Koronavirüs teşhisli ölüm hızı en yüksek il belli oldu!

Çin'den tüm dünyaya hızla yayılan ölümcül koronavirüs salgını, Türkiye'de şu ana kadar 356 kişinin ölümüne neden oldu. Vaka ve ölüm sayısının en yüksek olduğu İstanbul'da nüfusun yoğun olması ve yurt dışından gelişlerin daha yoğun olmasının etkisi büyük. Ölüm hızında ise İzmir, yüzde 2'lik oranla diğer şehirleri geride bıraktı.

Koronavirüs teşhisli ölüm hızı en yüksek il belli oldu!
Koronavirüs teşhisli ölüm hızı en yüksek il belli oldu!
Türkiye'de ilk ölümcül yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakasının görülmesinden sonra en çok merak edilen konuların başında şehirlere göre “hasta rakamları” geliyordu.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, önceki gün 81 şehirdeki resmi güncel vaka sayılarını harita üzerinden kamuoyuna duyurdu. 1 Nisan'da açıklanan resmi rakamlara göre 16 milyon nüfuslu İstanbul'da 8 bin 852 vaka, 4 milyon 300 bin nüfuslu İzmir'de 853 vaka, 5 milyon 600 bin nüfuslu Ankara'da ise resmi olarak 712 vaka bulunuyor. Üç büyük kenti, Konya 584, Kocaeli 410, Isparta 268, Sakarya 207, Adana 197, Bursa 135, Samsun 112 vaka ile takip ediyor. 1 Nisan itibarıyla Kovid-19'a bağlı ölümlerde de İstanbul başı çekiyor. 8 bin 852 vakanın tespit edildiği megakentte 117 kişi yaşamını yitirirken İzmir'de 18, Kocaeli'nde sekiz, Ankara ve Konya'da yedi ölüm gerçekleşti. Kovid-19, Zonguldak, Trabzon, Balıkesir'de beş kişiyi, Adana ve Sakarya'da ise üç vatandaşı yaşamdan koparttı.

İSTANBUL'UN DURUMU 

Milliyet'te yer alan habere göre: Nüfus yoğunluğu bakımından Türkiye'nin en kalabalık kenti olan İstanbul'da uzmanlara göre vaka sayındaki fazlalığın birinci nedeni, kilometrekareye düşen insan sayısındaki yoğunluk. 1 Mart'tan sonraki üç hafta içerisinde yurtdışından toplam 372 bin kişinin giriş yaptığı İstanbul'da, 10 bin kişi karantinaya alınırken, geri kalan 360 binden fazla kişiye taahhütname imzalatılarak evlerinden 14 gün çıkmamaları istendi. Ancak bu kurala ne kadar uyulduğu bilinmiyor. Türkiye'de 17 Mart tarihinde ilk Kovid-19 ölüm vakası gerçekleştiğinde, aynı tarihte İstanbul'da 65 yaş üzeri toplu taşıma araçlarını 123 bin kişi kullandı. 65 yaş üstü kişiler, aynı gün, toplu taşıma araçlarına 313 bin biniş gerçekleştirdiler. Uzmanlara göre Mart'ın ilk yarısına kadar gecikmiş önlem ve uyarılar nedeniyle vaka sayısı megakentte 8 bin 852'ye ulaştı.

ÖLÜM HIZINDA İZMİR

Vaka sayıları açısından Konya 584, Isparta 268, Sakarya 207, Zonguldak ve Samsun 112 kişi ile dikkat çeken şehirler olarak sıralanıyor. Bu illerin yanı sıra Karadeniz ve İç Anadolu'daki vaka sayılarındaki durum ağırlıklı olarak Umre'den dönenler ile okulların kapanmasıyla büyük şehirlerden memleketlerine giden öğrencilerden kaynaklanıyor. AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özer de, buna ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İldeki 268 vakadan 245'i, Umre'den dönen ve misafir ettiğimiz vatandaşlarımız” açıklaması ile dikkat çekmişti. Yurtdışında işçi olarak bulunan ve salgın ile memleketlerine dönen gurbetçilerin özellikle Konya, Isparta başta olmak üzere İç Anadolu'daki vaka sayısında etkisi olduğu da belirtiliyor.

EN AZ VAKA BURDUR'DA

1 Nisan tarihli resmi rakamlara göre en az Kovid-19 vakası Burdur'da bulunuyor. Sadece iki vakanın tespit edildiği kenti, üç vaka ile Hakkari, Şırnak ve Niğde takip ediyor. Kırşehir ve Aksaray'da dört, Kütahya, Ardahan, Bilecik'te beş, Tunceli'de altı vaka tespit edilirken, Elazığ ve Mersin'de ise dokuz vaka bulunuyor. Büyük kentler genelinde nüfusa oranla en az vaka dokuz hasta ile Mersin'de bulunurken, Kocaeli, Konya ve Sakarya'daki vaka sayısı ise görece olarak diğer kent ortalamalarından yüksek seyrediyor.

Öte yandan İran kaynaklı kaçak geçişler nedeniyle en çok merak edilen kentlerin başında gelen Van'daki vaka sayısı ise 26 olarak açıklanırken uzmanlar bu kent için “Korkulan olmadı” yorumunda bulundu.

NEW YORK KIYASLAMASI 

1 Nisan itibarıyla 8 milyon 600 bin nüfuslu New York ile 16 milyon nüfuslu İstanbul kıyaslamasında ise rakamlar, New York 83 bin 712, İstanbul 8 bin 852 vaka şeklinde.

NÜFUSA ORANLA YÜKSEK KENTLER 

Vaka sayısının kentlere dağılımında, 433 bin nüfuslu Isparta'da 268, 213 bin nüfuslu Zonguldak'ta 112 vaka ortalaması ise diğer kentlerin üzerinde. 600 bin nüfuslu Tokat'taki vaka sayısı 80, 330 bin nüfuslu Rize'deki vaka sayısı ise 88. Öte yandan 1 milyon 300 bin nüfuslu Kayseri 109 vaka ile, 1 milyon nüfuslu Tekirdağ ise 101 vaka oranıyla büyükkent ortalamalarında görece olarak yüksek seyreden kentler olarak öne çıkıyor.