Dünya Sağlık Örgütü’nden flaş coronavirüs açıklaması

Son dakika haberlere göre, Birleşmiş Milletler bünyesindeki Dünya Sağlık Örgütü, corona virüsünün kaynağı ile ilgili bir son dakika açıklaması yaptı. Dünya Sağlık Örgütü'nin açıklamasında, "Elimizdeki veriler corona virüsünün kaynağının hayvanlar olduğunu gösteriyor. Bu virüs insanlar tarafından bir laboratuvarda yapılmadı ya da üzerinde oynanmadı" ifadesi kullanıldı.

Dünya Sağlık Örgütü’nden flaş coronavirüs açıklaması
Dünya Sağlık Örgütü’nden flaş coronavirüs açıklaması
Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıktıktan sonra dünyaya yayılan ve 2 buçuk milyona yakın insana bulaşarak 170 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine yol açan corona virüsün kaynağı ortaya çıktığından beri araştırılıyor.

Özellikle ABD-Çin arasında büyük gerginliğe neden olan virüsle ilgili iddiaların ardı arkası kesilmedi. ABD, Çin'i bilgileri gizlemekle suçladı ve salgının sıfır noktası olan Wuhan'daki viroloji laboratuvarını hedef göstermişti.

Washington Post gazetesi, 2018 yılında ABD'li heyetin Wuhan'daki viroloji laboratuvarını gezerek Çin'i güvenlik konusunda uyardığını yazarken, CNN ise ABD istihbaratının Wuhan'daki viroloji laboratuvarını incelemeye aldığını haber yapmıştı.

İngiliz Daily Mail gazetesi ise, Wuhan'daki viroloji laboratuvarında yapılan deneylerin, ABD tarafından finanse edildiğine dair belgelerin ortaya çıktığını yazmıştı.

Konuya dair en net açıklamayı ise Dünya Sağlık Örgütü yaptı. Reuters'ın son dakika haberine göre, Dünya Sağlık Örgütü, elde edilen tüm kanıtların covid-19'un çıkış noktasının hayvan kökenli olduğunu gösterdiğinı ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütü'nin açıklamasında, 'Elimizdeki veriler corona virüsünün kaynağının hayvanlar olduğunu gösteriyor. Bu virüs insanlar tarafından bir laboratuvarda yapılmadı ya da üzerinde oynanmadı' ifadesi kullanıldı.

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının merkez üssü haline gelen ABD'de covid-19'un kaynağının Wuhan'daki bir laboratuvar olduğuna dair inanç güçlenirken, salgının başladığı Çin'in Vuhan kentindeki Viroloji Enstitüsü'ye ait bir buzdolabında coronavirüsün de bulunduğu bin 500 farklı virüsün muhafaza edildiği fotoğraf karesi 2018 yılında Çin Haber ajansı tarafından Twitter üzerinden paylaşıldığı ve daha sonra silindiği ortaya çıktı.

İngiliz medyasında yer alan habere göre, koronavirüs salgının başladığı Çin'in Vuhan kentindeki Viroloji Enstitüsü'nden çekilmiş bazı fotoğraflar, yıkıcı bir etki ile insanlara geçen yarasa koronavirüsü de dahil olmak üzere yaklaşık 1500 farklı virüsün muhafaza edildiği buzdolaplardan birinin kapısının kırık olduğuna dikkat çekildi.

Amerikan CNN Televizyonu, ABD istihbaratının, dünya genelinde yüz binlerce insanın ölümüne yol açan Covid-19 virüsünün Çin'de salgının başladığı Vuhan kentinde yarasa virüslerinde araştırmalar yapan bir viroloji laboratuvarından yayıldığı iddialarını araştırdığını öne sürdü.

Uzun bir süredir komplo teorilerine konu olan bu iddia, önceki gün Washington Post gazetesinin yayımladığı bir haberle yeniden gündeme taşındı.

Gazete, Wuhan Viroloji Enstitüsü laboratuvarını ziyaret eden iki elçilik görevlisinin Ocak 2018'de Dışişleri Bakanlığı'nı laboratuvarın güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğu ve burada yapılan çalışmaların SARS benzeri bir salgının başlamasına neden olabileceği konusunda uyardığını yazdı.

Öte yandan birçok ülke yeni tip corona virüsün yayılmasını önlemek için uygulanan sınırlandırmaları ve sosyal mesafe tedbirlerini kaldırmaya başlarken, Dünya Sağlık Örgütü kısıtlamaları hafifletmenin enfeksiyonların yeniden canlanmasına yol açacağı konusunda uyardı.

DSÖ Batı Pasifik bölge müdürü Dr. Takeshi Kasai düzenlediği online basın toplantısında 'Gevşek olmanın sırası değil,' dedi. 'Bunun yerine, kendimizi yakın gelecek için yeni bir yaşam tarzına hazırlamamız gerekiyor.' ifadelerini kullandı.