Kedinize Uygun Kedi Maması Nasıl Seçilir? (Yaş ve Cinse göre öneriler)

Dünya üzerinde en çok sevilen ve sahiplenilen türlerin başında gelen kediler; evlerimizin minik dostları, sevimli ve ara sıra huysuz arkadaşlarımız kısacası kalbimizde yerleri her zaman bambaşka olan canlılardır.

Kedinize Uygun Kedi Maması Nasıl Seçilir? (Yaş ve Cinse göre öneriler)
Bu minik dostlarımızın sağlıklı ve mutlu bir hayat sürmeleri için iyi bir beslenme düzenine ihtiyaçları vardır. Onları bu düzeni sağlamaksa tabii ki onları sahiplenen bizlere düşüyor. Her kedinin kişisel tercihleri ve türlere göre beslenme alışkanlıkları olduğundan kedi maması seçimi oldukça hassas ve önemlidir. Kedinize uygun ve sağlıklı kedi mamaları ile onları mutlu edebilirsiniz. Hem sizin içiniz rahat etsin hem de kediniz mutlu bir yaşam sürsün.

Kedinize Uygun Kedi Maması Nasıl Seçilir? (Yaş ve Cinse göre öneriler)

Kedi Maması Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kediniz için en iyi mamayı seçerken akılda tutulması gereken birkaç nokta vardır. Öncelikle belirli beslenme ihtiyaçlarının karşılandığından emin olmak için; kedinizin yaşı, besin ihtiyaçları, sunum seçenekleri (kuru mama veya yaş mama), cinsiyeti ve kısırlık durumu ile dengeli besin değerleri konularına dikkat etmelisiniz.

1. Kedinin Yaşı
Kedi maması tercihinin ilk adımı olarak dikkat etmeniz gereken konu kedinizin yaşıdır. Burada yavru kediler için için “junior”, yetişkin kediler için ise “adult” ibarelerinin bulunduğu mamaları tercih etmeniz doğru olacaktır. Mamalar arasındaki en temek fark içerisinde yer alan yağ ve protein oranlarıdır. Çünkü yavru bir kedi daha fazla hareket ettiğinden yakacağı kalori fazla, yaşlı bir kedinin hareket azlığından yaktığı kalori ise azdır.

2. Kedinin Kilosu
Kedinize mama seçerken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise kedinizin ne kadar aktif olduğu ve kilosudur. Eğer kediniz hareket etmeyi pek sevmiyor ve bu nedenle kilosu fazlaysa ona uygun bir mama seçmelisiniz. Hareketsiz kedilere özel hazırlanan mamaların yağ ve lif oranları diğer mamalara göre farklı olduğu gibi kalorileri düşüktür. Kediniz hareketli ve kilo problemi yoksa kaliteli yetişkin mamalarını tercih edebilirsiniz.

3. Kedinin Cinsiyeti Ve Kısırlık Durumu
Kedinizin cinsiyeti ve kısırlaştırılması ise mama seçerken dikkat etmeniz gereken bir başka konudur. Kediler kısırlaştırıldıktan sonra kilo alma problemleri ile karşı karşıya kalabilirler ve bu duruma engel olmak için kısırlaştırma işleminden sonra beslenme alışkınlarını aniden değil ama süreye yayarak değiştirmeniz gerekir. Burada kısırlaştırılmış kedilere özel üretilen mamaları tercih etmeniz doğru olacaktır.

4. Kedinin Cinsi
Kedinizin cinsine göre ihtiyaçları farklılık göstermektedir. Bu ihtiyaçlar arasından en önemli faktör tüy uzunluğudur. Kediniz kendini temizlerken tüy yumakları yutabilir ve bu durum onların sindirim sisteminde problemler oluşturabilir. Bunun önüne geçebilmek adına tüylü kediler için içeriğinde malt olan mamaları tercih edebilirsiniz. Kedinizin ırkına göre ihtiyaçlarına uygun üretilen birçok mama çeşidi mevcuttur.


Kedinize Uygun Kedi Maması Nasıl Seçilir? (Yaş ve Cinse göre öneriler)

Yavru Kedi Beslenmesi (0-12 ay)

Kedi bakımı oldukça dikkat isteyen ve hassas bir konudur. Yavru kediler ise bu hassas konu içerisinde en çok dikkat edilmesi gerekenlerin başında gelmektedir.

• İlk olarak yavru kediler için üzerinde “junior” yazan mamaları tercih etmelisiniz.

• Yavru kediler çok çabuk sindirim problemi yaşayabileceğinden ani mama değişimi yapmamalısınız. Sahiplendiğiniz minik dostunuza daha önce verilen mamanın aynısını kullanmaya özen göstermelisiniz.

• Başka bir mamaya geçiş yapılacaksa aşamalı olarak yaklaşık bir hafta içerisinde yapılmalıdır. Örneğin:

1.&2. günler; %75 eski mama + %25 yeni mama
3.&4. günler; %50 eski mama + %50 yeni mama
5.&6. günler;%25 eski mama + %75 yeni mama
7.gün ve sonrası; %100 yeni mama gibi bir tablo izlenebilir.

