Koronavirüse karşı dünyayı umutlandıran haber!

Dünnya çapında on binlerce insanın ölümüne sebep olan ölümcül koronavirüs salgını için ilk deneysel tedavi Norveç'ten geldi.

Koronavirüse karşı dünyayı umutlandıran haber!
Koronavirüse karşı dünyayı umutlandıran haber!
Norveç, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı ilk deneysel tedavinin başladığını duyurdu. Çalışma, sıtma ve ebola ilaçlarının dahil olduğu üç ilaç tedavisinin testlerini içerecek.

Çalışma DSÖ himayesinde yürütülüyor
Test edilecek ilk ilaç ise “plaquenil” olacak. Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü de araştırmanın koronavirüs ile mücadelede çok önemli olacağına inandıklarını açıkladı. Çalışma Dünya Sağlık Örgütü himayesinde yürütülüyor. Oslo Üniversite Hastanesi, ülke genelinde koronavirüse karşı ilaç ya da aşı geliştirmeye çalışan 22 noktadan biri.

“Gerçekten işe yarayıp yaramayacağını bilmiyoruz”
Oslo Üniversite Hastanesi bulaşıcı hastalıklar bölüm başkanı ve Başhekimi Anne-Ma Dyrhol Riise, “Bu hastanelerden veya ülkelerden herhangi biri, söz konusu ilaçlardan birinin etkili olduğunu onaylar onaylamaz, kendi çalışmamızı durduracağız ve o çalışmayı herkese sunacağız. Bu ‘sözde' kontrollü çalışmada testlerin çok önemli olduğunu söylemek istiyorum. Gerçekten işe yarayıp yaramayacağını henüz bilmiyoruz” dedi.

“Büyük, uluslararası bir çalışma”
Norveç Araştırma Konseyi CEO'su John-Arne Røttingen, ebola ve diğer bazı virüslere karşı geliştirilen ilaçların yeni tip koronavirüs (Kovid-19) için etili olup olmayacağını henüz bilmediklerine söyledi. Røttingen çalışmayla ilgili “Bu aynı anda birden fazla ülkenin ve çok sayıda hastanın eş zamanlı olarak dahil edildiği büyük, uluslararası bir çalışma. Dünya böylece daha hızlı sonuç alır. Ne kadar süreceğini bilemeyiz. Belki iki, üç ayda verilerden ilk sonuçları alabiliriz, ama bu da yine etkisine bağlı” dedi.

“Esas olan standart tedavi yöntemleridir”
Yürüttükleri işin “kontrollü bir çalışma” olduğuna işaret eden Røttingen, “Bunun muhteşem bir tedavi olmadığını söylemek çok önemli. Bu, sadece etkisi olabilecek bir şeyin kontrollü çalışmasıdır. Esas olan ise hâlâ hastanelerde yürütülen standart tedavi yöntemleridir” dedi. Fransa Halk Sağlığı Yüksek Konseyi, geçen günlerde Kovid-19 tedavisinde olumlu sonuç verdiği bildirilen sıtma ilaçlarının çok ağır vakalar haricinde kullanılmaması uyarısında bulunmuştu.