Zatürre belirtileri nelerdir?

Halk arasında zatürre olarak bilinen pnömöni akciğer dokusunun iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Peki belirtileri nelerdir? Ne iyi gelir? Detaylar haberimizde...

Zatürre belirtileri nelerdir?
Zatürre belirtileri nelerdir?
Halk arasında zatürre olarak bilinen pnömöni akciğer dokusunun iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bazı zatürre (pnömoni) türlerinde hasta kişiden sağlam kişilere doğrudan bulaşma riski vardır. Ama hastalık çoğunlukla, hastanın kendi ağız, boğaz veya sindirim kanalında bulunan mikropların akciğere ulaşmasıyla meydana gelmektedir. Dolayısıyla zatürrenin oluşmasında bulaşmadan çok, kişinin vücut direncini kıran risk faktörleri rol oynar. Zatürreye karşı beslenme büyük önem taşıyor. Vücut direncini artırarak zatürreye karşı savaşmamızı sağlayan besinler nelerdir? İşte zatürre belirtileri ve zatürre hastalığına karşı vücut direncini artıran mucizevi besinler...

ZATÜRRE (PNÖMONİ) BELİRTİLERİ NELERDİR?

Üşüme- titreme, 39- 40 °C'ye varan yüksek ateş, öksürük, kirli, iltihaplı (yeşil, sarı, pas rengi) balgam çıkarma ve yan ağrısı olabilir. Bazı pnömoni türlerinde ise sinsi başlangıç olur. Birkaç gün devam eden iştahsızlık, halsizlik, eklem ve kas ağrılarını takiben kuru öksürük, ateş yükselmesi, bulantı, kusma, baş ağrısı gibi belirtiler olabilir. Bu şikayeti olan hastalar mutlaka doktora başvurmalıdır. Pnömoni ihmal edilmemesi gereken bir sağlık sorunudur. Erken teşhis edilmesi ve gecikmeden tedaviye başlanmasının ölümleri azalttığı bilinmektedir. Hastanın yakınmaları pnömoni'yle uyumlu ise genellikle yapılan muayene ve akciğer röntgenindeki bulgularla teşhis konulabilir. Gerekirse kan ve balgam tahlilleri yapılabilir.

ZATÜRRE (PNÖMONİ) BULAŞICI MIDIR?

Pnömoni'ye zemin hazırlayan grip ve benzeri viral solunum yolu enfeksiyonları ise çok bulaşıcıdır. Hapşırık ve öksürükle yayılabildikleri gibi, ağız ve burun sekresyonları ile bulaşmış bardak, mendil, çatal- kaşık gibi eşyalar aracılığıyla diğer kişilere geçebilir. Pnömoni'ler tüm dünyada ve ülkemizde en sık görülen ve en fazla ölüme neden olan hastalıklar arasındadır. Özellikle bebeklerde, çocuklarda, yaşlılarda ve bilinen başka bir hastalığı olan kişilerde pnömoni'ler daha ölümcül olabilmektedir. Bir kişinin pnömoni'ye yakalanmasının kolaylaştıran çeşitli risk faktörleri vardır. Bunlardan korunmak mümkünse, pnömoni'ler önlenebilir.

ERİŞKİNLERDE PNÖMONİ OLUŞMASINI KOLAYLAŞTIRAN RİSK FAKTÖRLERİ

Kronik hastalıklar: Akciğer hastalıkları (KOAH, bronşektazi, akciğer kanseri), kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları, şeker hastalığı, sinir sistemi hastalıkları (kas hastalıkları, inmeler, bunama), yutma güçlüğü yapan durumlar (çene, kas, sinir hastalıkları, tümörler, yemek borusu hastalıkları), bağışıklık sistemi hastalıkları (AIDS, kan ve lenf bezi kanserleri) İleri yaş, Sigara kullanımıi Alkol alımı, Kusmalar, Geçirilmiş uzun süreli ameliyatlar, Grip salgınları

ZATÜRRE (PNÖMONİ) KORUNMA YOLLARI NELERDİR?

