Rezalet parti! Bütün kuralları yıktılar...

Dünya corona virüs salgınıyla diz çökerken Birleşik Arap Emirlikleri'nde yapılan partinin görüntüleri şok etkisi yarattı.

Rezalet parti! Bütün kuralları yıktılar...
4,5 milyonu aşkın insana bulaşan, 300 binden fazla kişiyi öldüren corona virüs salgını dünyanın tamamına yayıldı, dünya genelinde milyonlar bu yaz mevsiminde muhtemelen tatile çıkamayacak.

Birçok ülkede plajlar ve sahiller halen kapalı, bazıları kısmen yaz tatiline hazırlık yapıyor. Ancak Birleşik Arap Emirlikleri'nde salgının ortasında düzenlenen bir havuz partisinin görüntüleri şok etkisi yarattı.

Deniz kıyısında yer alan Şarika'daki lüks otelde onlarca turistin sosyal mesafe kurallarını hiçe sayıp eğlendiği görüntülere yansıdı.

İngiliz Daily Mail gazetesi, birçok İngiliz turistin de katıldığı partide insanların havuzda yığıldığını ve futbol tezahüratları yaptığını bildiriyor.

Ortadoğu ülkesinde Ramazan ayına rağmen içki servisinin yapıldığının altını çizen Daily Mail, bar önünde kuyruk oluştuğunu da aktarıyor.

İki metrelik sosyal mesafeyi kimse umursamazken, yapılan anonslarda diğer misafirlerin de partiye katılması istendi.

Daily Mail'e konuşan bir görgü tanığı, 'Hayvanat bahçesi gibiydi. Çiftler hafta sonu partilerinde içmek için otele rezervasyon yapıyor' dedi.

Otel çalışanlarının maske takmasına rağmen misafirlerin yalnızca birkaçında maske vardı. Otelin parkı ise pahalı araçlarla doluydu.

Yabancıların yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşları da corona virüs önlemlerinden kaçmak için oteldeki partiye geldi.

Havuz partisinin gerçekleştiği lüks otel, ülkenin turizm merkezi Dubai'ye bir saat uzaklıkta. Dubai'deki oteller ise salgın nedeniyle kapalı.

21 bini aşkın vakanın görüldüğü ve 208 can kaybının gerçekleştiği ülkede, geçen hafta önlemler gevşetildi ve alışveriş merkezleri yeniden açıldı.

Peki dünyanın diğer yerlerinde yaz tatiline ilişkin son durum ne? ABD'nin batı kıyısındaki Los Angeles'ta haftalarca kapalı kalan plajlar yeniden açıldı.

Los Angeles sakinleri, iki aylık aranın ardından 120 kilometre boyunca uzanan plajlara belirli kısıtlamalarla kavuştu. Çünkü, plajlar yalnızca belirlenen sportif faaliyetler için kullanılabilecek.

Yeni uygulamaya göre, plajda yürümek ve koşmak, okyanusta yüzmek ve sörf yapmak serbest olacak. Ancak güneşlenmek, piknik yapmak, bisiklete binmek, voleybol gibi toplu aktivitelerde bulunmak yasak.

Son 40 yılda dünyadaki uluslararası turist sayısı yedi kat artarak 200 milyondan 1,4 milyar turist seviyesine, turizme bağlı gelir de 1,7 trilyon dolar seviyesine ulaşmıştı.

Ancak corona virüs salgını ülkelerin turizm faaliyetlerini doğrudan etkileyerek tüm dünyadaki otel doluluk oranlarını ciddi ölçüde aşağı çekti.

Uluslararası uçuşların ne zaman normalde döneceği ise henüz bilinmiyor. Avrupa ülkelerinin seyahat kısıtlamalarının ne zaman kaldırılabileceğine dair çeşitli öngörüleri bulunmakla birlikte bu öngörüler ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor.

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü, bu yıl ilk etapta uluslararası turist sayısında yüzde 30 seviyesinde kayıp öngörürken, sürecin devam etmesi halinde bu oranın katlanacağını değerlendiriyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 'Şu anda kimse, Temmuz ve Ağustos için güvenilir bir tahminde bulunamaz. Aylarca, belki de önümüzdeki yıla kadar, bu virüsle yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor' dedi.

STR Global verilerine göre, normal şartlarda doluluk oranı yüzde 70 ile 100 arasında seyreden dünyanın en büyük şehirlerindeki otellerin doluluk oranları, bu mart ayında yüzde 20'lere kadar geriledi.

Özellikle Avrupa'da mart ayındaki otel doluluk seviyesi, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en düşük seviyeyi gördü.

STR Global verilerine göre Avrupa ülkeleri arasında mart ayı içerisinde otellerin doluluk oranlarında en büyük düşüşü yüzde 90.8 ile İtalya yaşadı, ülkede otellerin doluluk oranı yüzde 6,2'ya geriledi.

Avrupa'da toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirlerin ise yüzde 65,6 gibi çok yüksek oranda düşerek 24,3 euro'ya kadar gerilediği ifade ediliyor.