Yaşlıları katil virüse bırakın

Ölümcül salgın koronavirüsü batının çürümüş iç yüzünü gözler önüne serdi. İngiltere Ulusal Sağlık Hizmeti, vaka sayılarının artışı sonrası yaşlı hastaları tedavi etmeyeceğini açıkladı.

Yaşlıları katil virüse bırakın
Yaşlıları katil virüse bırakın
Koronavirüs nedeniyle can kaybının 12 bini devirdiği İngiltere'de çok tartışılacak bir karar alındı. Buna göre yaşlı ve kronik hastalıkları olanlar yoğun bakım ünitelerinde tedavi edilmeyecek. Yaşlıları tedavide yeni bir yöntem deneyen İngiltere'de yoğun bakıma alma kriterleri hastanın durumuna göre değerlendirilip öncelik puanlama esasına göre yapılacak.

Dailymail gazetesinde yer alan habere göre yaşlı ve kronik rahatsızlıkları olan yaşlılara verilecek puanlar eğer 8'i geçerse o kişiler tedavi edilmeyecek. Puanlamalar kişinin sahip olduğu hastalıklara ve yaşına göre verilecek.

Eğer hastanın toplam puanı 7 ise tedavi edilecek. Bu sisteme göre 8 puandan fazla alan hastalara sadece “bakım hizmeti verilecek”.

İngiltere Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) hastanelerine gönderdiği talimatta doktorların hastaları yoğun bakım için düşünürken “Klinik Zayıflık Ölçeği'ni kullanmanızı önerir” dedi.

Yaşlıları kabul etmiyorlar

Sağlık sistemini çöktüğü ülkede hastaneler yetersiz kalırken, kurulan sahra hastaneleriyle sıkıntı giderilmeye çalışılıyor. Özellikle yaşlı hastaların gözden çıkarıldığı İtalya, İspanya, Fransa ve Hollanda gibi ülkelerdeki tartışmalı uygulamanın uygulanmasını isteyen NHS, 90 binden fazla vakanın içindeki gençleri kurtarma amacına odaklandı.

NHS, bu nedenle koronavirüs hastalarının bir ila dokuz arasında kırılganlığını sıralayan ve katil virüsünden iyileşme olasılığı en yüksek olanlara öncelik vermeyi istiyor. Ülkede yaşlıların bir çoğunun devlete bağlı hastanelere kabul edilmediği ve özellikle yaşlı bakım evlerindeki binlerce hastanın ölüme terkedildiği de ifade ediliyor. Birçok insan özel hastanelere yaşlıları götürünce de NHS, özel kliniklere de yaşlıları seçme talimatı verdi.

Bakım evinde ölüme terkediş

Britanya'daki yaşlıların bakım evlerinde ölüme terkedildiği haberleri artarken, Dailymail gazetesine konuşanlar dehşeti gözler önüne serdi. Annesi için bakım evine haftalık bin paund ödeyen Debbie Cholwill, “Annemin koronavirus testi pozitif çıktıktan sonra öldü. Onun ölmesinin suçlusu olarak büyük acı çekiyoruz” diyerek annesine gerekli tedavinin yapılmadığını bildirdi.

Chris Schmid isimli kişi de 94 yaşındaki teyzesi Isabel Francis'in Londra'daki Fieldway bakım evinde vefat ettiğini söyleyerek, “Resmi ölüm nedeni inme olarak kaydedildi, ancak covid-19'dan öldüğünü biliyoruz” diye konuştu.

Yine İngiliz basınına sızan bir bakım evi doktorunun sözleri ise şok etti: “Alzeimer olan yaşlıları tedavi etmiyoruz, ölüme bıraktık. Çünkü hiçbir imkanımız yok.”