Zatürreden korunmak için pnömoni oluşumunu kolaylaştıran olumsuz faktörler düzeltilmelidir. Bu amaçla kronik hastalıkların uygun şekilde takip ve tedavisi, stresten kaçınma, dengeli beslenme ve hijyenik barınma koşullarının sağlanması, alkol, tütün ve ilaç bağımlılığının kontrolü ile ağız ve mide içeriğinin solunum yollarına kaçmasına = aspirasyona yol açan risk faktörlerin azaltılması gerekir.

Pnömoni'ye yol açabilen veya kolaylaştırıcı olan grip salgınları sırasında kalabalıkta temasın azaltılması, maske kullanılması ve özellikle yüksek riskli gruba grip bulaştırabilecek kişilerin aşılanması korunma için önemlidir.

Grip virüsünün bizzat kendisi pnömoni'ye yol açabildiği gibi, diğer mikroorganizmalara bağlı pnömoni türlerinin ortaya çıkmasını da kolaylaştırabilir. Gribin ağır seyrettiği ve ölümcül olduğu olgular çoğunlukla pnömoni'nin gribe eşlik ettiği olgulardır. Bu nedenle pnömoni'lerin ve buna bağlı ölümlerin önlenmesi için grip salgınlarının da önlenmesi gerekmektedir.

Gripten korunmak üzere aşılar geliştirilmiştir. Bu aşılar bir yıl süreyle korunma sağlar. Grip aşıları her yıl eylül, ekim aylarında ya da en geç kasım ayında bir doz kas içine yapılmalıdır. Grip aşıları gribe yakalanma riski yüksek veya grip olduğunda gribin ağır ve ölümcül seyredebileceği kişilere uygulanmalıdır.


ZATÜRRE (PNÖMONİ) TEDAVİSİ

Birçok vakada pnömoni evde tedavi edilebilir. Ağır olguların, yaşlı hastaların, oksijen tedavisi veya yoğun bakım desteği gerektiren hastaların hastaneye yatması gerekir. Tedavi hastaya göre değişir. Tedaviye erken başlandığında ve ayaktan tedavi edilebilen olgularda sonuçlar yüz güldürücüdür. Ancak teşhis ve tedavisi gecikmiş, ağır pnömoni olgularında ölüm oranı yüksektir.


ZATÜRRE AŞISI ÖNERİLEN KİŞİLER:

Bağışıklık sistemi normal olup kalp hastalığı, akciğer hastalığı, şeker hastalığı, alkolizm, siroz, beyin- omurilik sıvı kaçağı gibi kronik hastalığı olanlar

Zatürre belirtileri nelerdir? İşte zatürreye iyi gelen mucizevi besinler
Bağışıklık sistemi yetersiz olup pnömokoksik hastalık riskinin artmış olduğu dalağı alınmış kişiler, bazı kan hastalıkları, kronik böbrek hastalığı bulunanlar ve organ nakli yapılmış olanlar AIDS taşıyıcısı erişkinler, 65 yaş ve üzerindekiler

Grip ve pnömokok aşıları yüksek ateşli bir hastalığın seyri sırasında yapılmaz

Grip aşısı yumurta alerjisi olanlara uygulanmamalıdır. Her iki aşı da oldukça güvenlidir. Aşı uygulanan yerde ağrı ve kızarıklık gelişebilir. Ateş, halsizlik, kırıklık gibi bazı yan etkiler olabilir, bunlar geçici ve hafiftir.

ZATÜRREYE İYİ GELEN BESİNLER

Sarımsak

Adeta doğal antibiyotik olan sarımsak insan sağlığı için oldukça faydalıdır. Bu doğal antibiyotik diye adlandırdığımız sarımsak zatürreye ve zatürrenin vücutta bıraktığı olumsuz etkilere de çok iyi gelmektedir.

Sarımsağı zatürre olduğunuzda pek çok farklı şekilde tüketebilirsiniz. Bunlardan en yaygın olanı yemeklere bolca sarımsak ilave etmektir. Ancak eğer ki siz sarımsağı direkt olarak ilaç niyetine tüketmek istiyorsanız bunun da yöntemleri mevcuttur. Dilerseniz birkaç diş sarımsağı ezerek hamur görüntüsüne getirebilir ve öyle tüketebilirsiniz.

