Bakan Koca'dan 5 ile kritik uyarı!

Bilim Kurulu toplantısı sonrası Bakan Koca açıklama yapıyor. Koca vaka sayıları ile ilgili uyarılarda bulunarak "Son bir hafta içinde Ankara, Gaziantep, Bursa, Konya ve Diyarbakır'da dikkat çeken bir artış var" dedi.

Bakan Koca'dan 5 ile kritik uyarı!
Bakan Koca'dan 5 ile kritik uyarı!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, son bir hafta içinde Ankara, Gaziantep, Bursa, Konya ve Diyarbakır'da dikkat çeken bir artış olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin koronavirüsle mücadelesindeki son durumunun masaya yatırıldığı Bilim Kurulu Toplantısı sonrası konuştu. Virüs konusunda yanlış bilinen noktaları sıralayan Bakan Koca, "Virüsün yayılma hızının azaldığı düşüncesi yanıltıcıdır" dedi.

Öte yandan Bakan Koca açıklamasında vakaların büyük çoğunluğunun İstanbul'da olduğunu belirterek "Son 2 hafta içinde 5 ilimizin günlük vaka sayılarında dikkat çekici artış olmuştur'' ifadesini kullandı.

Bakan Koca'nın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekildeydi:

Bu mücadelede iyimserlerin, küçük zorluklardan yılmayanların, başkalarının sağlığını kendi sağlığı gibi gözetip kollayan özverili insanların mücadelesidir. Emek verenleri, sağlık camiamız adına kutluyorum. Günün sonunda kazanacak olan iyiliktir.

Can kaybının 510 bini aştığı bildirilmiştir

Salgın insanlığın gündemindeki ciddeyetini koruyor. Dünya genelinde toplam vaka 10,5 milyon can kaybının 510 bini aştığı bildirilmiştir. Toplam vaka sayılarında gerileme yerine zaman zaman hayal kırıklığına yol açan artışlar olmaktadır.

Türkiye süreç içinde tüm dünyada takdir toplamıştır

Türkiye 83 milyon nüfusuyla süreç içinde tüm dünyada takdir toplamıştır. İnsan sağlığının hak ettiği kıymeti gördüğünü ortaya koymuştur. Dünyaya örnek olan başarıyı kaldığımız yerden sürdürmeliyiz.

Yakın dönemdeki artışlarla bazı tedirginlikler yaşamaya başladık

Yeni vaka sayılarımızda 1000'in altına inme başarısından sonra yakın dönemdeki artışlarla bazı tedirginlikler yaşamaya başladık. Vaka sayılarındaki artışlar kolaylıkla kontrol altına alınabilecek artışlardır. Riske karşı alınabilecek tedbirler uyulması çoğu kere kolay olan tedbirlerdir.

Virüsün yayılma hızının azaldığı düşüncesi yanıltıcıdır

Virüsler ve tedbirler konusunda yanlış bilinen bazı noktalar var. Virüsün yayılma hızının azaldığı düşüncesi yanıltıcıdır. Hasta etme gücünün zayıfladığı yönündeki düşünce bilimsel dayanaktan yoksundur. Bunlara itibar edilmesi birçoklarının hastalığa yakalanmasına, hastalığı başkalarına bulaştırmasına neden olmaktadır.

Virüsü belirtisiz şekilde taşıyorsak bunu bilemeyiz

Bilim Kurulumuzca doğrulanmadıkça bu tip haberlere itibar etmeyin. Umutlarınızı kesinleşmemiş bilgilerle yıpratmayın. Maske ve mesafe konusunda yanlış kanılar bulunmaktadır. Bu kurallar kendimizi ve karşımızdakini riskten korumamıza yarar. Virüsü belirtisiz şekilde taşıyorsak bunu bilemeyiz. Virüsü haberimiz olmadan başkalarına bulaştırırız. Özellikle büyüklerimizi tehlikeye atmış oluruz.

Günlük maskeler ertesi gün koruyuculuk özelliklerini kaybetmektedir

Maske mecburiyetinin getirildiği il sayımız 60'ın üzerindedir. Uygulama büyük destek bulmuştur düşünce olarak. Uyum ise aynı oranda değildir. Gerekli her durumda kullanılmamaktadır. Maske kullananların bir kısmının da kullanım koşullarında dikkatli olmadığı görülmektedir. Günlük maskeler ertesi gün koruyuculuk özelliklerini kaybetmektedirler, tekrar kullanılmamalıdırlar. Tedbirlerden biri tek başına yeterli sayılmaktadır. Maskemizi takarak kazandığımız üstünlüğü mesafeden ödün vererek kaybetmemeliyiz.

