Demir Açıklaması 'Ortaklığı Tekrar Gün Yüzüne Çıkarmalıyız'

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Erzurum Şube Başkanı Fuat Demir, 2019 yılında yapılan çalışmaları değerlendirdi, 2020 yılında da yapılacak projelerini basınla paylaştı.

Demir Açıklaması 'Ortaklığı Tekrar Gün Yüzüne Çıkarmalıyız'
Başkan Fuat Demir, Müceldili Konağında basınla bir araya geldi. Toplantıya yönetim kurulu üyeleri Sedat Ötleş, Metin Barlak, Abdurrahman Şakiroğlu, Salih Koç, Vahdettin Şimşek, Abdulkerim Kavaz, Barış Cankoç, Erzurum Genç Müsiad Başkanı Yasin Acar da katıldı.

MÜSİAD Erzurum Başkanı Fuat Demir, “Toplantımıza başlarken 4 gün önce ülkemizin yaşamış olduğu Elazığ ve Malatya depreminden başlamak istiyorum. Öncelikle ülkemize geçmiş olsun diyorum. Depremde hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Rabbim inşallah bir daha böyle acılar bizlere yaşatmaz. Rabbim ülkemizi muhafaza etsin. Şunu da gördük ki birlik olunca, beraber olunca nelerin üzerinden gelineceği, aşağı yukarı burada 1999 depremini hatırlayanlar arkadaşlarımız var, Van depremini hatırlayan arkadaşlarımız var, burada devlet yetkililerimize de iş dünyası olarak teşekkür etmeden geçemeyiz” diye konuştu.

Fuat Demir daha sonra 2019 yılı çalışmaları ve 2020 de yapılacak yatırımlar hakkında da bilgiler verdi. Demir konuşmasında “Biz biraz daha iş dünyası olarak protokol işlerinden ziyade şehrin kalkınması ile ilgili kendi projelerimizin olacağını sizlere duyurmuştuk. Belki basında eleştiriliyor olabiliriz. Bazıları hatta üzerimize gülüyor bile olabilir. Bunlar bizim çalışmalarımızı aksine daha heyecanlı olarak çalışmalara teşvik ediyor. Samimi olarak şunu söylemek gerekir ki, tarımcı siyasetçi gibi değildir. Yatırım yapmak çok zordur. Özellikle de Doğu’da yatırım yapmak daha da zordur. Öyle yerlerde yaşıyoruz ki, insanlar kazandığını batıya ülkede kazandığını ise yurt dışlarına götürdüğünü hepimiz 2018 yılında yaşananları gördük, hatta şahit olduk. Yine Türkiye’yi elinde bulunduran bir kitle bu gün sermayeler el değiştiği içindir ki MÜSİAD’ın Türkiye’de ki sermayenin yüzde 60’ına ulaşmış olması gibi bir sivil toplum kuruluşunun temsilciliğini yapıyoruz. Bizler tamamen yatırım odaklıyız. Biz diyoruz ki 2019 göreve geldiğimizde bu şehre neler yapmalıyız. Mutlaka bir takım işler yapmalıyız. Projelerden önce fizibilite yapılmalı. Ortaklığı tekrar gün yüzüne çıkarmalıyız. Birbirimize daha çok güvenmeliyiz. Daha çok elimizdeki sermayeleri bir araya getirip daha büyük işler yapmalıyız. Sizlerden de destek bekliyoruz. Kalkınma yalnız iş dünyası ile olmuyor. İkinci Organize Sanayisinde ciddi işler yapılıyor. Başta Erzurum Valimiz Okay Memiş olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bizleri çok heyecanlandırdı. Bizlerde bu valinin arkasında gidiyoruz. Tekstil kent çok önemli yatırım olacak” dedi.

Yerel yatırımcıya sahip olalım,

Yerel yatırımcıya öncelikli olarak sahip olunması gerektiğini anlatan demir, “Dışarıdan gelen sermayeci elbette başımızın tacı, istihdama geliyor, Erzurum’a katkısı ile geliyor, ama yerli yatırımcı olursa bunun masrafı da az olur ve küçük sermayelerle ayakta durur bunu da kolayca ayakta tutarız. O yatırımcılara cesaret vermeliyiz, onların yanında olmalıyız, yerel yatırımcı olmadan şehirlerde kalkınma canlanmaz, kalkınan iller çoğu kendi yerel yatırımcılarına sahip çıkması ile başarıya ulaşıyorlar” diye konuştu.