Böylece yavrunun gelişimi için zararlı olan ishal olayının önüne geçmiş olursunuz.

• Seçtiğiniz yavru kedi maması büyüme dönemi için (yaklaşık bir yaş) gerekli tüm besinleri içermelidir. Burada yaşına uygun miktarda mama vermeniz önemlidir. Kediler sürekli beslenen hayvanlar olduklarından her öğünlerinde az miktar yerler.

• Kedinizin ırkı ve beslenme alışkanlıklarını tespit ederek sindirim özelliklerine (koku ve tat hassasiyeti) uygun bir mama seçmelisiniz. Eğer tüm bu özellikleri sağlayan mama seçimini yaparsanız tüm besinlerin sağlandığını garanti altına almış olursunuz.

• Yavru kedilerin büyümesi büyüme hızları kilo kazançları ile ölçülmektedir. (günde +10-30g) Büyüme en hızlı olarak 100 grama ulaştıkları 4 ve 5. Aylarda görülür ve gelişimi etkileyen faktörler doğru besin alımı, cinsiyet, hijyen, ırk ve stres durumudur.

• Doğdukları andan itibaren sütü sindirmeye uygun olan sindirim sistemleri büyümeleri ile değişir ve laktozu sindiremezler. Uygun bir büyüme için protein, yağlar, karbonhidratlar, mineraller ve iz elementlerin dengeleri çok önemlidir.

Yetişkin Kedi Beslenmesi (1-7 yaş)
Yetişkin kediler günlük ihtiyaçları bakımından farklılık gösterdiğinden beslenme ihtiyaçlarını desteklemek için besin maddeleri anlamında az ya da çok değil doğru bir denge ile beslenmelidir.

• Yetişkin kedi mamaları diğer yaşam evlerinden farklı olarak çok daha fazla çeşit içermektedir. Burada sizin dikkat etmeniz gereken kediniz için en uygun olan mamayı seçmektir.

• Özellikle enerji verici besinler seçilmesi kediniz için uygun olacaktır.

• Kemik yapısının güçlü kalması ve enerjisinin her zaman yerinde olması için mutlaka doğru besin maddelerinin karışımından oluşan yetişkin kedi maması seçmeniz gerekir.

• Dengeli beslenmesi ve hareketliliği yaşam kalitesi için oldukça önemli olduğundan enerji veren ve aynı zamanda güçlü kalmasını sağlayan; kuzu etli ve pirinçli mamalar, somonlu ve pirinçli hazırlanmış mamalar, tavuklu yetişkin kuru kedi mamaları gibi mamalardan biftekli ve tavuklu mamalar farklı zamanlarda tercih edilmelidir.

• Kedinizin bağışıklık sistemini güçlü tutmak adına mineral ve vitaminlerle ağız tadına uygun olan et, somon, tavuk, biftek gibi yiyeceklerden oluşan farklı tatlardan sevdiklerini belirleyip tercih etmelisiniz.


Kedinize Uygun Kedi Maması Nasıl Seçilir? (Yaş ve Cinse göre öneriler)

Yaşlı Kedi Beslenmesi (+7 yaş)

Kediniz yaş aldıkça belli sağlık problemleri yaşayacağı için (böbrek sorunları, hareketsizlik, yaşla ilgili diğer sorunlar) bu sorunların riskini azaltmak adına farklı bir besin desteği ile beslenmesini sağlamalısınız.

• Kediniz artık yaşlandığı için daha dengeli, sindirilebilirliği yüksek ve potasyum ve taurin içerikli gıdalarla beslenmesi gerekir.

• Hareket ve kalori yakımı azaldığı için maması yüksek protein ve mineral içermemelidir.

• Kediniz özellikle sık sık kabızlık yaşıyorsa veterinere danışarak lif oranı yüksek gıdalarla besleyebilirsiniz.

• Tıpkı yavru kedilerin gelişim dönemlerinde vitamin almaları ve yeterince iyi beslenmeleri, kedilerin yaşlılık döneminde de olmazsa olmazlardandır. Buradaki tek fark yavru kediler için formüle edilmiş değil de, yaşlı kedilere göre formüle edilmiş mamalar tercih etmeniz olmalıdır.

• Yaşlı kedinizin kemik sağlığı ve ihtiyaçlarını karşılamak adına B6, D vitamini, kalsiyum, omega, yağ asitleri ve antikoksidan bakımından zengin mamaları seçmelisiniz.

ÇiçekSepeti Kedi Mamaları kategorisinde evlerinizin neşesi kedilerinizin ihtiyaçlarına göre seçimler yapabileceğiniz en kaliteli markaların kedi mamaları Var Var! Üstelik her bütçeye uyacak kedi maması fiyatları, online ödeme ve dilediğiniz adrese hızlı gönderim seçenekleri gibi birçok avantajdan yararlanarak anında sipariş edebilirsiniz.