Bir zafer anıtı: O belgesel yayınlandı!

Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olan İstanbul Havalimanı’nın etkileyici kuruluş hikayesinin yer aldığı Bir Zafer Anıtı: İstanbul Havalimanı belgeseli bugün yayınlandı.

Bir zafer anıtı: O belgesel yayınlandı!
9 Ekim 2018 tarihinde hizmete açılan, Cumhuriyet tarihinin en büyük altyapı projesi olan İstanbul Havalimanı'nın fikir aşamasından tam kapasiteyle operasyona başladığı döneme kadar geçen süreci konu eden ‘Bir Zafer Anıtı: İstanbul Havalimanı' belgeseli bugün bir çok kanalda yayınlanıyor.

Türkiye'nin özgüven projesi İstanbul Havalimanı'nı tamamen Türk sermayesiyle, Türk bankalarıyla, Türk işçileriyle 76.5 milyon m2'lik alanda yükseldi. 1.4. milyon m2'lik dünyanın tek çatı altındaki en büyük terminal binası ve lale figüründen esinlenen ödüllü hava trafik kontrol kulesi ile İstanbul Havalimanı, 42 ay gibi rekor bir sürede tamamlandı. İstanbul Havalimanı, ilk fazda 90 milyon, tüm fazları tamamlandığında yıllık 200 milyon yolcuya artırılabilir kapasiteye sahip. Çağdaşlık ve fonksiyonelliği bir arada ele alan özgün bir tasarıma sahip olan İstanbul Havalimanı'nın terminal tasarımı, ilhamını İstanbul'un kültürel mirasından aldı.

Dünyada uzun yıllar boyu en önemli ticaret rotası olmayı başarmış İpek Yolu'nun, İstanbul Havalimanı sayesinde ‘hava yolu' ile yeniden canlanıyor. Teknolojik açıdan da üst düzey bir altyapıya sahip olan İstanbul Havalimanı'nın pist trafik sistemi ve bagaj sistemi gibi yüzden fazla yazılım ve donanım sistemi ile yüksek teknoloji, robotlar ve yapay zekâ ile donatılarak tam bir akıllı havalimanı olarak planlandı.