Müsiad olarak atıl fabrikaları tekrar işler hale getirmek istediklerini anlatan Demir, “Şehrimizde bulunan atıl durumda ki fabrikaları tekrar ekonomiye kazandırmalıyız. Bu fabrikalar bir şekilde yatırım olarak yapılmış, yatırım yapan arkadaşlarımızın bir kısmı yanlış yatırım yapmış olabilir, sermayesi yeterli olmamıştır kapatmak zorunda kalmıştır, yani ne sayarsanız sayın, bir şekilde bu atıl fabrikaları atıl olmaktan çıkarıp ekonomiye kazandırmalıyız. Bu fabrikaların hissedarları ile de konuşup onları ortaklık olarak yardımcı olmalarını isteyeceğiz” dedi.

Çoruh Havzası Belediyeler Birliği kuruldu

Çoruh Havzası Belediyeler Birliğinin kurulduğunu kaydeden Demir, “Bu havzada Erzurum, Artvin ve Bayburt illeri bulunuyor. Çoruh havzası olarak 24 ilçe belediyesi bu oluşumun içerisinde yer almaktadır. Bu birliğin 7 yıl Meclis Başkanlığı da yaptık” dedi.

Oltu cağ dönerinin fabrikasyon hale getirilmesi

Oltu ilçesi olarak Oltu Cağ dönerinin fabrikalaşmasını planladıklarını dile getiren Demir, “Cağ dönerinin ham maddesinin yapılıp, 1 milyon koyun üretip Türkiye’de bir firmanın yapmış olduğu gibi paketleme sistemi ile ilgili proje var. Ne acıdır ki belediyelerle bir olup bunu yatırıma dönüştüremedik. 2007 yılı ile 2013 yılları arasında ciddi fizibiliteleri yapılmış, saha tamamen taratılmış, ulusal marketlerinin tamamı ile görüşmeler yapılmış, ama yatırıma dahil edilememiş bir proje, yatırımın doğru yapılması lazım, yatırım yapıyorum diye boş yatırımlar yapılmamalı, görmeden bir şeye inanmıyoruz, elimizde çok önemli bir proje var bunu siz basın mensupları ve valimiz aracılığı ile tanıtımı yapılacak” diye konuştu.

Küçükbaş hayvan pazarının önünü açıyoruz

Demir, küçükbaş hayvan pazarının önünü açmayı hedeflediklerini vurgulayarak, “1 Milyon koyun projesi çok ciddi bir proje, şu demek 300 baş sürü yöneticisinin 3 bin kişi ile bu işi çevirmesi ki bu çok önemli bir istihdam ve sürekliliği olacak. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi Türkiye’de 40 milyon olarak küçükbaş hayvan sayısının 50 ya da 60 milyona çıkarılması çalışmasını da sizlere söylemiş olayım. Bu çok ciddi bir rakamdır” dedi.

Oltu Organize Sanayi Bölgesi

Demir açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Sanayi bölgesinin ruhsatı alınmıştır, bahar ile birlikte temel atma işlemleri yapılacak. Kısa zamanda da üretime geçilecek. Yapılan bu projeler tamamen MÜSİAD üyelerinin ortam sermayeleri ile olacaktır. Bu yatırımlara paydaş alınacak mı elbette ki paydaş alacağız. Büyük projedir. Yönetim Kurulu olarak henüz kim paydaş olsun kimle ne çalışma yapılacak istişaresi yapılmadı. MÜSİAD yönetim kurulu üyeleri olarak Afyon iline gittik. İstihdam yüzdesi olarak sıfır gösterdiler şaşırdık, Afyon ilinin tamamı iş sahibi. Tamamen tarıma yönelik projelerle bu işi sağlıyorlar.”

Aziziye ve Pasinler ilçesinde bulunan jeotermal sıcak su kullanımı ile seracılık yapılacak

Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan’a teşekkür ederim, jeotermal sularımızı değerlendirmesi konusunda bizlere yardımcı olacak. Yatırım ve fizibilite çalışmalarını yaptık. Erzurum’a bir proje kazandırmak istedik. Erzurum boşa giden jeotermal suları değerlendirerek sulardan seracılıkta kullanılmak üzere bu sulardan yararlanmak istedik, kendileri belediye olarak memnun oldular.”
Kaynak: İHA