Korona için uygulanacak tedavi konusunda Faruk Çelik devrede!

Geçtiğimiz hafta duyurulan koronavirüsü tedavi etmesi umulan Türk Işın Tedavisi fikrinin arkasındaki isim belli oldu. Devlet eski bakanlarından Faruk Çelik'in hemen her aşamada bizzat bulunduğu öğrenildi.

Korona için uygulanacak tedavi konusunda Faruk Çelik devrede!
Korona için uygulanacak tedavi konusunda Faruk Çelik devrede!
Geçtiğimiz hafta Sağlık Federasyonu Genel Başkanı Raşit Dinç, koronavirüse karşı Türk laboratuvarlarında geliştirilen ve şu ana kadar yapılan denemelerde diğer virüs ve bakterilere karşı olumlu sonuçları elde edilen “Türk Işın Tedavisini” açıklamıştı. Yeni geliştirilen sistemin, bir kateter yardımı ile damar yoluna yerleştirilen ultraviyole ışığın özellikle kanda bulunan enfeksiyonları temizlemek için kullanılması ile gerçekleştirildiğini anlatmıştı.

Dünya'da ilk kez korona için kullanılacak bu yöntemi virüsü hayvan ve insan bedeninde yok eden tek tedavi yöntemini dünyada ilk kez Türk bilim adamları ile mühendisleri tarafından geliştirildi. Geçtiğimiz hafta Amerikalı bilim insanlarının 'Gelin beraber çalışalım' teklifinde bulunduğu Işın tedavisine ön ayak olan kişinin ise devlet eski bakanlarından Faruk Çelik olduğu ortaya çıktı. Cennet Yüzer Cankılıç köşesinde bu bilgiyi şöyle açıkladı;

Faruk Çelik'le yaklaşık 2 ay önceki bir görüşmemizde, konudan bahsetmiş ama "şimdi yazmanız uygun olmaz. Hele bir bakanlık onayı alsın, o zaman detaylı görüşürüz" demişti. İşte o firma tüm gerekli onayları aldı ve son bir haftadır da Türkiye'nin gündemine "ışın tedavisi corona için çözüm olabilir mi?" başlıklarıyla oturdu.

Şöyle ki;

Ankara merkezli RD Global &Invamed adlı içinde bilim adamları ile mühendislerin yer aldığı firma, 2017 yılında ultraviyole C ışınlarını tıp alanında bakteri ve virüslerin öldürülmesine yönelik deneysel çalışmalarına başladı. Corona salgını ülkemizde görülmeye başladığında bu çalışmanın coronayı insan vücudunda öldürdüğüne yönelik tüm bilimsel verilerle Sağlık Bakanlığı'nın kapısını çaldılar. Ancak gerekli girişimlere rağmen kendilerini ifade edip, klinik araştırma başvuru dosyasını sunmayı başaramadılar.

İçlerinden biri 2 ay önce Faruk Çelik'e ulaştı ve tedaviyi anlatan video ile ışın tedavisi açıklamalarını ve bu araştırmaya katkı koyan bilim adamlarının tam listesini gönderdi. Eski Bakan Faruk Çelik, çalışmayı inceleyip, gerekli görüşmeleri yaptıktan sonra Cumhurbaşkaın Erdoğan'ı arayarak, tüm bilgileri aktardı.

Cumhurbaşkaın Erdoğan da bu çalışmayı Sağlık bakanı Fahrettin Koca'ya iletti. Bakan Koca, Faruk Çelik'le görüştükten sonra, bu firmaya randevu verdi. Bakanlık ile firma süreçte gerekli tüm aşamaları hızlıca gerçekleştirdi. Teknik çalışmalar, laboratuvar çalışmaları tamamlandı, hayvanlar üzerinde denendi, Etik Kurulu onayı alındı, Bilim Komisyonu'ndan geçti, Sağlık Bakanlığı'ndan onay alındı ve klinik araştırma için izin verildi.

Uygulama için ilk etapta izin verilen hastaneler şunlar:

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Sadi Konuk Bakırköy Eğitim Araştırma Hastanesi.

Her aşamada Bakan Faruk Çelik ile irtibatlı götürülen söz konusu çalışmayı 5 gün önce firma temsilcileri ile Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Akgül attığı bir tweet ile Türkiye'ye duyurdu. Çalışmanın mimarlarından Prof. Dr. Akgül, dünyada hali hazırda ultraviyole C ışınlarının özel bir filtreden geçirilerek insan vücudundaki dokuya zarar vermeden hem akciğerlerindeki hem de kanındaki virüs ile bakteriyi tamamen yok eden tek yöntem olduğunu söyledi.