Tokat Bakkallar, Manifaturacılar Ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Şaban Kaya Açıklaması

'İstediğimiz küçük esnafı yaşatmak, ülke ve Tokat ekonomisine faydalı olmak, üretimin artması'.

Tokat Bakkallar, Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Şaban Kaya, "İstediğimiz küçük esnafı yaşatmak, ülke ve Tokat ekonomisine faydalı olmak, üretimin artması." dedi.

Kaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, küçük esnafın gerçek esnaf olduğunu söyledi.

Tokat'taki esnafa el atılması gerektiğini belirten Kaya, "Bizim istediğimiz küçük esnafı yaşatmak, ülke ve Tokat ekonomisine faydalı olmak, üretimin artması. Tokat ekonomisinin canlanması için küçük esnafa ihtiyaç var. Biz de yeni dönemde Tokat esnafına sahip çıkılmasını istiyoruz. Yetkililerin desteklerini bekliyoruz. Yeni yasama yılında işlerin arasına marketler yasası sıkıştırılırsa esnafımız rahat nefes alır. Mahalle huzurunun ahilik, Türk milleti olarak ahilik kültüründen gelen devlet geleneğimize zerre kadar zarar gelmeden devam etmesi, tek beklentimiz." ifadelerini kullandı.

Karadeniz'in hayvan yetiştiriciliği ve toprak verimliliği olarak en gözde şehrinin Tokat olduğunu ama bunu değerlendiremediklerini dile getiren Kaya, şöyle konuştu:

"Değerlendirememenin sebebi göç, esnafın dükkanlarını kapatması, verilen kredilerin sadece günü kurtarması. Kredilerin esnaf için bir defaya mahsus limitlerinin yüksek olması, işini toparlayıp ilerletmesi üzerine olması lazım ama krediler küçük miktarda çıktığı ve riski yüksek olduğu için işe yaramıyor. Bugün esnaf kefaletler var, iki memur istiyor, esnafımız bunda zorlanıyor. En düşük kredi oranını vermeyen esnaf kefaletler ama bunların artık memur kefil istemekten vazgeçmesi lazım. Bankalar 30-50 bin liraya ipotek istemiyorsa, bunlar da istemeyecekler."

Kaynak: AA