UNESCO'ya madde madde Ayasofya cevabı
UNESCO'ya madde madde Ayasofya cevabı
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz yaptığı açıklamada 'UNESCO Sözleşmesinde listeye kayıtlı bir varlığın işlevinin değiştirilmesine engel herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Ayasofya'nın cami olarak kullanılması kesinlikle anılan sözleşmenin ihlali değildir. Bu durum Ayasofya'nın üstün evrensel değerini asla etkilememektedir.' dedi.

86 yıldır müze olarak hizmet veren Ayasofya'nın tekrar ibadete açılma kararı UNESCO'yu rahatsız etmiş konu hakkında yapılan açıklamada 'Bir anıtın statüsü hakkında Türkiye'nin aldığı kararı üzüntüyle karşıladık' denmişti.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz da konuyla ilgili Twitter hesabından şu açıklamaları yaptı:

'İstanbul'un Tarihi Alanları'nın bir bileşeni olarak 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilen Ayasofya, UNESCO'nun 1972 tarihli Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunması Sözleşmesinin yanı sıra ulusal mevzuatımız kapsamında da güçlü bir şekilde korunmaktadır.

UNESCO Sözleşmesinde listeye kayıtlı bir varlığın işlevinin değiştirilmesine engel herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Ayasofya'nın cami olarak kullanılması kesinlikle anılan sözleşmenin ihlali değildir. Bu durum Ayasofya'nın üstün evrensel değerini asla etkilememektedir.

Öte yandan, 8. yüzyılda cami olarak inşa edilmiş ve 13. yüzyılda kiliseye dönüştürülmüş olan ve halen ibadete açık aktif bir kilise olarak kullanılmakta olan İspanya Cordoba Camii, 1984 yılından beri UNESCO Dünya Miras Listesi'nde varlığını sürdürmektedir.'

UNESCO NE DEMİŞTİ?

Ayasofya'nın ibadete açılma kararının alınmasından sonra, bir devletin topraklarında bulunan evrensel değere sahip bir yapı için değişiklik yapmamayı garanti altına alması gerektiğini belirten UNESCO, her değişikliğin önceden bildirilmesi ve Dünya Miras Komitesi tarafından incelenmesi gerektiğini açıklamıştı.

Bu konudaki endişelerin çok sayıda mektupla Türkiye'ye iletildiğini aktaran UNESCO, 'Söz konusu yerin evrensel değerine zarar verebilecek bir karar almadan önce Türk yetkilileri diyalog kurmaya çağırıyoruz' denilmişti.