Sarımsağın soluma yoluyla da vücuda alınması ve faydasından istifade edilmesi mümkün olmaktadır. Bu yöntem de sarımsağın ezildikten sonra zeytinyağının ilave edilmesi ile ısıtılmasıdır. Bunun sonucunda ortaya çıkan buharı soluduğunuz takdirde de zatürre için oldukça yararlı şekilde sarımsaktan faydalanmış olacaksınız.


Fesleğen

Fesleğen özellikle evlerdeki saksılarda sıklıkla yetiştirilen ve müthiş kokusunu içimize çekmeye doyamadığımız yeşil bir bitkidir. Ancak bu bitkinin bizi mutlu etmenin ötesinde çok büyük faydaları da bulunmaktadır. Çünkü fesleğen insan sağlığı için çok ama çok yararlı bir bitkidir. Fesleğen aynı şekilde zatürreye de çok iyi gelmektedir.

Fesleğeni zatürre rahatsızlığınızda ezerek ve içerisine karabiber ilave ederek tüketebilir, harika ve inanılmaz şifalı bir ilaca sahip olabilirsiniz. Bununla birlikte fesleğen tüketiminde fesleğen çayı da oldukça sık uygulanan ve yine zatürreye iyi gelen bir yöntemdir. Zatürre rahatsızlığınızı bir an evvel iyileştirmek ve süreci hızlandırmak istiyorsanız mutlaka fesleğeni denemelisiniz.

Havuç

Çocukluğumuzdan beri başta çizgi filmler olmak üzere pek çok yer vasıtasıyla havucun insan sağlığı için yararlı bir besin olduğunu bilmekteyiz. Özellikle havucun gözlere çok iyi geldiği de herkesin ezbere bildiği bir gerçektir. Ancak havucun faydaları bunlarla sınırlı kalmamaktadır. Havuç aynı zamanda bir çeşit antioksidandır, içeriğinde bulundurduğu vitamin ve mineraller sayesinde.

Bu sebeple havuç zatürreye de çok ama çok iyi gelmektedir. Çünkü havuç, akciğerlerdeki hasarı azaltmaya yardımcı olmaktadır. Havucu dilerseniz sade olarak bir sebze haliyle tüketebilirsiniz. Ancak yine dilerseniz de havucun suyunu sıkarak havuç suyu olarak da tüketebilir ve zatürre için müthiş faydalarından yararlanabilirsiniz. Havuç ve havuç suyu aynı zamanda eşsiz bir lezzete de sahiptir.

Zencefil

Zencefil keskin ve biraz acımtırak tadına rağmen insan sağlığı ve insan vücudu için oldukça faydalı bir yiyecektir. Bu sebeple zencefil tüketmekten kaçınılmamalıdır. Hatta zencefil zatürrenin iyileşmesi konusunda en ama en etkili çözümlerden bir tanesidir. Çünkü zencefilin solunum sistemine ve solunum yollarına büyük faydaları bulunmaktadır.

Bu yüzden zatürre rahatsızlığı ile karşı karşıya kaldığınızda muhakkak ve düzenli olarak zencefil tüketmelisiniz. Zencefili taze zencefil olarak tüketebilirsiniz. Ancak bu herkesin tercih ettiği bir yöntem değildir çünkü tadı biraz ağır gelmektedir. Onun yerine zencefili kurutulmuş toz zencefil olarak tüketebilirsiniz. Bu yöntem çok kolaydır ve yemesi de oldukça keyiflidir.

Susam

Susam özellikle simite eşlik etmesiyle çok sevdiğimiz bir yiyecektir. Ancak susam insan sağlığı için de oldukça faydalıdır. Susam, zatürre rahatsızlığına çok iyi gelmektedir. Eğer ki zatürre rahatsızlığınız varsa iyileşme sürecini hızlandırmak için tüketmeniz gereken besinlerden biri de susamdır.