Vaka sayıları artan ve azalan iller hangileri?

2 hafta içinde 5 ilimizin vakalarında dikkat çekici yükselmeler olmuştur. Bu iller; Ankara, G.Antep, Bursa, Konya ve Diyarbakır Salgın boyunca nüfusa kıyasla vaka sayıların en düşük olduğu iller Gümüşhane, Tunceli, Kars, Burdur ve Bartın. İstikrarlı şekilde azalma gösteren 5 ilimizi anmak istiyorum; Tekirdağ iki hafta içinde yüzde 31.35 oranında azaltmıştır. Balıkesir yüzde 21.72, Samsun yüzde 20.42, Kırşehir yüzde 20.27, Düzce yüzde 19,91 oranında azaltmıştır. Gümüşhane'de iki hafta hiç vaka görülmemiştir.

Mecbur kalmadıkça toplu tören ve kutlamalardan uzak kalmalıyız

Verdiğim illerin ayrıntılarını yarından itibaren bakanlığımızın web sitesinde bulabilirsiniz. Mecbur kalmadıkça toplu tören ve kutlamalardan uzak kalmalıyız. Düğün törenleri, hasta ziyaretleri, asker uğurlamaları ancak tedbirlere tavizsiz bir şekilde uyularak düzenlenebilir. Alışverişimizi kalabalık ortamlardan yapmak yerine başka seçenekler geliştirilmelidir. Tatil için kalabalıktan uzak yerler seçilmelidir.

Pozitif çıkan vakaların yaş ortalamasında düşüş eğilimi


Son 1 ayda Kovid pozitif çıkan vakaların yaş ortalamasında düşüş eğilimi göze çarpıyor. En fazla vaka 25-45 arasında görülüyor. Hastalığı hafif atlatmak bahane olamaz. Virüsü bu yolla başka yakınına, annesine, babasına taşımış oluyor. Büyüklerimizi dün evde izole ederek korumayı başarmıştık. Sabırla, sebatla, kurallara uyarak bize destek oldular. Ancak bugün dünden daha fazla risk altındalar.

Entübe hastalarımızın yaş ortalaması daha da yükselmektedir

Son günlerde yoğun bakım hastalarımızın artışı ve entübe hastalarımızın yaş ortalaması daha da yükselmektedir. Hayatı eve sığdırdığımız, büyüklerimizi korumaya aldığımız avantajlarımızı koruyamıyoruz. Tedbirlere sıkı sıkıya uymak zorundayız. İçimizi acıtan her kontrolsüz davranış bir büyüğümüzün, bir yakınımızın hayatını kaybedecek kadar riskli olabilir.

Okullar açılacak mı?

Okulların açılmasına zaman var. Bilim Kurulu'nda şu an bu gündeme gelmedi. Salgının seyri bunu belirler. Bu anlamda alınması gereken öneri anlamında paylaşmış oluruz. Okulların önümüzdeki dönemde dijital ortamda eğitimi yapmak noktasında bir hazırlık içinde olduğunu biliyoruz. Bu hastalık dönemi için değil genel anlamda olduğunu biliyoruz. O dönem geldiğinde Bilim Kurulu önerisini paylaşmış olur.

Yeni virüs tehlikesi

Domuz gribi H1N1 olarak adlandırılan, insana bulaştığı bilinen insandan insana bulaştığı bilinmeye, mutasyona uğrayan bir virüsten bahsediyoruz. Bunu da yakından takip ediyoruz.

65 yaş üstüne yeni kısıtlama gelecek mi?

Gündeme geldi ama bir kısıtlama yapılması şeklinde olmadı. Varolan kısıtlamanın bu dönemde yeterli olduğu. Büyüklerimizin mutlak dışarıda maskeli olması gerektiği, mesafeyi koruyamayacakları ortamlara girmemeleri konusunda dikkatli olmaları gerektiğini söyleyebiliriz. Büyüklerimizle yakın temas içinde olmamalı, bizlerin mutlak "ben bunu daha hafif geçiriyorum" diyerek rahat davranmamaları, büyüklerimizi korumak anlamında maskeyi zorunlu kullanmak gerektiğini tekrar hatırlatmak istiyorum.