Zonguldak'ta 'Buram Buram Çanakkale Destanı' Konferansı

"Dünyanın en yaşlı gazisi" unvanını taşıdığı 1994'te 110 yaşında yaşamını yitiren Hüseyin Kaçmaz'ın oğlu dünya barış elçisi Turgut Kaçmaz, "Kuvvetini damarlarındaki asil kandan alan şanlı, milli ordumuz, milli polis gücümüz, Türk milleti, Türk gençliği bu vatanı böldürmez, bu bayrağı indirmez. PKK, Fethullah, bize karşı çıkan herkes bunu böyle bilsin." dedi.

Ereğli Tatoğlu Kültür Merkezi'nde saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan, "Buram Buram Çanakkale Destanı" programında konuşan Kaçmaz, babasının yaşamına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Babası Hüseyin Kaçmaz ile 1991 yılında İngiltere'de gerçekleştirilen Anzak törenlerine katıldığını anlatan Turgut Kaçmaz, şunları kaydetti:

"Onların da Çanakkale'de savaşan askerleri var. Onları tekerlekli arabaya bindirmişler. Babamın da binmesini istediler. Babam, 'Ben Türk'üm, Mustafa Kemal'in askeriyim, yürürüm.' dedi. Onlar tekerlekli arabada yürürken, babam bastonuyla halkı selamlayarak yürüdü. Babam o anda 107 yaşındaydı. 'Baba ne oldu sana.' dedim. 'Oğul, Çanakkale'de şehit olan arkadaşlarım gözümün önüne geldi. Sultani Mektebinden o gencecik çocuğun kucağıma düşmesi geldi, yüz metre de olsa yürürdüm.' dedi."

Kaçmaz, ülkenin birlik ve bütünlük içerisinde karşılaştığı tüm zorluklardan çıkacağını belirterek,"1915'te Çanakkale'de, 1921'de Sakarya'da, 1922'de Dumlupınar'da dedelerimiz Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, bu vatanı böldürmediyse bu bayrağı indirmediyse bu ezanları susturmadıysa kuvvetini damarlarındaki asil kandan alan şanlı, milli ordumuz, milli polis gücümüz, Türk milleti, Türk gençliği bu vatanı böldürmez, bu bayrağı indirmez. PKK, Fethullah, bize karşı çıkan herkes bunu böyle bilsin." ifadelerini kullandı.

Kaçmaz, katılımcılara, "Şehitler ölmez vatan bölünmez", "Biz bir ölür, bin diriliriz" sözlerini tekrarlattı, şehitler için asker selamı vermelerini istedi.

Katılımcılara, Çanakkale'de Mehmetçiğin temel gıdalarından olan kırık buğday çorbası ikram edildi.

Konferansın ardından Kaçmaz'a ait Çanakkale Savaşı'nda kullanılan materyallerin sergilendiği Çanakkale Sergisi'nin açılışı yapıldı.

Kaynak: AA