Virüsün hiç duymadığınız şifreleri!

Murat Akan, Beyaz Gazete'de yazdığı ilk yazısında coronavirüs ile ilgili çarpıcı bilgiler verdi.

Virüsün hiç duymadığınız şifreleri!
Coronavirüs, 31 Aralık 2019 tarihinden itibaren dünya gündeminin ilk sırasına yerleşti.

Bugün tüm ulus devletler, adeta gizli bir savaşın ortasında. Zira dünyada Coronavirüs'ten ölenlerin toplam sayısı 150 bini aştı…

Peki, Coronavirüs gerçekten normal bir salgın hastalık mı, yoksa iddia edildiği gibi “laboratuvardan kaçırılmış” bir virüs sızıntısı mı?

Ne yazık ki televizyonlarımızda sabah akşam “maske” tartışılırken, konunun arka planı hiç gündeme getirilmiyor. Getirenler ise hemen “komplo teorisi” ile suçlanıp susturuluyor!

İşte bugün sizlere,Coronavirüs'ün tartışılmayan perde arkasını aktaracağım.

Bazı bilim insanlarının ısrarla dile getirdiği “laboratuvarda virüs üretilemez” peşin hükmüyle konuya başlayalım.

Öncelikle belirtmeliyim ki evet, tabiri caizse laboratuvar ortamında sıfırdan virüs üretilmesi imkansıza yakın bir şey. Ancak mevcut bir virüs üzerinde oynanarak yapay, yani genetik yapısı değiştirilmiş yeni bir virüs üretmek mümkün.

Nereden mi biliyoruz?

Anlatayım.

North Carolina Üniversitesi'nde, SARS-CoV-2 virüs ailesi üzerine 2014 yılında bilimsel bir laboratuvar çalışması başlatıldı. Çalışmanın başında ise dünyanın en iyi viroloji uzmanlarından Amerikalı Profesör Dr. Ralph S. Baricile Çinli Profesör. Dr. Shi Zhengli vardı.

Yani anlayacağınız, perde arkasında “düşman” gözüken Amerika Birleşik Devletleri ile Çin, el ele verip virüsler üzerinde ortak bir çalışma yaptı.

Projenin mimarlarından Prof. Dr. Ralph S. Baric, aynı zamanda ABD askeri biyolojik laboratuvarlarına da “danışmanlık” yapar. Bugünlerde ise Kovid-19 için ilaç çalışması yapıyor.

Ancak bizim asıl üzerinde duracağımız kişi “Yarasa Kadın” lakaplı Çinli Viroloji Uzmanı Prof. Dr. Shi Zhengli…

Doktor ShiZ hengli, Çin'in SARS-CoV-2virüs ailesi üzerinde yıllardır çalışan dünyanın en iyi viroloji uzmanlarından biri olarak tanınıyor. Tabi ki aynı zamanda Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Wuhan'daki Viroloji Enstitüsü'nde görevli…

Nitekim North Carolina Üniversitesi'de yapılan bilimsel laboratuvar çalışmasında, “SHC014-MA15” isimli ve “çok tehlikeli” yapay bir virüs üretildi.

Daha sonra bu çalışma bilimsel makale haline getirilerek “Koronavirüslerin Araştırılmasında Anahtar Stratejiler” başlığı ile 2015 yılında dünyaca ünlü bilim dergisi Science'da yayımlandı.

Ne var ki projenin sponsorlarından ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı (HHS), “projenin tehlikeli boyutlara vardığını” belirterek çalışmanın sonlandırılmasını istedi.
Nitekim de çalışma sonlandırıldı.

Ancak ABD'de çalışma durduktan sonra, Çinliler proje üzerinde çalışmaya devam ettiler.

Wuhan Viroloji Enstitüsü'nde devam eden çalışmanın başında ise yine Prof. Dr. Shi Zhengli vardı. Nitekim üzerinde çalışılan virüsü laboratuvarda başarıyla izole ettiler.
Sonra ne mi oldu?

Anlatayım.

Dünya 2002 yılının son aylarında, 21'inci yüzyılın ilk küresel salgınına neden olan SARS virüsüyle tanıştı.

SARS salgını, Güney Çin'deki bir bölgede ortaya çıktı ve kısa sürede dünya geneline yayılarak yüzlerce kişinin hayatına mal oldu.

Konuyla ne ilgisi var demeyin!

Çin Halk Cumhuriyeti yönetimi, bugün Coronavirüs salgınını bir müddet dünyadan nasıl gizlediyse, o gün de SARS salgınının gizli tutulmasını bir süre gizlemeyi başarmıştı.

Ancak, Çin hükümetinin iletişim kanallarını ve telsiz görüşmelerini dinleyen Alman Dış İstihbarat Teşkilatı (BND), konuyu öğrendi ve Berlin hükümeti ile ülkedeki sağlık otoritelerine SARS hakkında geniş bir dosya sundu.

Pekin, bu dosya paylaşımının üzerinden haftalar geçtikten sonra salgını resmen kabullenmek zorunda kaldı.
Şimdi gelelim bugüne…

Tarih 19 Kasım 2020.

Wuhan'daki Viroloji Enstitüsü, resmi web sayfasında “yarasalardan insanlara geçen” yeni bir virüs üzerinde çalışmak üzere bir proje başlattığını duyurdu.
Peki, projenin başında kim vardı dersiniz?

Elbette yine Çin'in en iyi SARS-CoV-2 uzmanı Prof.Dr. Shi Zhengli…

İşte Coronavirüs üzerindeki şüpheler de bu çalışmadan sonra arttı. Zira projeden yaklaşık 25 gün sonra, Wuhan'da Coronavirüs vakaları görülmeye başlandı.

Coronavirüs vakasının ilk görüldüğü gün, Wuhan Viroloji Enstitü'sünün müdürünün ilk aradığı kişi elbette Prof. Dr. Shi Zhengli olmuştu.

Virolog Shi, Şangay'da önemli bir konferanstaydı. Derhal yarıda kesip acil olarak Wuhan'a döndü…

Nasipse devamı bir sonraki yazımızda.

Şimdilik kalın sağlıcakla…