İnfaz düzenlemesinde 90 bin mahkuma tahliye yolu

AK Parti ve MHP gruplarının ortak hazırladığı infaz düzenlemesine ilişkin kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

İnfaz düzenlemesinde 90 bin mahkuma tahliye yolu
İnfaz düzenlemesinde 90 bin mahkuma tahliye yolu
AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, infaz düzenlemesine ilişkin "Cinsel suçlar, uyuşturucu suçları, kasten adam öldürme suçları, kadına karşı şiddet ve terör suçları bu kapsamın dışına çıkarılmıştır" ifadelerini kullandı. Çıkar amaçlı suç örgütü kuranlarla ilgili cezaların artacağını belirten Özkan, 'iyi hal' değerlendirmesinin de komisyona bağlanacağını duyurarark," "Bu düzenlemeden yaklaşık 90 bin kişi yararlanacak" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, infaz düzenlemesine ilişkin yaptığı basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Özkan, toplum vicdanını yaralayan cinsel suçlar, uyuşturucu madde suçları, kasten adam öldürme, kadına karşı şiddet ve terör suçlarının infaz düzenlemesi dışında kalacağını ifade etti.

Özkan'dan satır başlıkları şöyle:

Kadına şiddet, cinsel istismar ve uyuşturucu konularında bir indirim ve af söz konusu olmayacak. Düzenleme ile cezaevlerinin 3'te 1'i boşalmış olacak.

Toplum vicdanını yaralayan cinsel suçlar, uyuşturucu madde suçları, kasten adam öldürme, kadına karşı şiddet ve terör suçları, kapsamın dışına çıkarılmıştır.

Kalıcı infaz oranı

Kalıcı infaz oranı 1/2 olarak düzenlenmiştir. Denetimli serbestlikte cezasızlık algısını ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Yapanın yaptığının yanında kaldığı algıyı ortadan kaldırıyoruz.

Denetimli serbestlikte, hükmü olunan ceza ile orantılı ceza öngörülmektedir. Bazı suçlarda kamu düzenine verilen zarar göze alınarak cezaların artırılması öngörülüyor. 

Tefeciliğin cezası artıyor
Toplumda büyük zarar oluşturan tefeciliğin cezası artırılacak.

Denetimli serbestlik 3 yıla çıkıyor
1 Temmuz 2016 öncesi işlenmiş denetimli serbestlik suçlarında süreyi 3 yıla çıkarıyoruz. Amaçlı suç örgütü kuranların cezalarının tavan ve tabanını 2 yıl artırıyoruz.

Şuanda geçici ve kalıcı infaz düzenlemeleri kapsamında yaklaşık 45 bin kişi bundan yararlanıyor. Ayrıca, salgın hastalık nedeniyle açık cezaevinden konutta cezaya geçecekler olanlarla birlikte bu sayı 90 bini buluyor.

Çocuklar ve yaşlılar için yeni düzenleme
Kadınlar, çocuklar ve hastalar için de düzenlemeler öngörüyoruz. 65 yaşını dolduran, 0-6 yaş çocuğu bulunan kadınlar, kendisine bakamayacak durumda olan hastaların konutta infazını mümkün hale getiriyoruz. İnfaz hakimliğini getiriyoruz. Denetimli serbestlik, iyi hal infaz hakimliğine bırakılıyor.

Pandemiyle ilgili, açık cezaevine gelmiş cezası infaz edilen hükümlülerle ilgili cezalarının konutta çekmesinin önü açılıyor. Bunun Adalet Bakanı'yla 2 kez uzatılmasını öngörüyoruz. 2 aylık süreyi öngörüyoruz. Bu sürenin zaruret teşkil etmesiyle 2 kez uzatılmasını mümkün hale getiriyoruz.

Özkan, düzenlemenin perşembe günü komisyona, önümüzdeki hafta salı günü ise TBMM Genel Kurulu'na geleceğini bildirdi.