Ayasofya kararı sonrası ilk tepkiler!

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Danıştayın gerekçesinde, Ayasofya'nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı mülkiyetinde olduğu, cami olarak toplumun hizmetine sunulduğu belirtildi. Tarihi kararın ardından siyasilerden ilk yorumlar geldi...

Ayasofya kararı sonrası ilk tepkiler!
Ayasofya kararı sonrası ilk tepkiler!
Tarihi Ayasofya kararının ardından siyasi isimlerden ilk yorumlar geldi.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan: Danıştay'ın Ayasofya kararı, 86 yıllık tarihi bir ayıbı ortadan kaldırmıştır. Kendi topraklarımızda, Ayasofya'nın mahzun kalması hep yüreklerde yaraydı.Mülkiyeti Türkiye'de olan bir yapının aslından uzaklaştırılması, egemenliğimize de ters düşen bir durumdu.

Ayasofya, kutlu fethin sembolü ve mührüdür. Bugün bu tarihi kararla vuslat bekleyen milyonlarca yürekte hüzün son bulmuştur. Bu kararla, Ayasofya, taşıdığı anlamla yeniden buluşmuştur. Fatih'in ve tarihin emaneti Ayasofya, artık manevi heybetine de yeniden kavuşacaktır.

Necip Fazıl, Sezai Karakoç ve Osman Yüksel Serdengeçti gibi birçok üstadın davası ve büyük bir heyecanla bekleyen milyonların duası, bugün karşılık bulmuştur. Bu duygularla AyasofyaCamii'nin yeniden ibadete açılmasının hayırlı olmasını diliyoruz.

Ayrıca bu karar, Ayasofya'nın insanlık ve farklı inanışlardaki herkes için taşıdığı tarihi/dünya mirası olmasına herhangi bir halel getirmeyecektir. Bizlere yakışan tavır da budur. Ayasofya Camii tüm insalığın ortak bir değeridir.

ARTIK AYASOFYA'DA BEŞ VAKİT SAFLAR TUTULACAK

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Betül Sayan Kaya, Ayasofya kararı sonrası, 'Fatih Sultan Mehmed'in mirası, Fethin kutlu sembolü Ayasofya için Danıştay kararını verdi. Artık Ayasofya'da beş vakit saflar tutulacak, eski günlerdeki gibi tekbirler yankılanacak. Aziz Milletimize ve İslam alemine hayırlı olsun.' açıklamasında bulundu.

Ayrıntılar geliyor...