Ön Muhasebe Nedir, Nasıl Yapılır?

Şirket ve işletme sahiplerinin sıklıkla karşısına çıkan bir terim olan ön muhasebe, kolay görünse de oldukça önem verilmesi gereken bir konudur.. Günlük, güncel takip gerektiren pek çok işlemin yer aldığı ön muhasebe, muhasebe işlemleri kadar önemlidir.

Ön Muhasebe Nedir, Nasıl Yapılır?
Ön Muhasebe Nedir?

Ön muhasebe nedir? sorusu akla gelince şüphesiz bir şirketin finansal yönetimini sağlamak için yapılan her türlü veri takibi ve denetimleri düşünülmektedir.. Örneğin; fatura kesme, alış satış takibi, cari hesap takibi, banka hesap takibi, stok takibi, çek-senet takibi, aylık bordro takibi gibi birçok işleme ön muhasebe denilmektedir. Bu işlemlerin tamamı birbiriyle koordine şekilde ilerlemektedir. Ön muhasebe işlemlerinin herhangi birinden doğru rapor çıkarmanız için bir diğerinin de yapılması gerekmektedir.

Örneğin alacak ve tahsilat raporu için cari hesap takip raporlarına ulaşmanız gerekmektedir.

Fatura Takibi: İşletmelerinde gerçekleştirdikleri alış ya da yaptıkları satışlar için fatura takibi işletmelerinin devamlılığı için çok önemlidir. Ön muhasebe programı içerisinde bulunan fatura takibi özelliği ile internet erişimi olan her yerden alış ya da satış fatura takipleri gerçekleştirilebilir.

Cari Hesap Takibi: Müşteri ve tedarikçilerinizle yaptığınız ticari eylemlerin, borç ve alacak, şeklinde kayda alınmasıdır. Gelir-gider takip programı kullanarak müşteri-tedarikçileriyle olan güncel durumunuzu takip edebilir alacak ve borç kaydınızı çıkarabilirsiniz.

e-Fatura Takibi: e-Fatura kullanıcılarının kolaylıkla internet erişimi olan her yerden e-fatura programı sayesinde e-fatura gönderebilir ve gelen e-faturalara kabul/red verebilirler.

Çek- Senet Takibi: Müşterilerinizle olan ticari ilişkileriniz çek ve senet kullanıyorsanız takip etmeniz gerekmektedir. Özellikle müşterilerinizden aldığınız çekleri tedarikçi tahsilatlarınızda kullanıyorsanız bu takip daha fazla önem kazanmaktadır. Senetle kabul ettiğiniz ve yaptığınız ödemeler şirketinizin nakit akışı ve borç takibi için önem arz etmektedir.

Banka Takibi: Banka tahsilat ve ödemeleriniz, çekler, banka aracılığı ile alınan ödemeler vs.

Bunların tamamını şirketinizin nakit akış işlemleri için takip etmeniz gerekmektedir.

Stok Takibi: Ürün alım satımı yapan bir işletmeniz varsa güncel olarak stoklarınızın giriş çıkış işlemlerini de takip etmeniz gerekmektedir. Stok takip programı ile hem tedarikçilerle hem de müşterilerinizle olan ilişkinizi yönetmektedir. En çok satılan ürün, tükenmek üzere olan ürün, doğru alım ve teslim işlemleriniz için stok giriş-çıkış takibi yapmalısınız.
Çalışan Takibi: Aylık ödeme planlarınızda ve nakit akışında çalışanlarınızın maaş, sigorta ve prim ödemeleri de yer almaktadır. Gelecek dönem ödemeleri, var olan bakiye ve yapılan çalışan ödemeleri takibi ile şirketinizin finans yönetimini daha doğru verilerle takip edersiniz.

Fatura ve İrsaliye Takibi: Alış satış işlemlerinde fatura ve irsaliyelerinizin takibini yapmak, bunları tarih bazında sıralamak ve kayda geçirmek şirketinizin finansal yönetimine uzun vadede katkı sağlayacaktır.

Ön Muhasebe Nasıl Yapılır?

Ön muhasebe işlemlerini yapabilmeniz için geleneksel yöntemlerin yanı sıra, geliştirilmiş yazılımlarla sunulan yöntemler de bulunmaktadır. Defter ve excel gibi bilgisayar tablolarının yanı sıra basit ön muhasebe programı ile de işlemlerinizin tamamını gerçekleştirmeniz mümkün.

Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ön muhasebe işlemlerinizi yaparken tüm evrakları ve işlemleri eksiksiz ve zamanında takip etmeniz gerekmektedir. Ön muhasebe işlemlerinizin herhangi birinde gerçekleşen aksaklık bir diğerinde de yanlış işlem yapmanıza ve karar almanıza sebep olabilir.

● Fatura ve irsaliyelerin eksiksiz takibi
● Gelen irsaliyeler ile sipariş kontrolünün yapılması
● Teslim alınan ürünlerin kontrol edilmesi ve sayılması
● Ürün giriş çıkış ve iadelerin takibi
● Alınan ve yapılan ödemelerin kayda geçirilmesi, fatura ve makbuzların saklanması
● İşletme demirbaş ve malzemelerine ait garanti belgesi ve alış faturalarının muhafaza edilmesi
● Harcamaların eksiksiz kayda geçirilmesi
● Çalışan mesai, izin, rapor, özlük bilgileri, sözleşmeleri, primleri ve bakiyelerinin takip ve kaydı
● Kamu kuruluşu ve diğer kurumlara gönderilen ve onlardan gelen resmi evrakların kaydı
● Banka personeli, denetleme memurları, tedarikçi gibi; şirketin finans, yönetim ve maliyet gibi alanlarında önem arz eden kişilerin bilgilerini alma ve kayda geçirme
● Çalışan ve yöneticilerle iletişim halinde kalarak bilgi akışında aksamaların önüne geçmek
● Şirket içi resmi eylemler ve muhasebe ile olan iletişimin kayıt haline alınması gibi bir çok işlem ön muhasebede eksiksiz ve özenli olarak yapılmalıdır.

Logo İşbaşı İle Ön Muhasebe

Ön muhasebe programı Logo İşbaşı hesabınızı saniyeler içinde oluşturarak 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

Defter kaydı ve excel gibi yöntemleri kullandığınızda işlemlerinizi kayda geçirmek uğraştırıcıdır. Defterin hasar görmesi ve kaybolması olasıyken masaüstü programlarının çökmesi de ihtimal dahilindedir. Online ön muhasebe programı ile tüm ön muhasebe işlemlerinizi yapabilirsiniz ve bulut sistemi korunan verilerinize internetin olduğu her an ulaşabilirsiniz. Logo işbaşı ön muhasebe programı masaüstü bilgisayar, tablet ve telefonlardan kullanılabilmektedir.

Fatura kesimi, müşteri ve tedarikçi kayıtları, çalışan kayıtları, stok takibi, çek-senet takibi, banka takibi gibi işlemlerinizin tamamını uygulama üzerinde gerçekleştirebilir şirket panelinizde kayıt altında tutabilirsiniz.